Tutkittu tieto ohjaamaan päätöksentekoa - Blogit
Kuvakaruselli blogit
Blogit
Siun soten blogit
Sisältöjulkaisija
Tutkittu tieto ohjaamaan päätöksentekoa
Olen itse toiminut kuntapäättäjänä lähes 25 vuotta ja pitkän kokemukseni perusteella voin todeta, että ainoa eettisesti kestävä tapa tehdä päätöksiä on tietoperusteisuus. Sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksenteossa korostuu erityisesti vaikuttavuustiedon hyödyntäminen.
Vaikuttavuus tarkoittaa sitä, miten toiminnalle asetetut tavoitteet toteutuvat ja miten saavutetaan toivottuja vaikutuksia. Kustannusvaikuttavuus tarkoittaa sitä, että vaikuttavat toimet on tehty mahdollisimman hyvin resurssit optimoiden.
Resurssien ohjaaminen kustannusvaikuttavaan toimintaan on kestävää. Kysymys on siitä, miten rajalliset resurssit saadaan ohjattu niin, että niistä saatava hyöty eli terveyshyöty on mahdollisimman suurta.
On epäeettistä käyttää niukat resurssit toimintaan, jolla ei ole vaikuttavuutta.
Jos haluamme parantaa toiminnan kokonaisvaikuttavuutta, meidän pitää puhua muustakin kuin lääketieteestä ja lääkärin työstä. Liian vähän puhutaan esimerkiksi hoitotyön ja kuntoutuksen mahdollisuuksista parantaa toiminnan vaikuttavuutta. Erityisesti sosiaalipalveluiden vaikuttavuus tulisi nostaa keskusteluissa keskiöön.
Niukkuus usein kaventaa ajattelua ja siksi toivonkin, ettei taloudellinen tilanteemme johda siihen, että unohdamme arvioida vaihtoehtoiskustannuksia.
Vaihtoehtoiskustannukset ovat niitä kustannuksia, joita voi seurata säästöistä. Esimerkiksi jos säästämme terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä, kuntouttavasta toiminnasta, hoitotakuusta tai ennaltaehkäisevästä sosiaalityöstä saatamme joutua maksamaan tulevaisuudessa säästöt takaisin korkojen kera.
Ennakkovaikutusten arviointi auttaa näkemään laajemmin
Toiminnan vaikuttavuuden arviointiin tarvitaan tutkimustietoa ja useamman vuoden perspektiivi. Vaikutuksia voidaan sitä vastoin nähdä jo aiemmin ja vaikutusten arviointia voidaan tehdä myös ennakkoon.
Tietoperusteisuuden lisäämiseksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on ottanut käyttöön päätöksenteon ennakkovaikutusten arvioinnin. Taloudellisten vaikutusten lisäksi on parhaaseen mahdolliseen tietoon perustuen arvioitava myös ihmisvaikutuksia (esimerkiksi lapsivaikutusten ja vammaisvaikutusten arvioinnit), ympäristövaikutuksia, henkilöstövaikutuksia ja tulevaisuusvaikutuksia.
Ennakointitieto ja riittävän pitkälle tulevaisuuteen katsominen on myös tärkeä osa kestävää päätöksentekoprosessia.
Toki myös arvot ohjaavat päätöksentekoa, mutta päättäjien tehtävänä on vaatia riittävästi tietoa ja kokonaisvaikutusten arviointia ennen varsinaista päätöksentekoa.
Kansalaisten osallisuuden kautta saatu tieto on erittäin tärkeää ja lainsäädäntö velvoittaa kuulemaan riittävän laajasti kaikkia niitä tahoja, joihin päätös tulee vaikuttamaan. Kansalaisten kuuleminen ja heidän kanssaan yhdessä kehittäminen tuo päätöksentekoon sellaisia tärkeitä elementtejä, joita viranhaltijat ja/tai päättäjät eivät olisi itse välttämättä oivaltaneet. Päättäjien tehtävä on kuitenkin koota ja analysoida kaikki olemassa oleva tieto yhteen ja tehdä päätökset kokonaisuus huomioiden.
Kunta- ja aluevaaleissa valitaan uusia päättäjiä hyvinvointialueelle
Kunta- ja aluevaaleihin on aikaa puoli vuotta. Tämä on viimeinen blogini ennen vaaleja ja lopuksi haluan muistuttaa demokratian tärkeydestä. Vaalit ovat aina demokratian juhlapäiviä.
Demokratian ytimeen liittyy myös erilaisuuden kunnioittaminen eri muodoissaan. Yhtenäisyyskin syntyy parhaiten erilaisuuden, erilaisten eettisten ja muiden arvojen kunnioittamisen kautta. Eri mieltä saa ja pitää olla, kriittisyys ja kyseenalaistaminen kuuluvat demokratiaan. Vapaan keskustelun kautta ihmiset voivat oppia toinen toisiltaan.
Sananvapautta rajoittaa vain se, että ilmaistut mielipiteet ja näkemykset eivät saa tarkoituksellisesti johtaa harhaan eivätkä vahingoittaa toisia. Sananvapaus voi toteutua vain silloin, kun ihmiset harkitsevat sanojaan ja pidättäytyvät tarkoituksellisesti loukkaamasta toisia.
Minä ajattelen, että sivistyneen ihmisen tunnistaa siitä, miten hän kohtelee toisia ihmisiä. Tämä sivistys ei ole enää itsestään selvää ja siksi toivon, että pian käynnistyvien vaalikampanjoiden aikana muistaisimme, miten tärkeää on toisten ihmisten kunnioittaminen.
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Marraskuun 2024 uutiskirje
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.