Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Yersinia enterocolitica tapauksia havaittu Pohjois-Karjalan alueella
21.12.2017

Yersinia enterocolitica tapauksia havaittu Pohjois-Karjalan alueella

Pohjois-Karjalassa on todettu joulukuun aikana viisi saman kannan yersinia enterocoliticatapausta. Tartuntalähteen selvittäminen on aloitettu yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa, tässä vaiheessa yhdistävää tekijää ei ole havaittu. Vastaavia kantoja on todettu myös Pohjois-Savon, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Yersinian tyypillisimmät oireet ovat vatsakipu, ripuli ja lievä kuume. Pieni osa sairastuneista voi saada jälkitautina niveltulehduksen. Itämisaika on 1–11 vuorokautta, tavallisimmin oireet alkavat parin vuorokauden kuluttua tartunnasta. Mikäli oireet ovat hankalat tai oireet pitkittyvät on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Y. enterocolitica pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa ja myös tyhjiöpakatussa elintarvikkeessa, esimerkiksi lihassa. Bakteeri leviää yleisimmin huonosti kypsennetyn tai raa'an sianlihan välityksellä. Tartunta voidaan saada myös ristikontaminaation, esimerkiksi likaisen leikkuulaudan, tai tartunnan saaneen henkilön saastuttamien, kypsentämättöminä tarjottavien elintarvikkeiden kautta. Kypsentämättömät kasvikset ovat myös yleinen yersinian lähde, ne voivat saastua jo kasvatuksen aikana pellolla maaperän, kasteluveden tai suoraan eläinten ulosteiden välityksellä. Koska yersinia kasvaa myös kylmässä, se voi lisääntyä kasvisten varastoinnin aikana. Yersinia kestää myös pakastusta melko hyvin.

Miten yersinian tarttuminen ehkäistään?

  • Kypsennä kaikki liha huolellisesti
  • Pese raa'at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
  • Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
  • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
  • Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa'an lihan ja multajuuresten käsittelyn sekä eläinkontaktin jälkeen

Lisätietoja yersiniasta
THL:n verkkosivuilla
Eviran verkkosivuilla

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)