Elvy­tys­osaa­mista koko yksikölle

Kiteen sote-keskuk­sessa työs­ken­telee kolme hoitajaa, joiden intohimo elvy­tys­kou­lu­tuk­seen ja kehit­tä­mi­seen on luonut vahvan osaa­mis­kult­tuurin yksikön sisälle. Sairaan­hoi­tajat Merja Reini­kainen ja Mari Immonen sekä lähi­hoi­taja Esko Kähkönen muodos­tavat koulu­tus­tiimin Hätä­ti­la­po­ti­laan tunnis­ta­minen ja elvytys ‑koulu­tus­ko­ko­nai­suu­dessa Kiteen sote-keskuk­sessa. Tiimin työn­jäl­jessä näkyy vahva ammat­ti­taito, moti­vaatio ja aito välit­tä­minen.

Pitkä kokemus ja tuore näkökulma kohtaavat

Merja Reini­kainen on tehnyt hoito­työtä yli 30 vuotta, ensin lasten ja vanhusten parissa, ja vuodesta 2009 lähtien Kiteen sote-keskuk­sessa. Elvy­tys­kou­lu­tuksen pariin hän päätyi omasta kiin­nos­tuk­ses­taan jo sairaan­hoi­ta­jao­pin­tojen aikana.
– Teimme parini kanssa opin­näy­te­työnä vuonna 2013 elvy­tys­kou­lu­tuksen Kiteen sote-keskuksen henki­lös­tölle. Vaikka koulu­tus­toi­minta hiljeni hetkeksi resurs­si­pulan ja koro­na­pan­de­mian vuoksi, nousi tarve elvy­tys­si­mu­laa­tioille uudelleen pintaan, Merja kertoo.
Vuonna 2023 koulu­tukset saatiin taas käyntiin Siun soten Osaamisen kehit­tä­misen palve­luiden tuella. Mukaan saatiin myös kaksi innos­tu­nutta kollegaa: Mari Immonen ja Esko Kähkönen.
– Elvy­tys­asiat kiin­nos­tavat minua aidosti, ja on ollut todella antoisaa päästä mukaan koulu­tus­tii­miin. Täällä on ollut helppo lähteä mukaan, kun ympärillä on moti­voi­tunut ja avoin työyh­teisö, Mari sanoo.
Esko taas on nähnyt elvy­tyksen kehit­ty­misen vuosi­kym­menten varrelta – ensim­mäinen elvytys hänen kohdal­laan osui jo vuonna 1980. Nykyisin hän toimii lähi­hoi­ta­jana Kiteellä ja tuo koulu­tuk­siin mukaan myös turval­li­suus­nä­kö­kulmaa. Hän ja Merja ovat nimittäin myös Kiteen sote-keskuksen turval­li­suus­vas­taavia.
– Koulu­tuk­sissa haluan statuk­seni olevan enemmän vertai­soh­jaaja kuin koulut­taja. Kerron omakoh­taisia koke­muksia ja pyrin rohkai­se­maan sen kautta osal­lis­tujia. Oikea elvytys voi olla yllättävä ja pelottava kokemus ammat­ti­lai­sel­lekin, koska elvy­tys­ti­lan­teita sattuu harvoin kohdalle. Ei voi ikinä tietää, miten itse kussakin tilan­teessa reagoi. Pystyn omakoh­tai­sesti kertomaan, millaista oikea elvytys on. Esimer­kiksi painel­lessa saattaa säikähtää, kun ensim­mäisen kerran painaltaa ja kuuluu rutinaa. Voi säikähtää, että on rikkonut elvy­tet­tävän, Esko kuvailee.
– Kaikista tärkeintä on rohkaisu. Me halutaan, että jokainen täällä uskaltaa toimia ja tietää, ettei ole koskaan yksin. Elvy­tys­ti­lan­teissa on aina vähintään neljä henkilöä mukana, Merja jatkaa.

Simu­laa­tioiden kautta parempaa varau­tu­mista

Tiimi järjestää sään­nöl­li­sesti elvy­tys­si­mu­laa­tioita, joissa koko yksikkö harjoit­telee hätä­ti­lan­teiden tunnis­ta­mista, ABCDE-proto­kollaa, NEWS-pistey­tystä ja toimintaa. Koulu­tukset ovat sekä käytän­nön­lä­heisiä että moti­voivia ja niihin osal­lis­tu­minen on ollut aktii­vista koko työyh­tei­sössä.
– Meillä käy koulu­tuk­sissa esimer­kiksi myös kesä­lää­kärit. On tärkeää, että kaikki tietävät missä välineet ovat ja miten meidän talon toimin­ta­malli ja esimer­kiksi häly­tyksen tekeminen toimii elvy­tys­ti­lan­teessa, Mari kertoo.
Simu­laa­tiot koostuvat erilai­sista taito­pa­joista, joissa harjoi­tel­laan esimer­kiksi defi­bril­laat­torin ja lääk­keiden käyttöä, painal­lus­tek­nii­koita ja hengi­tys­tien avaamista. Tavoit­teena on pitää osaaminen tuoreena ja yhte­näi­senä koko Siun soten alueella.
– Jos koulu­tuksia ei pidetä sään­nöl­li­sesti, osaaminen hiipuu. Taitoa on pidettävä yllä jatku­vasti. Ja kun koko Siun soten orga­ni­saa­tiossa on sama Hätä­ti­la­po­ti­laan tunnis­ta­minen ja elvytys ‑koulu­tus­ko­ko­nai­suus käytössä, osaaminen on yhte­näistä, Merja toteaa.
Kolmikko on yksi­mie­linen siitä, että Kiteen sote-keskuk­sessa koulu­tusten taustalla on tärkeä voimavara: hyvä esihen­kilö ja työyh­teisö.
– Esihen­ki­löl­lemme kuuluu iso KIITOS, ja nime­no­maan isolla kirjoi­tet­tuna. Hän on mahdol­lis­tanut koulu­tusten järjes­tä­misen ja turvannut niihin resurssit. Myös osaamisen kehit­tä­misen suun­nit­te­lija Sari Rautiaisen rooli on ollut erittäin merkit­tävä. Iso kiitos myös hänelle. Lisäksi työyh­teisön ilmapiiri on Kiteellä poik­keuk­sel­lisen vahva. Apu, tuki ja rohkaisu ovat aina saata­villa, Esko painottaa
– Tämä työyh­teisö on syy siihen, miksi olen viihtynyt niin hyvin. Kolle­gi­aa­li­suus toimii ja ilmapiiri on avoin. Täällä voi kysyä apua keneltä tahansa. Tämä sama ilmapiiri on läsnä myös elvy­tys­kou­lu­tuk­sissa, jossa oival­luksia tulee puolin ja toisin, Mari jatkaa.

Työnkuva omien kiin­nos­tusten mukaan

Yksi hoitajan työn parhaita puolia kolmikon mielestä Kiteen sote-keskuk­sessa on sen moni­puo­li­suus. Hoita­jilla on mahdol­li­suus ottaa vastuul­leen erilaisia erityi­sa­lueita omien kiin­nos­tusten mukaan.
– Parasta työssäni on sen vaih­te­le­vuus ja tietysti työka­verit! Merja toteaa.
– Kiteellä hoita­jilla on paljon eri vastuu­alueita muun muassa digistä ja diabe­tek­sestä tartun­ta­tau­teihin, roko­tuk­sista reumaan ja uniap­neaan, sekä moneen muuhun. Moti­vaa­tion mukaan voi valita, ja sitä kautta oma työ myös rikastuu. Täällä kehittyy nopeasti, kun poti­las­ma­te­ri­aali on niin moni­puo­lista. Kiteellä hoitajana osaa­mis­taso kasvaa valta­vasti, Mari jatkaa.
– Minusta onnis­tu­misten näkeminen hoitajana on hienoa. Poti­laalla voi esimer­kiksi olla pitkä­ai­kainen haava, jota puolikin vuotta yritetään parsia kasaan. Me hoitajat nähdään matkan varrella epäon­nis­tu­misia ja onnis­tu­misia, Esko mainitsee.
Merja, Mari ja Esko osoit­tavat omalla esimer­kil­lään, mitä syntyy, kun osaaminen, intohimo ja yhteistyö kohtaavat. Kiteen sote-keskus ei ole vain paikka, jossa työtä tehdään. Se on paikka, jossa kehi­te­tään osaamista, tuetaan toisia ja valmis­tau­du­taan yhdessä kaikkeen.

Elämää Kiteellä

Merjalla, Marilla ja Eskolla on selkeä viesti myös Kiteestä työ- ja asuin­paik­kana: Kiteellä on hyvä olla.
– Kiteellä on nyky­ai­kainen sote­keskus, loistavat harras­tus­mah­dol­li­suudet hiihdosta mäki­hyp­pyyn, autoi­lusta ilmailuun, pesä­pal­losta uintiin ja moni­puo­linen kult­tuu­rie­lämä. Lisäksi asuntojen hinnat ovat kohtuul­lisia ja palvelut hyvät, listaa Esko.
– Moni yllättyy, kuinka toimiva paikka Kitee on. Täällä on hyvät koulut lapsille, lukio ja ammat­tio­pisto, moni­puo­lisia sotealan työmah­dol­li­suuksia, sillä Siun soten yksiköitä on useita ja Kiteeltä on esimer­kiksi junayh­teys suoraan Helsin­kiin, Mari lisää.

Kiin­nos­taako Kitee?

Katso kaikki työpaik­kamme: Avoimet työpaikat, Kitee
Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat

Kiteen kaupun­kiin voit tutustua esimer­kiksi oheisista linkeistä:
netti­sivut
Facebook
Instagram
Youtube
Ja tästä linkistä löydät vuokra-asunnot sekä vapaana olevat tontit! Asuminen ja ympäristö, Kitee