Kuvakaruselli blogit

Blogit

Siun soten blogit

Sisältöjulkaisija

angle-left Tulevaisuusviisaus - hyvinvointialueen menestymisen mitta

Tulevaisuusviisaus - hyvinvointialueen menestymisen mitta

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi 1.3.2023 "Miten Suomi voi nyt ja tulevaisuudessa? Näkökulmia hyvin- ja pahoinvoinnin sekä kansansairauksien kehitykseen" -raportin, jossa pohditaan suomalaisten hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin kehitystä sekä tulevaisuuden kansantauteja.

Raportti sai alkunsa minun ja kansanedustajakollegani Kristiina Salosen (sd.) yhteisestä ehdotuksesta valiokunnalle. Olemme molemmat tahoillamme puhuneet tulevaisuusviisauden merkityksestä päätöksenteossa sekä valtion tasolla että hyvinvointialueilla. Tulevaisuusviisauteen kuuluu oleellisesti myös hyvinvointitalouden tuominen osaksi taloudesta keskustelua ja päätöksentekoa.

Hyvinvointitalous on yhteiskunnan alue, jossa toimitaan hyvinvoinnin lisäämisen ja hyvän elämän edellytysten vahvistamisen lähtökohdista. Hyvinvointitaloudessa tuotetaan ja jaetaan hyvinvointia sekä investoidaan hyvinvointiin.

Hyvinvointitalouden nostaminen keskiöön ohjaa meidät kehittämään toimia, joilla terveyden ja hyvinvoinnin eriarvoistumiskehitys saadaan katkaistua yhteiskunnassa.

Hyvinvointitaloudessa kysytään myös, mikä on tekemättömyyden hinta?

Mitä maksaa, jos osa kansalaisista syrjäytyy?

Mitä maksaa, jos nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät?

Mitä maksaa, jos ilmaston lämpenemistä ei saada hillittyä?

Mitä maksaa jos terveys ja hyvinvointi eriytyvät yhteiskunnassa raportissa kuvatulla tavalla?

Ja toisin päin: Mitä säästetään, jos panostetaan eli sijoitetaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, ennaltaehkäisyyn, oikea-aikaiseen hoitoon ja kuntoutukseen?

Inhimillisesti, kansanterveydellisesti ja myös kansantaloudellisesti kaikkein kalleinta on jättää terveys- ja hyvinvointi-investoinnit tekemättä.

Miten raporttia voi hyödyntää?

Raportin julkaisuajankohta on hyvä hyvinvointialueiden käynnistymistä ajatellen. Nyt hyvinvointialueilla pitäisi olla tulevaisuusviisautta, tulevaisuuden ennakointikykyä ja rohkeutta katsoa budjettivuotta ja valtuustokautta pidemmälle. Tästä raportista saa eväitä siihen pohdintaan. Taloudellinen niukkuus usein kaventaa näköaloja ja siksi on riskinä, että nyt päätöksiä tehdään liian lyhytnäköisesti.

Raportissa asiantuntijoiden tunnistama keskeinen huomio on uusi huolestuttava trendi, jossa hyvinvointi ja pahoinvointi kasvavat samanaikaisesti.

Aiemmin hyvinvointivaltio onnistuneesti lisäsi hyvinvointia ja vähensi pahoinvointia. Hyvinvointivaltiomme ei ole enää entisensä ja vaatii yhä uudistamista. Raportissa myös todetaan, että tulevaisuuden kansantaudit määrittyvät pitkälti sen kautta, että tulevaisuudessa kansan enemmistö terveyspalveluissa on vanhusväestöä ja se nostaa aivan uudelle tasolle monisairauden ymmärtämisen ja geriatrisen osaamisen.

Riskiä muistisairauksiin voidaan jo nykytiedon pohjalta pienentää ja myös sairauksien etenemistä hidastuttaa. Nyt tämä tietoa tieto tulee siirtää hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen yhteistyönä käytännön toimiksi. Esimerkiksi Finger-tutkimuksen aikana kehitetty ryhmämuotoinen elintapaohjaus on sekä inhimillistä että samalla kustannuksia säästävä tulevaisuusinvestointi, jonka toteuttamiseen tarvitaan eri toimijoiden kumppanuutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hyvinvointialueella tarvitaan entistä enemmän tulevaisuuden ennakointia ja tulevaisuusviisautta. On pystyttävä näkemään erilaisia mahdollisia kehityskulkuja ja tulevaisuusskenaarioita. Poliittisen päätöksenteon tehtävänä on ohjata kohti toivottua tulevaisuutta ja välttää mahdollisia negatiivisia kehityskulkuja. Tämän toteutumiseksi tulee panostaa tulevaisuuden ennakointiin ja myös meidän päätöksentekijöiden tulevaisuuslukutaidon parantamiseen.

Suosittelen tutustumaan raporttiin sekä katsomaan raportin julkaisutilaisuudesta tehdyn tallenteen:

Kirjoittajalle sosiaali- ja terveydenhuollon kysymykset sekä työyhteisöjen kehittäminen ovat olleet aina lähellä sydäntä. Blogikirjoitusten aiheet ponnistavat kirjoittajan omasta sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus- ja tutkimustaustasta sekä eduskuntatyössä karttuneesta näkemyksestä alan toimintaympäristöstä. Tutkittua tietoa, alan yhteiskunnallisia trendejä – Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle peilaten.

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)

somejako