Vanhustyön asiantuntijat eli geronomit monipuolistavat sosiaalialan osaamista ikäihmisten palveluissa - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Vanhustyön asiantuntijat eli geronomit monipuolistavat sosiaalialan osaamista ikäihmisten palveluissa
Siun soten ikäihmisten palveluissa työskentelee rautaisia ammattilaisia monilla eri koulutustaustoilla. Tutuimmat nimikkeet lienevät lähihoitaja, sairaanhoitaja, sosionomi ja sosiaalityöntekijä. Lisäksi ikäihmisten palveluissa työskentelee mm. hoiva-avustajia, fysioterapeutteja, viriketyöntekijöitä ja monia muita ammattilaisia.
Ikäihmisten asioihin erikoistuneet lääkärit ovat geriatreja, mutta kuulostaako geronomi tutulta? Ehkä ei vielä, koska geronomikoulutus käynnistyi Pohjois-Karjalassa vasta kuluvan vuoden alussa Karelia AMK:ssa. Geronomit ovat seniori- ja vanhustyöhön monialaisia asiantuntijoita.
- Geronomit ovat sosiaalihuollon ammattilaisia, jotka ovat suuntautuneet juuri ikäihmisiin ja tuovat hyvän lisän meidän ammattirakenteeseemme, ajatellen myös sosiaalihuollon lainsäädännöllisiä vaatimuksia. Tavoitteenamme on vahvistaa sosiaalialan osaamista Siun soten ikäihmisten palveluissa ja geronomit ovat yksi ammattiryhmä tässä tavoitteessa. Toivomme saavamme geronomeja meille töihin kotihoitoon, asumiseen sekä asiakasohjaukseen, palvelujohtaja Hannele Komu sanoo.
Oman osaamisen kehittämistä työn ohessa
Kontiolahdella Siun soten ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa työskentelevät Jenni Saarelainen ja Outi Turunen aloittivat geronomiopintonsa syksyllä 2021. Opiskelupaikaksi valikoitui Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, koska maakunnassa koulutusta ei tuolloin vielä järjestetty. Molemmat suorittavat opintoja töiden ohessa.
- Haluan kehittää työssäni ikäihmisten asemaa. Halusin myös kehittää itseäni. Kun aloitin lähihoitajaopintoni, löysin paikkani ikäihmisten parista. Sen jälkeen ei ole muualle tehnyt mieli lähteä. Ikäihmiset ovat niin aitoja ja ihania. Geronomina voi työskennellä ikäihmisten kanssa ja keskittyä ikäihmisten asioihin, Saarelainen kertoo.
- Oman ammattitaidon kehittäminen ja ikäosaamisen lisääminen vanhusten palveluihin on lähellä sydäntäni, sen vuoksi halusin opiskella lisää, Turunen sanoo.
Sekä Saarelainen että Turunen ovat aiemmalta koulutukseltaan lähihoitajia, ja molemmilla on jo pitkä työura ikäihmisten parissa. Opintoihin liittyvä kolmen viikon harjoittelu Siun soten ikäihmisten arjen tukipalveluissa antoi kuitenkin paljon uutta tietoa ja opittavaa.
- Harjoittelu oli todella kiva. Tuli sellainen tunne, että tätä minä haluan tehdä, Saarelainen iloitsee.
- On tullut paljon uutta ja paljon on nähnyt. Monen asiakasohjaajan mukana olen saanut olla tutustumassa työhön. Kyllähän tämä on niin laaja kokonaisuus, mistä nämä ikäihmisten palvelut koostuvat, Turunen kertoo.
Ikäosaamiselle kasvava tarve
Pohjois-Karjala on ikääntyvä maakunta, joten vanhustyön osaamiselle on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Maakunnan geronomikoulutuksen toivotaan tuovan ammattilaisia Siun sotelle.
- Geronomit täydentävät ikäihmisten palvelujen asiantuntijuutta. Toiveena on, että maakunnallinen koulutus helpottaa osaltaan myös ikäihmisten palvelujen hoitajatilannetta, palveluesimies Hannele Nyyssönen arjen tukipalveluista toivoo.
- Geronomien ammattiosaamista voitaisiin hyödyntää esimerkiksi sosiaaliohjaajana asiakastyössä, gerontologisen sosiaalityöntekijän työparina, asumisen ohjaukseen liittyvissä tehtävissä, ohjaus- ja neuvontatehtävissä, koordinoijana, päivätoiminnassa, valmennus- ja kouluttamistehtävissä sekä suunnittelu- ja kehittämistehtävissä, arjen tukipalvelujen palveluesimies Tuula Lievonen luettelee esimerkkejä töistä, jossa geronomin osaamiselle olisi tarvetta.
Työ ikäihmisten parissa jatkuu
Turusella ja Saarelaisella ei ole tiettyä tehtävää, jota he koulutuksellaan tavoittelisivat. Mahdollisuuksia katsellaan avoimin mielin koulutuksen edetessä. Selvää kuitenkin on, että työ ikäihmisten parissa jatkuu, koska molemmilla on kova halu kehittää ikäihmisten palveluja.
- Haluaisin kehittää ikäihmisten asemaa ja palveluasumista asiakaslähtöisemmäksi. Ikäihmisille pitäisi saada enemmän tietoa heidän palveluistaan ja vastata paremmin heidän tarpeisiinsa. Enemmän siis neuvontaa ja ohjausta, esimerkiksi liikuntapalveluista, Saarelainen pohtii.
- Geronomi pitää ikäihmisten puolta ja koen, että geronomeina pidämme myös yllä tämän alan vetovoimaisuutta ja tuomme esille niitä ammatin hyviä puolia. Töitä ikäihmisten parissa riittää tulevaisuudessakin, Turunen sanoo.
Molemmat antavat kiitosta myös työnantajalle opiskelujen tukemisesta ja kannustavat rohkeasti muitakin kehittämään osaamista.
- Kyllä, ehdottomasti suosittelen lähtemään opiskelemaan ikäihmisten asioita, jos se kiinnostaa. Opiskelu työn ohessa on ollut välillä rankkaa, mutta antoisaa, Saarelainen sanoo.
- Työnantajan tuki on ollut hyvä. Työssä on saanut hyödyntää saatuja oppeja ja kehittää itseään. Olemme saaneet Jenni kanssa tukea myös toisistamme, Turunen iloitsee.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.