Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Teknologia tuo ikäihmisen arkeen itsenäisyyttä ja vapauttaa hoitajan aikaa asiakkaan kohtaamiseen
Riitta Räty kertoo olevansa hyvin tyytyväinen käytössään olevaan lääkeannostelurobottiin.
Riitta Räty kertoo olevansa hyvin tyytyväinen käytössään olevaan lääkeannostelurobottiin. "Jos lääkkeet eivät olisi robotissa, niin ne saattaisivat unohtua", Räty pohtii. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
15.03.2022

Teknologia tuo ikäihmisen arkeen itsenäisyyttä ja vapauttaa hoitajan aikaa asiakkaan kohtaamiseen

Siun sotessa on otettu aktiivisesti käyttöön lääkeannostelurobotit osana ikäihmisten kotihoitoa. Lääkeannostelijat ovat olleen käytössä Siun soten perustamisesta lähtien. Laitteista saadut kokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Tammikuun lopussa lääkeannostelurobotteja oli käytössä 428 kotihoidon asiakkaalla. Valtakunnallisesti tarkasteltuna Siun sote on yksi aktiivisimmista lääkeannostelurobottien käyttäjistä.

Lääkeannostelurobotti on asiakkaan kotona oleva laite, johon laitetaan asiakkaan kahden viikon lääkkeet. Robotti muistuttaa lääkkeen ottamisesta äänimerkillä ja puheella. Robotti antaa kerralla vain juuri sillä hetkellä otettavat lääkkeet, esimerkiksi aamulla klo 8 aamulääkkeet, klo 14 iltapäivän lääkkeet ja klo 20 iltalääkkeet. Robotti muistuttaa lääkkeiden otosta niin kauan kuin lääkkeet voi turvallisesti ottaa. Jos lääkkeitä ei oteta, siirtyvät ne erilliseen säiliöön. Robotti lähettää viestin hoitajalle, jos lääkkeitä ei ole otettu.

”Jos lääkkeet eivät olisi robotissa, niin ne saattaisivat unohtua”

Lääkeannostelurobotti on tuonut kotihoidon asiakkaille itsenäisyyttä ja lisännyt asiakkaiden omatoimisuutta. Esimerkiksi aamutoimet voi käynnistellä itsenäisesti jo ennen hoitajan tuloa. Robotti myös varmistaa, että lääkkeet otetaan säännöllisesti sovittuina aikoina.

- Jos lääkkeet eivät olisi robotissa, niin ne saattaisivat unohtua. Mutta kun mies ääntelee, että lääkkeet ovat tulossa, niin silloin minä menen ja otan sen. Erillisistä purkkiloista ei ehkä tulisi niin säännöllisesti lääkkeitä otettua, Kiihtelysvaarassa asuva Riitta Räty pohtii.

Rädyn mukaan lääkeannostelurobotin käyttö on helppoa eikä robotin käyttö vaatinut alussakaan juuri opettelua.

- Laite on hyvä ja osaan ottaa lääkkeet tästä. Miesääni ilmoittaa, että lääke tulossa. Jos ei heti mene lääkettä ottamaan, niin ääni sanoo uudestaan, että lääke tulossa. Sitten kun menen ottamaan lääkkeen, niin se ilmoittaa, että ota lääkepussi ja ota lääkkeet veden kera. Minusta tämä on hirveen hyvä, Räty sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Lääkeannostelurobotti

Kotihoidon ruuhkahuiput tasoittuneet

Lääkeannostelurobotti on myös tasoittanut ruuhkahuippuja kotihoidossa. Monille asiakkaille on määrätty lääkkeitä, jotka tulee ottaa samoihin aikoihin esimerkiksi aamuisin ja iltaisin. Lääkeannostelurobotin hoitaessa osan lääkejaoista, jää lääkkeiden jakoon enemmän aikaa heidän luonaan, jotka eivät lääkeannostelijaa käytä.

- Lääkeannostelurobotti tuo merkittävästi lisäaikaa aamuihin. Meillä Vaarat-Pyhäselkä alueella säännöllisen kotihoidon piirissä on hieman vajaat sata asiakasta. Heistä yli kolmanneksella on käytössään lääkeautomaatti. Ilman laitteita meidän tulisi ehtiä käymään lähes kaikkien asiakkaiden luona heti aamulla, jotta lääkkeet saadaan annettua ajallaan. Nyt laitteen käyttäjät voivat ottaa lääkkeensä itsenäisesti ja me voimme mennä käymään hieman myöhemmin. Lääkkeenjako on iso osa työtämme, laitteiden myötä meillä jää enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiseen, sairaanhoitaja Marjut Tuupainen kertoo.

Tuupaisen mukaan jokaisen uuden säännöllisen kotihoidon asiakkaan kohdalla pohditaan mahdollisuutta ottaa käyttöön lääkeannostelulaite. Tuupainen oli alkuun epäileväinen, miten laite toimisi muistisairaiden kanssa, mutta kokemukset ovat poistaneet epäilykset.

- Laite ilmoittaa selkeästi ja kuuluvalla äänellä, kun lääke on tulossa. Myös muistisairaat ovat oppineet lääkkeiden ottamisen laitteesta erittäin hyvin. Monelle asiakkaalle laite on tärkeä myös omatoimisuuden ja itsenäisyyden tunteen säilyttämisessä. Asiakkaille on tärkeää, että he pystyvät itsenäisesti huolehtimaan lääkkeistään. Myös se, että osaa käyttää tällaista teknologiaa, on monelle tärkeä juttu, Tuupainen sanoo.

Teknologia apuna tulevaisuuden haasteissa

Pohjois-Karjalan yksi tulevaisuuden suurista haasteista on ikääntyvä väestö. Samaan aikaan hoitoalalla painitaan valtakunnallisestikin ammattilaisten rekrytointivaikeuksien kanssa. Teknologian oikeanlainen hyödyntäminen voi olla yksi keino haasteiden ratkaisemisessa.

Siun sotessa on seurattu aktiivisesti lääkeannostelurobottien vaikuttavuutta. Koko kuntayhtymän alueella robotit jakavat kuukausittain yli 30 000 lääkeannosta. Laskennallisesti yhden lääkeannoksen jakaminen vie työntekijältä viisi minuuttia. Tämän laskukaavan perusteella lääkeannostelu robottien käytön vaikutus on Siun sotessa noin 28 henkilötyövuotta.

- Tämä on merkittävä tulos, joka tukee sitä ajatusta, että teknologia oikein käytettynä antaa työkaluja myös resurssisuunnitteluun. Hoitajaa robotti ei korvaa, vaan se auttaa keskittämään hoitajan työtä enemmän asiakkaan kanssa olemiseen, ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Eija Rieppo sanoo.

Kuvapuhelin apuna pitkien välimatkojen maakunnassa

Ikäihmisen hoidon arvioinnin yhteydessä asiakkaan kanssa keskustellaan erilaisia kotiin vietävistä palveluista ja teknologisista ratkaisuista. Lääkeannostelurobotin lisäksi myös esimerkiksi kuvapuhelin on kasvattanut suosiotaan. Tammikuun lopussa Siun soten 134 säännöllisen kotihoidon asiakkaalla oli käytössään kuvapuhelin.

Kuvapuhelimen avulla osa kotikäynneistä voidaan hoitaa kuva- ja ääniyhteydellä ja osa toteuttaa fyysisesti paikan päällä. Näin esimerkiksi kauempana kuntataajamasta oleviin asiakkaisiinkin on mahdollista pitää yhteyttä päivittäin tai jopa useamman kerran päivässä. Pitkien välimatkojen maakunnassa tämä olisi muutoin mahdotonta.

Siun sotessa on tällä hieman yli 2000 säännöllisen kotihoidon asiakasta. Kansallinen tavoite on, että iäkäs ihminen voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, jopa elämänsä loppuun saakka. Sama tavoite on myös Siun soten ikäihmisten palveluissa. Tämä tarkoittaa, että myös kotiin vietävien palvelujen kysyntä lisääntyy.

- Tutkimusten mukaan 65–74- vuotiailla on hyvät taidot ja myös halukkuutta käyttää sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisiä palveluita. Erilaiset teknologiset ratkaisut ovatkin merkittävässä osassa, kun varmistamme palveluiden saavutettavuutta tulevaisuudessa. Tulevat ikäihmiset osaavat jo odottaa teknologian olevan osa hoitoa ja hoivaa, Rieppo toteaa.

 

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)