Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan – sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytetään
19.03.2021

Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan – sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytetään

Siun sote jatkaa viikolla 12 yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia. Vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneille eli yli 70-vuotiaille henkilöille avataan noin 3 400 koronarokotusaikaa maanantaina 22.3.2021 klo 8. Rokotusaikoja on edelleen saatavilla rajallinen määrä, joten Siun sote toivoo, että aikoja varaisivat ensisijaisesti yli 75-vuotiaat.

Vuonna 1952–1961 syntyneiden vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset keskeytetään ainakin 29.3.2021 saakka. Jo varatut ajat perutaan ja ne siirretään myöhempään ajankohtaan. Siun sote on yhteydessä kaikkiin ajanvaranneisiin ja ilmoittaa uuden rokotusajan siinä vaiheessa, kun tiedetään, milloin rokotuksia voidaan jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt 19.3.2021 keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa. Rokotetta on käytetty Siun sotessa sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotuksiin.

THL on tehnyt päätöksen AstraZenecan rokotteen antamisen keskeyttämisestä varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Lisätietoa aiheesta osoitteessa https://thl.fi/fi/-/thl-on-paattanyt-astrazenecan-koronavirusrokotteen-kayton-tilapaisesta-keskeytyksesta?redirect=%2Ffi%2F

Keskeytys AstraZenecan rokotuksiin astuu voimaan välittömästi, minkä vuoksi Siun soten alueella ei tule varattavaksi maanantaina 22.3.2021 koronarokotusaikoja vuosina 1952–1961 syntyneille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus*.

THL arvioi tilannetta ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3.2021.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset jatkuvat suunnitellusti

Yli 70-vuotiaiden rokotukset Biontech-Pfizerin rokotteella jatkuvat normaalisti. Uusia rokotusaikoja avataan kaikille Siun soten 21 rokotuspisteelle. Rokotteet jaetaan eri rokotuspisteisiin suhteessa väestömäärään. Siun sote on päättänyt toteuttaa rokotukset useassa rokotuspisteessä, jotta matka rokotuspaikalle pysyisi kohtuullisena.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ikääntyneiden rokotuksiin käytettävää rokotetta (Biontech-Pfizer) saapuu lähiviikkojen aikana aiempaa suurempia määriä. Ensi viikolla rokotetta saadaan noin 3 400 annosta ja seuraavien kahden viikon määrät ovat noin 3000 annosta viikossa.

- Rokotteiden määrät ovat kasvaneet, mikä vauhdittaa ikääntyneiden rokotuksia. Rokotteita saapuu kuitenkin edelleen rajallinen määrä, eikä rokotteita riitä kerralla koko rokotusvuorossa olevalle ryhmälle. Uusia rokotusaikoja avataan viikoittain ja huhtikuun loppuun mennessä kaikki Siun soten alueen yli 70-vuotiaat pitäisi olla rokotettuina, mikäli rokotteita saadaan nykyisen suunnitelman mukaan, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Ajanvarauksen kapasiteettia lisätään

Koska rokotteita on edelleen tarjolla rajallinen määrä, aiheuttaa aikojen avaaminen maanantaisin ruuhkaa ajanvaraukseen sekä verkossa että puhelimissa. Keskiviikkona 17.3.2021 puhelinajanvarauksessa oli heti kello 8 runsaasti jonoa ja verkkoajanvarauksessa oli suurimman ruuhkan aikana keskimäärin yli 2000 aktiivista käyttäjää. Verkkoajanvaraussivua päivitettiin ruuhkaisina aikoina jopa niin paljon, että sivulle kirjautui yli neljä miljoonaa hakuyritystä kahden tunnin ajalla.

Suuri kysyntäpiikki aiheutti verkkoajanvarauksen hidastumista, johon on maanantaita varten varauduttu lisäämällä järjestelmän sietokykyä huomattavasti kaikkia toteutuneita käyttäjämääriä korkeammaksi. Tällä hetkellä palvelun kapasiteetti on mitoitettu yli viidelle miljoonalle hakuyritykselle kahta tuntia kohden.

On tärkeää huomata, että ajat avautuvat varattaviksi klo 8, eivätkä uudet ajat näy sitä ennen ajanvarauksessa. Käyttäjän itsensä tekemä jatkuva ajanvaraussivun päivittäminen ei nopeuta aikojen avautumista, vaan sen sijaan kuormittaa ajanvarausohjelmaa jo ennen ajanvarauksen käynnistymistä ja saa aikaan palvelun ruuhkautumista.

Puhelinajanvarauksen lisätään myös vastaajia maanantaiksi, jotta jonotusaikoja saadaan lyhennettyä. Kun pääsee puhelinajanvarauksen jonoon ja kuulee jonotiedotteen, kannattaa jonossa pysyä. Mikäli puhelun katkaisee ja soittaa uudelleen, päätyy aina jonon perälle.

Sekä puhelin- että verkkoajanvarauksessa on varattavissa samat rokotusajat. Mikäli verkkoajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja, niitä ei ole varattavissa puhelinajanvarauksenkaan kautta. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja.

*vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)