Vammaisalan työt kiinnostavat Pohjois-Karjalassa – oppisopimuskoulutukseen jälleen runsaasti hakijoita - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Vammaisalan työt kiinnostavat Pohjois-Karjalassa – oppisopimuskoulutukseen jälleen runsaasti hakijoita
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten vammaispalvelujen oppisopimuskoulutus herätti jälleen runsaasti kiinnostusta. Tammikuussa käynnistyvään oppisopimuskoulutukseen haki määräaikaan mennessä yhteensä 167 henkilöä.
Haettavia oppisopimuskoulutuspaikkoja oli yhteensä 14 ja paikat sijoittuvat ympäri Pohjois-Karjalan maakuntaa. Hakemuksia tuli kaikkiin haussa mukana olleisiin yksiköihin. Eniten hakemuksia tuli Joensuun ja Liperin alueen yksiköihin. Tammikuussa käynnistyvä koulutus on neljäs Siun soten vammaispalveluissa toteutettava oppisopimuskoulutus.
– Hakijamäärät koulutukseen ovat kasvaneet vuosi vuodeta. Ensimmäisinä vuosina emme välttämättä saaneet hakemuksia edes sitä vertaa, mitä paikkoja oli haussa. Viime vuonna hakemuksia tuli ensimmäisen kerran yli sata ja tänä vuonna hakemusten määrä kasvoi entisestään. Hakemusten määrä kertoo aidosti vammaispalvelualan kasvaneesta vetovoimasta, palvelujohtaja Anne Savolainen kertoo.
Oppisopimusopiskelija kouluttautuu ammattiin työn ohessa. Kouluttautuminen tapahtuu pääsääntöisesti työpaikalla eli vammaispalvelujen asumisen ja työ- ja päivätoiminnan yksiköissä. Opiskelijalla on koulutuksen ajan yksiköstä tukenaan nimetty ohjaaja, joka perehdyttää opiskelijan työhön ja tukee uusien asioiden oppimisessa.
– Olemme sitoutuneita oppisopimuskoulutukseen ja sen kehittämiseen. Meillä on yhteinen ymmärrys siitä, millainen hyöty oppisopimuksella kouluttautuvista ammattilaisista meille on nyt ja tulevaisuudessa. Haluamme panostaa siihen, että oppisopimusopiskelijoilla olisi hyvä olla töissä niin opintojen aikana kuin niiden jälkeen, palvelupäällikkö Laura Tanskanen kertoo.
– Aiempien koulutusten myötä olemme oppineet, millaiset asiat opiskelijoita ja ohjaajia voivat mietityttää. Sekä opiskelijoille että ohjaajille pidetään molemmille aloitusinfot, joissa käydään läpi yleisiä koulutukseen liittyviä asioita ja usein kysyttyjä kysymyksiä. Tukea on myös saatavilla läpi opinto- ja ohjausajan, Savolainen jatkaa.
Oppisopimuskoulutuksessa ollaan palkallisessa työsuhteessa. Työ- ja oppisopimus tehdään oppisopimuskoulutukseen valittujen henkilöiden kanssa koko opintojen ajalle. Työsuhteesta vastaa Siun sote ja koulutuksen järjestämisestä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria.
Oppisopimusopiskelijat tyytyväisiä työhönsä – jopa 95 % koulutuksen käyneistä jää töihin vammaispalveluihin
Aiempina vuosina opinnot aloittaneille oppisopimusopiskelijoille on toteutettu tyytyväisyyskyselyjä, joiden tavoitteena on ollut selvittää opiskelijoiden ajatuksia ja näkemyksiä oppisopimuskoulutuksesta.
Tyytyväisyyskyselyn tulosten mukaan viime tammikuussa koulutuksen aloittaneet ovat kokeneet saamansa ohjauksen riittäväksi. Opiskelijat ovat kokeneet olonsa tervetulleeksi yksikköön, jossa oppisopimuskoulutusta suorittavat. Lisäksi kaikki kyselyyn vastanneista valitsisivat Siun soten työnantajakseen saamansa kokemuksen perusteella.
– Palaute on ollut tyytyväisyyskyselyvastausten perusteella oikein hyvää. Toki jos olemme kuulleet tai havainneet jotain sellaista, johon ei ole oltu tyytyväisiä tai on vaatinut toimenpiteitä, niihin on puututtu ja pyritty saamaan kehitettäviä asioita korjatuksi, Tanskanen kertoo.
Oppisopimuskoulutuksen tavoitteena on, että valmistumisen jälkeen koulutetut ammattilaiset jäisivät töihin Siun soten vammaispalveluihin ja heille voitaisiin tarjota vakituista työpaikkaa.
– Arvioisin, että noin 95 % oppisopimuskoulutuksen suorittaneista on jäänyt töihin Siun soten vammaispalveluihin. Prosentti on erinomainen ja meille paras mahdollinen palaute, Savolainen iloitsee.
Oppisopimuskoulutus Siun sotessa
Siun sotessa tehdään aktiivisesti töitä henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi. Oppisopimuskoulutus on yksi keino, jolla vastataan henkilöstöpulaan ja saadaan koulutettua sosiaali- ja terveysalalle uusia ammattilaisia.
– Oppisopimuskoulutus tarjoaa joustavan tavan kouluttaa uusia osaajia käytännön työympäristössä. Tämä polku auttaa houkuttelemaan myös niitä, jotka eivät halua perinteistä opiskelumuotoa, mutta ovat kiinnostuneita alasta, rekrytointiasiantuntija Anne Tuovinen kertoo.
Parhaillaan Siun sotessa on reilut 200 oppisopimusopiskelijaa. Siun sotessa voi opiskella oppisopimuksella lähihoitajaksi, hoiva-avustajaksi, ohjaajaksi tai hammashoitajaksi. Myös välinehuoltajia on koulutettu oppisopimuksella. Lisäksi oppisopimuksella voi suorittaa täydennyskoulutuksia, kuten neuropsykologisen valmentajan koulutuksen.
– Oppisopimuskoulutus vaatii sitoutumista niin opiskelijalta kuin ohjaajaltakin. Koulutuksessa omat työntekijämme ohjaavat opiskelijoista tulevaisuuden ammattilaisia. Myös opiskelijaohjaajat koulutetaan ja perehdytetään tehtävään, Tuovinen jatkaa.
Kaikki Siun soten oppisopimuskoulutushaut toteutetaan keskitetysti eli oppisopimuspaikat tulevat julkisesti haettavaksi ennen uuden oppisopimusryhmän käynnistymistä. Lisätietoa oppisopimushauista saa verkkosivuiltamme: www.siunsote.fi/oppisopimus.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.