Lasten­suo­jelun sosi­aa­li­työn­te­kijä: Joensuu oli hyvä valinta

Raija Cser työs­ken­telee Siun sotessa lasten­suo­jelun avohuol­lossa sosi­aa­li­työn­te­ki­jänä. Joen­suussa hän työs­ken­telee kolme päivää viikossa ja kaksi etänä Etelä-Suomesta käsin. Kiin­nos­tai­siko sinuakin lasten­suo­jelun sosi­aa­li­työn­te­kijän työ Siun sotessa? Katso kaikki Siun soten avoimet sosi­aa­li­työn­te­kijän työpaikat: Sosi­aa­li­työn­te­kijä

“Työpäivät sovitaan yhdessä tiimin kanssa. Kun olen läsnä Joen­suussa, minulla on asia­kas­ta­paa­misia ja etäpäi­vinä teen kirjal­lisia töitä ja sellaisia, joita voi hoitaa puhe­li­mitse”, Raija kuvailee työpäi­viensä kulkua.

Hän on tullut Siun soteen keikka- ja vuokra­työ­läi­senä – omien sanojensa mukaan hyvin tyypil­li­senä sellai­sena.

“Aikuiset lapseni muuttivat pois kotoa ja lähdin ikään kuin seik­kai­le­maan. Ensin irti­sa­nou­duin pitkästä vaki­tui­sesta työsuh­teesta, kokeilin esihen­ki­lö­työtä, kävin Espan­jassa Aurin­ko­ran­nikon suoma­lai­sessa koulussa töissä, palasin Suomeen ja löysin vuokra­työ­mah­dol­li­suuden. Se antaa tietyn­laista jous­ta­vuutta. Tässä vaiheessa elämääni keikkailu vuokra­työ­läi­senä sopii minulle, kun enää ei ole niin suurta painetta vaki­tui­seen työpaik­kaan.”

Ennen sosi­aa­li­työn­te­kijän uraa Raija Cser työs­ken­teli pitkään Unkarin suur­lä­he­tys­tössä. Unkarin kieli ohjasi hänet kuin sattu­muksen kaupalla uudelle uralle lasten­suo­je­lu­työn pariin.

“Mietin itse juuri uutta uraa ja halusin työn, jolla on jotain merki­tystä, kun olin tulk­kaa­massa tilan­netta, jossa perheen lapsia oltiin autta­massa. Tilan­teessa mukana oli sosi­aa­li­työn­te­ki­jöitä. Huomasin miten mielen­kiin­toista ja tärkeää työtä he tekivät. Lähdin siis opis­ke­le­maan sosi­aa­li­työn­te­ki­jäksi. Minun arvo­maa­il­mani mukaan kaikkein tärkeintä, mitä ihminen voi tehdä, on auttaa toisia ihmisiä. Saan tyydy­tyksen, kun pystyn saamaan jonkun ihmisen elämän uusille raiteille tai auttamaan jotenkin. Tämä on parasta työtä minulle.”

”En tuomitse ketään”

Kaikilla lapsilla on oikeus turval­li­seen ja virik­keel­li­seen kasvu­ym­pä­ris­töön, tasa­puo­li­seen ja moni­puo­li­seen kehit­ty­mi­seen sekä erityi­seen suojeluun ja huolen­pi­toon. Lasten­suo­jelun palve­luissa tuetaan ja neuvotaan perheitä erityi­sesti elämän krii­si­ti­lan­teissa. Lasten­suo­jelu on vanhem­muuden tukemista ja paik­kaa­mista. Ensi­si­jainen vastuu lapsen hyvin­voin­nista kuuluu vanhem­mille tai muille huol­ta­jille, mutta viran­omaisten on omilla toimil­laan varmis­tet­tava lapsen hyvin­vointi. Ensi­si­jai­sesti pyritään siihen, että lapsi tai nuori voi kasvaa ja kehittyä omassa kodissaan.

Sosi­aa­li­työn­te­kijä on erityi­sesti lapsen edun valvoja. Lapsen etua arvioi­taessa lapsen omat toivo­mukset ja mielipide on otettava huomioon lasten­suo­je­lu­toi­men­pi­teitä suun­ni­tel­taessa ja toteu­tet­taessa.

Raija Cserin tietää koke­muk­sesta, että ensim­mäinen lasten­suo­jelun yhtey­den­otto herättää usein pelkoa ihmisissä.

“Pelko on inhi­mil­linen tunne ja sen hälven­tä­minen kuuluu työhöni ja ammat­ti­tai­tooni. Lasten­suo­jelun työn­te­kijä pystyy tekemään paljon sen eteen, että asiakas kokee, että me ollaan tässä yhdessä. Minä en työssäni enkä muuten­kaan mene ketään tuomit­se­maan tai kyttää­mään.”

Työ lasten­suo­je­lussa on ajoittain rankkaa. Työn­te­kijät saavat osakseen hauk­ku­mista ja uhkailua.

“Työ lasten­suo­je­lussa sopii joillekin ja joillekin ei. Minua työssä viehättää ja kiehtoo jokin. Toki siinä on omat raskaat hetkensä. Jaksa­mi­seen auttaa se, että Siun sotessa minulla on esihen­ki­löiden tuki ja hyvä työtiimi. Pohjois-Karja­lassa minulle sattunut asia­kas­kunta on kohte­liaita ja ystä­väl­lisiä pääsään­töi­sesti. Joissakin paikoissa jopa odotetaan ihan kahvin ja pullan kanssa. Se on aina semmoinen ihme­tyksen ja ilon aihe.”

Raija Cserin näke­myksen mukaan Pohjois-Karja­lassa lasten­suo­je­lussa kohtaa perin­teisiä suoma­laisia ongelmia: ei käydä koulussa, on masen­nusta ja päih­teiden käyttöä. Yleisesti ottaen asiakkaat tarvit­sevat tukea arkie­lä­mään.

“Ja siinä me Siun sotessa pystytään avohuollon tuki­toimin auttamaan. Meillä on mahdol­li­suus tukea erilaisen perhetyön keinoin, tuki­hen­ki­lö­toi­min­nalla sekä harras­tuksia tukemalla. Mieles­täni Pohjois-Karja­lassa avohuollon tuki­toimia saa oikein hyvin eikä perhe­työtä joudu esimer­kiksi odot­ta­maan. Lasten­suo­je­lussa ei aina ole aikaa odottaa, vaan asioita pitää tehdä ja tapahtua välit­tö­mästi, jotta saadaan tilanne rauhoi­tettua.”

Sosi­aa­li­työn­te­kijä Raija Cserin työver­kostot ovat laajat. Perhe, lapsen ja nuoren vanhemmat, koulut ja päivä­kodit, tuki­per­he­toi­minta, perhetyö, tuki­hen­kilöt, osto­pal­ve­luja tarjoavat tahot, perhe­kun­toutus, lasten­suo­je­lu­lai­tokset…

“Teemme työtä lasten ja nuorten hyväksi. Kaikki työmme keskittyy siihen, vaikka työs­ken­te­lemme koko perheen kanssa.”

Kärt­tyi­syys katoaa Joen­suussa

Sosi­aa­li­työn­te­ki­jöille on töitä tarjolla ympäri Suomea. Raija Cser päätyi kerto­mansa mukaan ennalta tunte­mat­to­maan Joen­suuhun ja Siun soteen summa­mu­ti­kassa. Levot­to­maksi sieluksi itseään kuvai­le­valle matkus­te­lusta pitävälle Raijalle joka viik­koinen muutto Joen­suuhun ja viiden tunnin junamatka sopivat hyvin.

“Kun tulin ensim­mäisen kerran Joen­suuhun junalla syys­kui­sena iltana vuosi sitten, kävelin siltoja pitkin ja katsoin, että VAU! Tämä on hyvin huoli­teltu kaupunki, siisti, viihtyisä ja todella kaunis. Joensuu yllätti minut posi­tii­vi­sesti. Heti ensi­vai­ku­telma oli myön­teinen. Joensuu oli hyvä valinta.”

Raija Cser on siis ehtinyt työs­ken­nellä Joen­suussa ja Siun sotessa vuoden päivät – ja on viihtynyt lois­ta­vasti. Siitä kertoo se, että hän on jatkanut keik­ka­työ­tään Siun sotessa.

Hän kertoo ensim­mäisten viikkojen ja kuukausien syksyllä 2023 olleen hyvin inten­sii­visiä työn parissa.

“Alku oli jopa haastava, mutta siihen auttoivat kauhean kivat työka­verit ja hyvät esimiehet. Täällä kaikki uudet työn­te­kijät otetaan erittäin hyvin vastaan. Joen­suussa parasta työssäni ovat nime­no­maan ihmiset. Yhteistyö pelaa niin omien työka­ve­rien kanssa kuin kaikkien muidenkin työver­kos­tossa olevien kanssa. Täällä ei sanota heti ei vaan joo”, iloitsee Raija.

“Joen­suussa ja Siun sotessa saan olla oma itseni. Minun ei tarvitse olla jotakin muuta kuin mitä olen. Ja se on hirveän helpot­tavaa. Ei tarvitse pelätä, että ei voisi sanoa jotain asiaa esimer­kiksi töissä tai esihen­ki­lölle. Meillä on työpo­ru­kassa myös paljon huumoria”, Raija jatkaa.

Raijan puheessa vilah­telee pohjois­kar­ja­laisten ihmisten autta­mis­halu, avoimuus ja vieraan­va­rai­suus. Sen hän on huomannut esimer­kiksi ajokor­tit­to­mana. Se ei ole ollut töissä eikä vapaa-ajalla ongelma. Työteh­tä­viin lasten­suo­jelun sosi­aa­li­työn­te­kijät kulkevat aina pareit­tain ja työka­ve­reilta löytyy ajokortti. Muuten liik­ku­minen sopivan kokoi­sessa kaupun­gissa onnistuu pyörällä, kävellen ja bussilla.

“Ensim­mäisen kerran, kun viime talvena odotin bussia pysäkillä, kysyin muilta odot­ta­jilta neuvoa bussiäpin lataa­mi­seen. Siihenhän heti kerääntyi oikein palaveri minun ympä­ril­leni ja sain neuvoja ihan vierailta ihmisiltä. Olen huomannut, että ihmiset puhuvat täällä jopa vieraille. Etelä-Suomessa ei sellaista tapahdu. Olen myös huomannut, että olen nykyisin Etelä-Suomessa kärt­tyinen ihmisten epäkoh­te­liai­suu­desta ja happa­muu­desta. Joen­suussa minulla ei ole sellaista tunnetta.”

Hän jaksaa myös ihmetellä ja ihastella joen­suu­laista liiken­ne­kult­tuuria, jossa autoi­lijat antavat pyöräi­li­jöille ja jalan­kul­ki­joille tietä.

 

Katso Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten avoite kaikki avoimet työpaikat: Avoimet työpaikat
 

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä! 

Miksipä et muuttaisi Joen­suuhun?

Elo Joen­suussa on niin ihanaa, että on kerras­saan pöhköä jättää muut­ta­matta meille. Siksipä muut­ta­mi­sesta halutaan tehdä mahdol­li­simman helppoa. Töiden perässä muut­ta­vien kotiu­tu­mista helpottaa Muut­toa­gentti, joka neuvoo veloi­tuk­setta henki­lö­koh­tai­sesti vaikkapa asumiseen tai puolison työl­lis­ty­mi­seen liit­ty­vissä kysy­myk­sissä. 

Muut­toa­gentti neuvoo veloi­tuk­setta vaikkapa näissä kysy­myk­sissä:
- mistä löytyy töitä?
- mitä kaikkea voi opiskella?
- missä voi asua?
- mitä Joen­suussa voi puuhata?