Liperin terveys­a­se­malla tiimityö on voima

Sairaan­hoi­tajat Elina Hyttinen ja Ville Pussinen-Bollström tekevät töitä Liperin terveys­a­se­malla. Elina on työs­ken­nellyt asemalla jo kaksi vuotta, kun taas Ville aloitti kevät­tal­vella valmis­tu­neena sairaan­hoi­ta­jana. Kummal­lakin on ollut hyviä koke­muksia työyh­tei­söstä ja työteh­tä­vistä.

“Tulin kuuden viikon pestiin, mutta olen ollut jo puoli vuotta. Hyvä työpo­rukka saa minut pysymään ja päivätyö sopii tähän elämän­ti­lan­tee­seen”, Ville kiittelee.

Elinalla oli saman­kal­taiset syyt siirtyä Liperin terveys­a­se­malle.

“Kolmi­vuo­rotyö vaihtui päivä­vuo­roon, ja täällä on myös todella mielen­kiin­toiset työteh­tävät sekä mahtava porukka”, hän komppaa.

Moni­puo­liset työteh­tävät ja haasteet

Liperin terveys­a­seman tiimi­mal­lissa jokai­sella sairaan­hoi­ta­jalla on oma roolinsa, mutta työteh­tävät ovat kaikilla moni­puo­lisia. Elina työs­ken­telee pitkä­ai­kais­sai­raiden parissa terveys­hyö­ty­tii­missä, kun taas Ville on episo­di­tii­missä, joka käsit­telee akuutteja tapauksia.

“Meidän työhömme kuuluu esimer­kiksi puhe­li­mitse hoidon­tar­peen arviointi, vastaan­otto ja akuut­ti­po­ti­laiden hoita­minen. Päivän aikana voi tulla eteen ambu­lans­silla tuotava potilas, haavan­hoi­toja, kuulo­tut­ki­muksia tai roko­tuksia”, Ville kuvailee.

Työ on haastavaa, ja uuden oppiminen kuuluu olen­nai­sena osana arkeen.

“Työmme kattaa laajan kirjon yleis­lää­ke­tie­dettä, ja siinä saa jatku­vasti opiskella uutta”, Elina lisää.

Kohtaa­misia puhe­li­mitse ja potilaan arviointia

Moni voi samaistua siihen, että terveys­a­se­malle soit­ta­minen saattaa olla stres­saavaa. Liperin terveys­a­seman sairaan­hoi­ta­jilla on suuri vastuu tehdä tarkka arvio potilaan tilasta, usein vain puhelun perus­teella.

“Meidän täytyy luottaa siihen, mitä potilas kertoo. Se vaatii ihmis­tun­te­musta, sillä suoma­laiset, erityi­sesti miehet, usein vähät­te­levät vaivojaan. Usein taustalla on vaka­vampia ongelmia kuin puheista aluksi käy ilmi”, Ville pohtii.

Hyvät koke­mukset ja onnis­tu­miset poti­las­työssä ovat kuitenkin työn suola.

“Parasta on nähdä konkreet­tisia tuloksia, kuten se, että saa potilaan muut­ta­maan elämän­ta­po­jaan ja näkee kont­rol­li­la­broissa posi­tii­vista kehitystä”, Elina kertoo.

Työyh­teisö ja tiimi­työs­ken­tely kantavat

Elina ja Ville kuvai­levat työyh­tei­söään lämpi­mästi. Terveys­a­se­malla tiimityö on tärkeää, ja jokainen tietää, ettei yksin pärjää.

“Jokainen ymmärtää, että me tarvit­semme toinen toistamme. Se on todella tärkeää työssä. Luottamus ja yhteinen tekemisen meininki ovat tärkeitä”, Ville toteaa.

“Meillä on täällä vahva yhtei­söl­li­syys. Kun ilmapiiri on avoin ja turval­linen, voidaan asioista keskus­tella suoraan, raken­ta­vasti ja parantaa toimin­taamme. Ja huumori auttaa pitämään ilma­piirin rentona”, Elina lisää.

Liperin erityis­piir­teet ja haasteet

Liperin kunnan laajuus ja väes­tö­ra­kenne tuovat omat haas­teensa terveys­pal­ve­luihin. Elina ja Ville asuvat itsekin Liperin kunnan alueella, mikä auttaa ymmär­tä­mään alueen asuk­kaiden tarpeita.

“Tämä on iso kunta, ja moni poti­lais­tamme joutuu liik­ku­maan pitkiä matkoja pääs­täk­seen hoitoon. Se tekee tervey­den­huol­losta paikoin haastavaa”, Ville pohtii.

“Liperissä on myös paljon ikään­ty­nyttä väestöä, ja heidän tervey­den­hoi­tonsa vaatii erityistä osaamista. Olemme ylpeitä siitä, että pystymme tarjoa­maan kattavaa hoitoa”, Elina jatkaa.

Liperin arki: luonto lähellä ja helppo työmatka

Vaikka Liperin kunta on maan­tie­teel­li­sesti laaja, Ville ja Elina näkevät siinä myös etuja.

“Asumme molemmat suht lähellä terveys­a­semaa – Elina Ylämyl­lyllä ja minä Viini­jär­vellä. Työmatka on sopiva, eikä täällä tarvitse etsiä park­ki­paikkaa kuten keskus­sai­raa­lassa. Voi vain ajaa työpai­kalle, pysäköidä ja mennä pukkarin kautta töihin”, Ville kertoo.

Liperissä asuville luonto on lähellä, ja harras­tus­mah­dol­li­suuksia löytyy.

“Meidän taka­pi­halta pääsee suoraan hiih­to­la­dulle, ja koirat saavat juosta ranta­po­luilla. Koulut ja päivä­kodit ovat matkan varrella, mikä tekee arjesta sujuvaa”, Elina iloitsee.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että Liperissä on hyvä asua ja elää.

“Täällä on tarjolla isoja omako­ti­ta­loja hintaan, jolla Etelä­Suo­mesta saa kerros­ta­loa­sunnon. Ruuh­katkin ovat erilaisia – täällä ruuhka on pari autoa, kun taas Helsin­gissä ruuhka vie helposti 45 minuuttia”, Elina vertaa.

Työn vastuu ja palkka

Palk­ka­taso on hoitoa­lalla aina ajan­koh­tainen keskus­te­lu­naihe sotea­lalla, ja Elina ja Villekin pohtivat sen suhdetta vastuuseen.

“Ravintola-alalta sotea­lalle siir­ty­neenä palkka on täällä parempi, mutta kun miettii, kuinka paljon hoitajat ovat vastuussa ihmis­hen­gistä, palk­ka­taso ei aina vastaa sitä”, Ville sanoo.

Elina on samoilla linjoilla.

“Jos ihmiset tietäi­sivät, mistä kaikesta hoitajat ovat vastuussa, palkat saat­tai­sivat olla suuremmat. Varsinkin syrjä­seu­duilla, missä lääkä­reitä on vähän, hoitajat venyvät usein osaa­mi­sensa ääri­ra­joille”, Elina kommentoi.

Pohjois-Karja­lassa voi olla oma itsensä

Länsi-Suomesta itään muuttanut Ville on asunut Pohjois-Karja­lassa jo kaksi­kym­mentä vuotta.

“Täällä luonto on upea ja ihmiset välit­tömiä. Pohjois­Kar­ja­lassa voi olla oma itsensä, ja se tekee tästä paikasta ainut­laa­tuisen”, Ville kertoo.

Elinakin korostaa Pohjois-Karjalan rentoa ilma­piiriä.

“Täällä ihmiset ovat sallivia ja autta­vaisia. Meillä on ihana naapu­rusto, jossa katsotaan toistemme lasten perään. Vaikka jokainen on oma itsensä, yhtei­söl­li­syys on vahvaa”, Elina mainitsee.

Liperin terveys­a­se­malla samat asiat näkyvät myös työpai­kalla.

“Täälläkin voi olla oma itsensä. Vaikka työn raamit tulevat hoito­suo­si­tuk­sista, jokaisen oma käden­jälki saa näkyä työssä”, Elina kiteyttää.

Kiin­nos­taako Liperi?

Liperin kuntaan voit tutustua oheisista linkeistä:

 

Katso Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten avoimet työpaikat: Avoimet työpaikat
 

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä!