Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Vuoden ortopediksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan vs. ylilääkäri Seija Torssonen
24.12.2018

Vuoden ortopediksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan vs. ylilääkäri Seija Torssonen

Suomen Ortopediyhdistyksen hallitus on valinnut Vuoden ortopediksi 2018 Pohjois-Karjalan keskussairaalan vs. ylilääkäri Seija Torssosen. Torssonen on järjestyksessä neljästoista ja samalla ensimmäinen pohjoiskarjalainen ortopedi, jolle vuosittain jaettava Vuoden ortopedi -tunnustuspalkinto on myönnetty. Hän työskentelee keskussairaalan kirurgian klinikassa ortopedian puolella, jossa keskitytään tuki- ja liikuntaelinten eli luiden ja nivelten kirurgiaan.

Ortopedit suorittavat tekonivel- ja selkäleikkauksia, polven ja olkapään tähystysleikkauksia, jalkaterän korjausleikkauksia sekä hoitavat murtumia. Tulevana kesänä 20 vuotta ortopedina toiminut Torssonen pitää erikoisalastaan erityisesti siksi, että hän saa tehdä töitä käsillään ja oman työnsä jäljen voi nähdä heti:

– Minulle olisi kauhistus tehdä pelkkiä paperitöitä toimistossa. Tällaiselle kirurgiselle alalle suuntautuvan lääkärin intohimo on nimenomaan leikkaaminen. Ja kun leikkauksen jälkeen otetaan röntgenkuvat, voidaan heti todeta, miten murtumakorjaus on onnistunut tai mihin asentoon tekonivel on asennettu, Torssonen kertoo.

Keskussairaalassa ortopedian ala on jaettu lääkäreiden kesken pienempiin osa-alueisiin. Hoidon laatu paranee, kun kaikki eivät tee kaikkea, vaan erikoistuvat tiettyihin toimenpiteisiin. Torssonen itse on keskittynyt viimeiset 10 vuotta erityisesti tekonivelleikkauksiin, joita tehdään määrällisesti eniten. Hänet löytää leikkaussalista kolmena tai neljänä päivänä viikossa ja olisikin helppo ajatella työn muuttuvan nopeasti yksitoikkoiseksi. Torssonen kuitenkin vakuuttaa, ettei kirurgia ole pelkkää mekaanista suorittamista:

– Ennen kuin päästään leikkausvaiheeseen, on pohdittava monia hankalia asioita, tehtävä suunnitelmia ja valmistauduttava toimenpiteeseen. Työn suola ovat erityisesti vaikeat, haasteelliset toimenpiteet, Torssonen selittää.

Vaikka kirurgia on kiehtonut Torssosta jo opiskeluajoista saakka ja hän pitää työstään leikkaussalissa, on hänen pohdittava jokaisen potilaan kohdalla, mikä hyöty leikkauksella saavutetaan ja mitkä puolestaan ovat siihen liittyvät riskit:

– Ortopediset vaivat eivät ole hengenvaarallisia, vaikka ne jätettäisiin leikkaamatta. Kyse on elämänlaatuleikkauksista eli päätös tehdään sen perusteella, onko toimenpiteestä pitkällä tähtäimellä hyötyä vai ei, Torssonen selventää.

Torssosen pitkän uran huippuhetkiä ovat olleet onnistumiset potilaiden hoidossa ja auttamisessa. Silloin on voinut olla tyytyväinen, kun liikuntakyvyttömälle potilaalle on tehty onnistunut tekonivelleikkaus, jonka ansiosta kivut ovat helpottaneet ja potilas on päässyt jälleen omatoimisesti liikkeelle voiden jatkaa arkeaan omassa kodissaan. Siun soten alueella tekonivelpotilaiden hoitoprosessi toimii hyvin ja siitä Torssonen on ylpeä. Potilaat saavat laadukasta hoitoa ja antavat siitä paljon hyvää palautetta.

Suomen Ortopediyhdistyksen esittelyssä Torssosta kuvataan muun muassa sanoilla "vastuuntuntoinen, ahkera, pystyvä, myönteinen, huolehtii potilaista kunnolla". Vuoden ortopedille itselleen hieno tunnustus tuli kuitenkin täysin yllätyksenä:

– Tämä on mahtava tunnustus arkisesta puurtamisesta ja työstä, jota olen tehnyt pitkään. On mukava huomata, että Etelä-Suomesta käsin katsottuna myös täällä syrjäisessä sairaalassa maalla tehdään hyvää työtä, Torssonen iloitsee.

Seija Torssonen, s. 1962 Kuhmossa

  • Ylioppilas Kuhmon yhteislukiosta vuonna 1981
  • LL 1987, kirurgian erikoislääkäri 1996, ortopedi 1999 Kuopion yliopisto
  • 1994-1996 apulaislääkäri, KYS
  • 1996-1997 kirurgian erikoislääkäri, Pohjois-Karjalan keskussairaala
  • 1997-1999 ortopedian eriytyvän vaiheen koulutus, KYS
  • 1999-2007 erikoislääkäri ja 2008 alkaen apulaisylilääkäri ja vs. ylilääkäri Pohjois-Karjalan keskussairaalan ortopedian yksikössä, nykyisin Siun sotessa.
  • Toiminut 2008-2011 Suomen Ortopediyhdistyksen hallituksessa ja 2012-2015 Suomen Lääkäriliiton valtuuskunnassa.
  • Asuu Joensuussa. Perheeseen kuuluu puoliso ja aikuinen poika.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)