Kohti kutsu­musta – kätilöksi!

Kirsi Valo­vuoren urapolku ei ole ollut suora­vii­vainen ja juuri siinä piilee sen kauneus. Urhei­lu­hie­ro­jasta fysio­te­ra­peu­tiksi, siitä sairaan­hoi­ta­jaksi ja tervey­den­hoi­ta­jaksi, ja nyt unelmat ovat viemässä häntä kohti kätilön työtä. Kirsi on esimerkki siitä, miten rohkeus kuunnella itseään, työn merki­tyk­sel­li­syys ja hyvä työyh­teisö voivat ohjata oikeaan suuntaan – kohti omaa kutsu­musta.

”Ei minusta koskaan pitänyt tulla hoitajaa”

Kirsi naurahtaa muis­tel­les­saan aiempia urahaa­vei­taan. “Hoitajan ammatti ei ollut top 10:ssä. En edes tiedä miksi, ehkä se johtui kolmi­vuo­ro­työn ja hoitoalan raskaasta mieli­ku­vasta,” hän pohtii. Käänne tapahtui odot­taessa ensim­mäistä lasta, kun neuvo­la­maa­ilma tuli tutuksi ja jätti jäljen.
“Jäin miet­ti­mään, että tässähän voisi olla minua kiin­nos­tava työ. Olen tehnyt aiemmin liikun­nan­opet­tajan sijai­suuksia ja tykkäsin opetus­työstä sekä työs­ken­te­lystä lasten sekä nuorten parissa. Fysio­te­ra­peut­tina työs­ken­telin työi­käisten parissa. Siitä se ajatus sitten lähti.”
Vaikka hoitotyö ei ollut alun perin suun­ni­tel­missa, Kirsi on nyt syvällä sote­maa­il­massa; sydän avoimena ja kädet vahvasti työssä kiinni.
Sairaan­hoi­taja-tervey­den­hoi­taja ‑yhdis­tel­mä­tut­kinnon opintojen harjoit­te­lu­jaksot Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sotessa olivat ratkai­sevia Kirsin urapo­lulla kohti kätilön ammattia. Ne johtivat Kirsin ensin keik­ka­töihin, sitten työsuh­tee­seen Nais­ten­kes­kuk­sessa.
Valmis­tu­mi­sensa jälkeen Kirsi on työs­ken­nellyt Nais­ten­kes­kuk­sessa ja siirtyi tammi­kuussa 2025 Lasten­kes­kuksen Ilmat­ta­reen, vasta­syn­ty­neiden teholle. Työ on vaativaa mutta palkit­sevaa.
“On ihanaa ja etuoi­keu­tettua olla mukana perheiden elämässä sen herkässä alussa. Työn perhe­kes­kei­syys sykäh­dyttää minua.”
Työnsä Kirsi kokee ennen kaikkea merki­tyk­sel­li­seksi. “Erityi­sesti ensi­syn­nyt­tä­jien kanssa – he usein tarvit­sevat tukea, ohjausta ja vahvis­tusta uuden edessä. Siinä nousee esiin minun opet­ta­ja­mainen puoleni. Ehkä oma äitiyskin vaikuttaa – tuo ymmär­rystä ja tunnetta mukaan. Työtä tehdään kuitenkin osin myös persoo­nalla ja oma koke­mus­pohja tuo pers­pek­tiiviä käytän­teiden lomaan.”

Kätilöksi satel­liit­ti­kou­lu­tuk­sessa

Vaikka elämä oli jo kiireistä, mahdol­li­suus lähteä käti­lö­opin­toihin tuli Kirsin kohdalle oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, vain muutama vuosi tervey­den­hoi­ta­jaksi valmis­tu­misen jälkeen. “Ei minulla olisi ollut mahdol­li­suutta lähteä toiselle paik­ka­kun­nalle opis­ke­le­maan, koska lapset ovat pieniä, mieheni tekee reis­su­työtä ja itse kolmi­vuo­ro­työtä. Satel­liit­ti­kou­lutus tuli kuin kulta­tar­jot­ti­mella eteeni. Se oli ‘nyt tai ei koskaan’ ‑tilanne.”
Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käynnisti vuoden 2025 alussa yhdessä Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulun kanssa uuden käti­löiden satel­liit­ti­kou­lu­tuksen. Koulutus kestää 1,5 vuotta, ja sitä voi opiskella osittain työn ohessa. Suurin osa koulu­tuk­sesta tapahtuu etänä, ja koulu­tuk­seen kuuluu harjoit­telu Siun sotessa. Lähio­pis­ke­lu­päiviä Kuopiossa on vain muutamia luku­kau­dessa.
Siun soten lisäksi koulu­tuksen järjes­tä­mi­seen osal­lis­tuvat Etelä-Savon hyvin­voin­tialue Eloisa ja Kainuun hyvin­voin­tialue. Uusi koulutus vastaa hyvin­voin­tia­lueiden tarpee­seen saada uusia kätilöjä. Siun sotella on tavoit­teena saada koulu­tuksen kautta töihin kahdeksan uutta kätilöä.
Kilpailu opis­ke­lu­pai­koista oli kovaa. Kirsikin kertoo sen olleen melkoista sekun­ti­peliä. Paikat menivät täyteen muuta­massa minuu­tissa.
“Ei ole ikinä niin liukas ollut kännykkä kädessä, kun tietoja suti menemään. Kyllä siinä syke nousi,“ Kirsi kertoo jännit­tä­vistä hetkistä. Nopeus oli valttia ja hän sai paikan käti­löiden satel­liit­ti­kou­lu­tuk­sessa.
Satel­liit­tio­pis­kelu vaatii itse­näi­syyttä ja omatoi­mi­suutta. “Meidän pitää itse ottaa vastuu omasta oppi­mi­ses­tamme. Opiskelu on ollut inten­sii­vistä ja vaatinut paljon, mutta olen silti tykännyt, vaikka löydän koulu­tuk­sesta myös kehi­tet­tävää. Nämä opinnot ovat minulle kuitenkin tärkeitä.”
Kirsi kiittelee työnan­tajaa jous­ta­vuu­desta teoriao­pin­tojen aikana. “Pyysin 50-prosent­tista työso­pi­musta, mutta päädyimme 60 prosent­tiin. Se on osoit­tau­tunut ihan hyväksi ratkai­suksi. Lisäksi työyh­teisö on mahdol­lis­tanut sen, että opinnot sekä perhe- ja työelämä voivat kulkea rinnak­kain. Minulla on ollut normaalia enemmän vuoro­toi­veita ja kaikki tarvit­tava on toteu­tunut – se on ollut hieno juttu.”
Haas­tat­te­lu­het­kellä Kirsi valmis­tautuu siir­ty­mään opin­to­va­paalle seit­se­mäksi kuukau­deksi tekemään opin­toihin liittyviä harjoit­te­luita elokuusta alkaen. “Aikuis­kou­lu­tus­tukea ei enää saa, joten onhan tämä talou­del­li­sesti haastavaa, mutta olen saanut miehel­täni tälle täyden tuen. Ilman sitä tämä ei onnis­tuisi. Eräs kollega minulle sanoikin, että maksan opin­nois­tani kovan hinnan. Nähtä­väksi jää kannat­tiko.”

Ohjaaja-oppi­mam­moille kiitosta

Kirsin puheesta huokuu syvä kiitol­li­suus myös työyh­teisöä kohtaan. “Olen saanut olla Siun sotessa töissä monessa porukassa. Nais­ten­kes­kuk­sessa oli ihana porukka ja samaa voin sanoa Ilmat­ta­resta. Aina saa kysyä, aina saa apua. On tilaa kasvaa ammat­ti­lai­sena ja oppia toinen toisil­tamme.”
Kirsin työssä painottuu perhe­kes­kei­syys ja moniam­ma­til­li­suus. “Tehdään kaikki yhdessä töitä perheiden hyvän eteen. Ja juuri se tekee työstä niin merki­tyk­sel­listä. Ne ovat liikut­tavia hetkiä, kun saadaan vaikkapa kauan toivottu ensi-imetys onnis­tu­maan tai kun koittaa kotiin lähtö.”
Erityis­kiitos Kirsiltä lähtee hänen ohjaa­jil­leen. “Oppi­mam­mani, käti­lö­kon­karit Törrösen Merja ja Romppasen Päivi 3C-osastolta ottivat minut lämpi­mästi vastaan perhe­hoi­to­työn harjoit­te­lussa ja kannus­tivat tulemaan nais­ten­kes­kuk­seen töihin harjoit­telun loputtua. He sytyt­tivät kipinän minussa kätilöksi, mutta kannus­tusta tuli myös muilta käti­löiltä hakea satel­liit­ti­kou­lu­tuk­seen. Kiitos kuuluu siis koko nais­ten­kes­kuk­selle, mutta myös kotiin puoli­solle sekä ystäville.”

Sydän synny­tys­sa­lissa

Käti­lö­opin­tojen jälkeen Kirsillä on selkeä suunta. “Haluan tehdä kätilön työtä. Vaikka tulevat synny­tys­sa­li­har­joit­telut jännit­tävät, luulen sen työn vievän sydämeni. Olen kuitenkin avoin erilai­sille työteh­tä­ville. Onneksi käti­lö­työn kenttä on laaja eikä tarvitse vält­tä­mättä valita vain yhtä osa-aluetta missä työs­ken­nellä. Tärkeintä on, että saan työs­ken­nellä perheiden ja vasta­syn­ty­neiden parissa sekä kulkea heidän rinnal­laan yhdessä ihmi­se­lämän merki­tyk­sel­li­sim­mistä hetkistä.”
Kun ympärillä on tukevat ihmiset ja rohkeus kuunnella itseään, löytyy lopulta juuri se paikka, johon sydän kuuluu. Sen tietää Kirsikin.
Vieläkö Kirsillä on jotakin opintoja näkö­pii­rissä? “Tämä on jo viides ammattini, jospa se alkaisi jo riit­tä­mään yhdelle ihmiselle. Nyt pitää osata aloittaa naut­ti­maan jo niin sanotusti työnsä hedel­mästä.”