Vastaus Mediconsult Oy:n haasteeseen: Keskustelua tietojärjestelmien kustannuksista - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Vastaus Mediconsult Oy:n haasteeseen: Keskustelua tietojärjestelmien kustannuksista
Mediconsult Oy on haastanut julkaisemassaan tiedotteessa 25.1.2021 sekä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan 2.2.2021 sote-toimijoita julkiseen keskusteluun tietojärjestelmähankinnoista. Yhtiö esittää mediassa julkaisemissaan tiedoissa harhaanjohtavia ja osin virheellisiä väittämiä mm. koskien Siun soten asiakas- ja potilastietojärjestelmähankintaa. Siun sote haluaa osaltaan oikaista julkisuudessa esitettyjä tietoja.
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Siun sote) yhtymähallitus hyväksyi 25.10.2018 Siun soten liittymisen mukaan Keski-Suomen APTJ-hankintakonsortioon. Hankintakonsortion valmistelun edetessä neljän sairaanhoitopiirin asiakas- ja potilastietojärjestelmän yhteinen uudistamishanke on saanut nimekseen Aster.
Uuden tietojärjestelmäkokonaisuuden hankinta tuli ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto integroitui yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta käytössä oli useita erillisiä tietojärjestelmiä. Myös uudistuvat työprosessit vaativat ympärilleen uusia digitaalisia ratkaisuja tukemaan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta.
Siun soten mukaan on virheellistä tarkastella pelkästään potilastietojärjestelmä Mediatrin nykyisiä kustannuksia ja verrata niitä tulevan asiakas- ja potilastietojärjestelmä Asterin kustannuksiin. Siun sote on tietojärjestelmäkokonaisuuden uusimisella korvaamassa Mediatrin lisäksi lukuisia muita pienempiä terveydenhuollonjärjestelmiä sekä sosiaalihuollon järjestelmän.
Mediconsult Oy oli myös itse mukana Aster-hankkeen kilpailutusvaiheessa yhdessä mm. ruotsalaisen Cambio Healthcare Systems Ab:n kanssa. Koska Mediconsult Oy:n osallistumishakemus ei kuitenkaan täyttänyt kaikkia hankinnan vaatimuksia, oli hankintayksikkönä toimineella KL-Kuntahankinnat Oy:llä hankintalain nojalla velvollisuus sulkea Mediconsult Oy:n osallistumishakemus pois hankintamenettelystä.
Mediconsult Oy ei näin ollut mukana Aster-hankinnan neuvotteluissa, eikä Siun sotella ole tiedossa mihin kustannusten vertailuun yhtiön mainitsemat luvut perustuvat. Hankinnan kohde ja vaatimukset täsmennettiin vasta hankintamenettelyyn kuuluneissa neuvotteluissa, joissa Mediconsult Oy ei siis ollut osallisena. Lisäksi tietojärjestelmäkokonaisuutta edelleen täsmennetään parhaillaan käynnissä olevassa suunnitteluprojektissa.
Siun soten tulevista järjestelmäkustannuksista voidaan tässä vaiheessa todeta, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmäkokonaisuuden myötä kustannusten arvioidaan kasvavan yhteensä noin miljoona euroa vuodessa seuraavan kymmenen vuoden aikana nykytilanteeseen verrattuna. Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän suunnitteluvaiheen luonteeseen kuuluu, että Siun sote tekee huolellista arviota niistä kokonaisuuksista, joita aiomme ottaa käyttöön ja millaisilla ratkaisuilla, minkä vuoksi tulevia kustannuksia vielä täsmennetään.
Aster-hankkeessa on huolella perehdytty siihen, mitä on viime aikoina Pohjoismaissa tapahtunut vastaavissa asiakas- ja potilastietojärjestelmien käyttöönotoissa ja Asterissa on pyritty ottamaan opiksi näistä havainnoista. Myös Asterin ratkaisun toimittavat yritykset ovat selvillä niistä keinoista, joilla onnistumista voidaan edesauttaa.
Valtakunnallisesti sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on sote-kustannusten kasvun hillitseminen, mille yhtenä keinona on ns. digiloikan tekeminen. Uusi tietojärjestelmäkokonaisuus mahdollistaa digitalisaation toteuttamisen käytännössä koko integroidun sote-toiminnan osalta.
Vaikka valmisteilla oleva sote-uudistus muuttaisi muotoaan tai viivästyisi, on Pohjois-Karjalan asukkaiden kannalta sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien yhdistämistavoite järkevä. Asiakas- ja potilastietojärjestelmän merkitys korostuu entisestään, kun tuottavuutta halutaan kasvattaa digitaalisten apuvälineiden avulla. Pelkästään APTJ-hankintaprosessi on merkittävä ponnistus, jota harva maakunta pystyy itsenäisesti tekemään. Lisäksi hankintalakia noudatettaessa pelkkä kotimaisuus ei tämän hintaluokan hankinnassa ole kelvollinen valintaperuste. Todettakoon myös se, että yksi kolmesta Asterin ohjelmistotoimittajasta on kotimainen Hygga.
Asterin ohjelmistotoimittajien yhteenliittymä, jolla on yhteensä kymmeniä tuhansia työntekijöitä ja joilla on kokemusta lukuisista käyttöönottoprojekteista eri maissa, on kyvykäs toteuttamaan ohjelmiston käyttöönoton myös Suomessa. On hyvä myös ymmärtää, että Asterissa on kyse ennemmin edistyksellisen sosiaali- ja terveydenhuollon teknologian käyttöönotosta, kuin vain perinteisestä asiakas- ja potilastiedon tallentamisjärjestelmän käyttöönotosta.
Aster-projektissa neljä sairaanhoitopiiriä tekee yhteistyötä yhteisen tavoitteen ja suomalaisen sote-palvelujärjestelmän kehittämiseksi edistynyttä teknologiaa hyödyntäen. Tämä on kaikkia hankkeessa mukana olevien sairaanhoitopiirien alueiden asukkaita merkittävästi hyödyttävää ja myös kustannuksia hillitsevää. Tällainen yhteistyö on suomalaisittain ainutlaatuista.
Ismo Rouvinen
Talousjohtaja
Siun sote
Samu Kuosmanen
Digijohtaja
Siun sote
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.