”Täällä pääsee oikeasti käyt­tä­mään osaa­mis­taan”

Siun soten pohjoisin kuntou­tus­sai­raala sijaitsee Nurmek­sessa. Tutkimus, kuntoutus ja hoito tapahtuu kuntou­tus­sai­raa­lassa silloin, kun hoito ei vaadi keskus­sai­raa­la­hoitoa. Kuntou­tus­sai­raa­laan tullaan joko keskus­sai­raalan lääkärin tai oman terveys­a­seman avovas­taan­oton lääkärin lähet­teellä. Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­lassa hoito­työssä korostuu kuntout­tava hoitotyö; potilaat kuntou­tuvat kotiin tai jatko­hoi­to­paik­kaan.

Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­lassa hoita­jalla on moni­puo­liset tehtävät osana moniam­ma­til­lista henki­löstöä. Hoita­jalla on omat potilaat, joiden hoidosta hän vastaa työvuo­ronsa aikana. Jokai­selle hoita­jalle on nimetty työpari, jonka kanssa tehdään yhteis­työtä ja suun­ni­tel­laan vuoron tehtävät. Hoitaja osal­listuu lääkärin kierrolle ja lääke­hoi­toon ammat­ti­ryh­mänsä lääke­lu­pien mukai­sesti. 

Lähi­hoi­taja Venla Korhonen on töissä Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­lassa ja opiskelee samalla sairaan­hoi­ta­jaksi. Hänen kolle­gansa Sari Mannermaa aloittaa elokuussa mielen­ter­veys- ja päih­de­työn erikoi­sam­mat­ti­tut­kinnon opinnot työn ohessa.

“Meillä on moni­puo­linen työnkuva, koska meille tulee potilaita kaikilta erikois­aloilta esimer­kiksi keskus­sai­raa­lasta eli potilaat voi tulla hoitoon hyvinkin erilaisin syin ja meidän täytyy osata vähän kaikkea. Tykkään itse siitä, että työ on vaih­te­levaa”, kuvailee Venla työtään.

“Tämä on ihanan haastava työ. Jokainen potilas on aina oman­lainen, omalla taus­tal­laan ja omilla haas­teil­laan. Lähi­hoi­tajan työ meillä ei ole pelkkää perus­hoitoa, vaan täällä pääsee lähi­hoi­ta­ja­nakin tekemään ihan valta­valla skaalalla kaiken­laista  ja täällä pääsee käyt­tä­mään oikeasti osaa­mis­taan”, jatkaa Sari.

Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­lassa on listattu tärkeäksi jokaisen ammat­ti­ryhmän osaamisen ja erityi­sesti käden­tai­tojen ylläpito ja kartut­ta­minen. Erityis­osaa­mis­takin kuntou­tus­sai­raa­lassa on, sillä siellä hoidetaan hemo­dia­lyy­si­po­ti­laita ja erikois­lää­ke­ai­nein­fuusioita koulu­tet­tujen sairaan­hoi­ta­jien toimesta. Yksikössä työs­ken­telee myös sekä fysio­te­ra­peutti että kotiu­tus­hoi­taja. Moniam­ma­til­linen työyh­teisö on tasa-arvoinen.

“Täällä ollaan kaikki lääkä­ristä hoiva-avus­ta­jiin minun mieles­täni samalla viivalla ja kaikkia kohdel­laan sama­nar­voi­sena. Kaikki ammat­ti­ryhmät ovat yhtä arvok­kaita”, kommentoi Sari.

Itsensä kehit­tä­mi­seen kannus­te­taan

Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­laan otettiin keväällä 2024 kokeiluun auto­no­minen työvuo­ro­suun­nit­telu. Työn­te­kijät ovat olleet tyyty­väisiä uuteen järjes­tel­mään.

“Se toimii hyvin! Vuoro­työs­säkin on mahdol­lista harrastaa sään­nöl­li­sesti. Koen, että meidän työn­te­ki­jöiden vapaa-aikaa kunnioi­te­taan. Kaikissa paikoissa se ei ole itsestään selvää”, toteaa Venla.

Työ ja arki Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­lassa kuulostaa Venla Korhosen ja Sari Manner­maan kertoman mukaan antoi­salta, palkit­se­valta, mukavalta, jopa idyl­li­seltä. Mikä töissä on parasta?

“Se, että voi konkreet­ti­sesti auttaa ihmisiä. Työn tuloksen näkee potilaan tilan kohen­tuessa. Ihmisten terveys ja jopa elämä on meidän käsis­sämme. Omaa työtä pitäisi oikeasti arvostaa enemmän. Potilaat ovat pääsään­töi­sesti kiitol­lisia saamas­taan avusta. Vain harva on tahallaan ilkeä tai aggres­sii­vinen ja sellai­seenkin käyt­täy­ty­mi­seen on usein joku syy. Sairaa­laan joutu­minen ei useinkaan ole potilaan paras hetki”, jatkaa Sari.

“Minusta parasta on se, että töihin on kiva tulla. Olen ollut muissakin yksi­köissä töissä, mutta halusin takaisin Nurmeksen kuntou­tus­sai­raa­laan sairaan­hoi­ta­jao­pin­to­jeni takia. Täällä voin oppia hyvät sairaan­hoi­tajan kliiniset taidot. Tämä palvelee amma­til­lista oppi­mis­tani parhaiten, koska täällä pääsee tosi moni­puo­li­sesti tekemään kaikkea. Lisäksi työnan­taja on joustava ja saan tehdä osa-aikaista työtä opin­to­jeni ajan. Kokoai­kaisen työn ohessa en niitä olisi jaksanut”, Venla painottaa.

“Täällä pystyy hyvin työn ohessa erikois­tu­maan ja opis­ke­le­maan lisää. Minäkin sain oppi­so­pi­muk­sel­leni heti vihreää valoa osas­ton­hoi­ta­jalta. Itseänsä saa kehittää ja siihen jopa kannus­te­taan täällä”, mainitsee Sari

Lisäksi hänen mukaansa huumori on osa Nurmeksen kuntou­tus­sai­raalan arkea.

“Kun on yhteistä huumoria, niin jaksaa ihan eri lailla. Ja huumori on aika hurttia meillä, varsinkin kahvi­huo­neessa”, nauraa Sari.

Myös haasteet ja jopa risti­riidat kuuluvat työyh­tei­söön. Miten niistä selvitään Nurmek­sessa?

“Asioita meillä käsi­tel­lään asioina osas­to­pa­la­ve­rissa. Meillä on osas­to­pa­la­veri yleensä kerran viikossa ja siellä erilaisia asioita voi vapaasti tuoda esille, ne käsi­tel­lään ja sovitaan, miten niiden kanssa toimitaan. Kaikki asiat on saatu aina keskus­teltua, että sekin puoli toimii täällä kyllä lois­ta­vasti. Lisäksi esihen­kilön kanssa voi puhua ihan mutkat­to­masti”, Venla mainitsee.

”En halua lähteä pois”

Pielisen pohjois­päässä, aivan Pohjois-Karjalan pohjoi­sim­massa osassa sijait­seva Nurmes tunnetaan muun muassa Suomen ja Euroopan joulu­lau­lu­kau­pun­kina. Nurmeksen kaupunki ja Valtimon kunta yhdis­tyivät 1.1.2020. Kunta­lii­tok­sessa muodos­tunut uusi Nurmes on noin 9 400 asukkaan elin­voi­mainen kaupunki.

Muualta Pohjois-Karjalaan muut­ta­neet Venla ja Sari ovat viih­ty­neet maakun­nassa hyvin.

“Nurmes on paikkana tosi kiva. Semmoinen pieni kaupunki, mutta täällä on silti tosi hyvät kulttuuri- ja perus­pal­velut. Nurmek­sessa on todella kaunista ja täällä on muun muassa kylpylä, eloku­va­teat­teri, paljon ilmaista tekemistä ja edulliset asunnot. Itse asun Valti­molla ja minulla on 20 kilo­metrin työmatka Nurmek­seen eli noin vartti ajal­li­sesti. Täällä ei ole ruuhkia”, mainitsee Venla.

“Täällä voi yhdistää kaupun­kia­su­misen ja maaseu­tua­su­misen. Harras­tus­mah­dol­li­suuksia Nurmek­sessa on yllät­tävän paljon ja tietenkin täällä on luontoa eli ulko­lii­kun­ta­mah­dol­li­suuksia on vaikka kuinka paljon. Nurmek­sessa on myös kattava valikoima pieniä kivi­jal­ka­liik­keitä”, jatkaa Sari.

Venla on asunut koko pääsään­töi­sesti isoissa kaupun­geissa, kunnes muutti Pohjois-Karjalaan viisi­toista vuotta sitten.

“Enää en halua lähteä pois. Hoitajan palkalla saa täällä paljon enemmän kuin esimer­kiksi Helsin­gissä”, tietää Venla.

“Ja töitä tosiaan riittää Nurmek­sessa esimer­kiksi sotea­lalla. Meillä on pula työn­te­ki­jöistä ja uudet työka­verit otetaan avosylin vastaan. Työnan­ta­jana Siun sote on hyvä. Palkka tulee aina tilille ja meillä on Epassissa mukava summa käytössä harras­ta­mi­seen tai kult­tuu­riin”, mainitsee Sari.

Nurmes

Tietoa Nurmek­sesta löydät esimer­kiksi seuraa­vista linkeistä: