Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2018, 2017, 2016, 2015

« Takaisin

Sydämen vajaatoimintapotilaan ja antikoagulaatiohoidon hoitoketjut Siun soten alueelle on julkaistu

Sydämen vajaatoimintapotilaan ja antikoagulaatiohoidon hoitoketjut Siun soten alueelle on julkaistu

Siun sote on laatinut alueelliset ohjeet sydämen vajaatoimintapotilaiden ja antikoagulaatio- eli verenohennushoitoa saavien hoitoon Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä laaditut uudet alueelliset hoitoketjut yhtenäistävät sydämen vajaatoimintapotilaiden sekä antikoagulaatiohoitoa saavien potilaiden hoitoa, omahoidon ohjausta, potilasohjeita sekä eri ammattilaisten työnjakoa alueella.

Sydämen vajaatoiminta on lisääntyvä oireyhtymä väestön ikääntyessä. Sitä sairastavien määrä tulee lisääntymään merkittävästi jatkossa. Tutkimuksissa on ennustettu, että seuraavien viiden vuoden aikana sydämen vajaatoiminta tulee lisääntymään suurten ikäluokkien keskuudessa myös Itä-Suomessa. Vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavien kuolleisuus on edelleen suuri, vaikka kehittyneet lääkehoidot ja laitehoidot ovat parantaneet ennustetta. Siun soten tilastojen mukaan sydämen vajaatoimintapotilaan hoitojaksot ovat erikoissairaanhoidossa keskiarvoltaan kuusi vuorokautta ja terveyskeskussairaaloissa keskimäärin 10 vuorokautta. Myös potilaan omahoidon ohjauksen tehostamisella voidaan vähentää vajaatoimintapotilaiden pahenemisjaksoja ja ehkäistä sairaalahoitojaksoja.

Eteisvärinä aiheuttaa vähintään kolmasosan kaikista aivohalvauksista. Eteisvärinän aiheuttaman aivohalvauksen estohoitoon on tullut viime vuosina neljä uudempaa suoraa antikoagulanttia perinteisen varfariinihoidon (Marevan®) korvaajaksi. Varfariini on jäämässä lähinnä mekaanisten tekoläppien jälkeiseen hoitoon. Suoria antikoagulantteja käytetään myös alaraajalaskimotukoksen ja keuhkoveritulpan hoitoon. Antikoagulaatiohoidon hoitoketju antaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon terveydenhuollon ammattilaisille työkaluja hoidon aloittamiseen, seurantaan ja erityistilanteisiin, kuten toimenpiteiden aikaiseen lääketauotukseen.

Sydänterveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, vähäsuolaisen ruokavalion suosiminen, säännöllinen liikunta ja päihteettömyys, sekä näiden kautta ylipainon välttäminen ja verenpaineiden säilyminen tavoitearvoissa pienentää riskiä sairastua eteisvärinään ja sydämen vajaatoimintaan.

Sydämen vajaatoimintapotilaan alueellinen hoitoketju sekä antikoagulaatio-hoitoketju löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/alueelliset-hoitoketjut.


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue lokakuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue syyskuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)