Yersinia enterocolitica tapauksia havaittu Pohjois-Karjalan alueella - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Yersinia enterocolitica tapauksia havaittu Pohjois-Karjalan alueella
Pohjois-Karjalassa on todettu joulukuun aikana viisi saman kannan yersinia enterocoliticatapausta. Tartuntalähteen selvittäminen on aloitettu yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa, tässä vaiheessa yhdistävää tekijää ei ole havaittu. Vastaavia kantoja on todettu myös Pohjois-Savon, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.
Yersinian tyypillisimmät oireet ovat vatsakipu, ripuli ja lievä kuume. Pieni osa sairastuneista voi saada jälkitautina niveltulehduksen. Itämisaika on 1–11 vuorokautta, tavallisimmin oireet alkavat parin vuorokauden kuluttua tartunnasta. Mikäli oireet ovat hankalat tai oireet pitkittyvät on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Y. enterocolitica pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa ja myös tyhjiöpakatussa elintarvikkeessa, esimerkiksi lihassa. Bakteeri leviää yleisimmin huonosti kypsennetyn tai raa'an sianlihan välityksellä. Tartunta voidaan saada myös ristikontaminaation, esimerkiksi likaisen leikkuulaudan, tai tartunnan saaneen henkilön saastuttamien, kypsentämättöminä tarjottavien elintarvikkeiden kautta. Kypsentämättömät kasvikset ovat myös yleinen yersinian lähde, ne voivat saastua jo kasvatuksen aikana pellolla maaperän, kasteluveden tai suoraan eläinten ulosteiden välityksellä. Koska yersinia kasvaa myös kylmässä, se voi lisääntyä kasvisten varastoinnin aikana. Yersinia kestää myös pakastusta melko hyvin.
Miten yersinian tarttuminen ehkäistään?
- Kypsennä kaikki liha huolellisesti
- Pese raa'at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
- Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
- Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
- Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
- Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa'an lihan ja multajuuresten käsittelyn sekä eläinkontaktin jälkeen
Lisätietoja yersiniasta
THL:n verkkosivuilla
Eviran verkkosivuilla
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.