Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotessa tehdään nopeita järjestelyjä erikoissairaanhoidon toiminnan turvaamiseksi
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
30.03.2022

Siun sotessa tehdään nopeita järjestelyjä erikoissairaanhoidon toiminnan turvaamiseksi

Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystys ja vuodeosastot ovat ruuhkautuneet merkittävästi koronavirustilanteen takia, ja tilanteen ratkaisemiseksi ikäihmisten sekä terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialueet tekevät yhteistyössä järjestelyjä erikoissairaanhoidon toiminnan turvaamiseksi. Järjestelyjen tavoitteena on purkaa nopeasti sairaalan ruuhkaa ja saada osastoille vapautettua tilaa uusille potilaille.

Siun sote pyrkii avaamaan ikäihmisten toimialueelle vähintään 40 asiakaspaikkaa käyttöön ensi viikon loppuun mennessä. Järjestelyt tarkoittavat samalla potilaiden siirtämistä sairaalan, terveyskeskussairaaloiden sekä ikäihmisten hoivakotien välillä.

– Kiitän henkilökohtaisesti ikäihmisten toimialueen henkilökuntaa venymisestä tässä tilanteessa ja ymmärrän hyvin kuormituksen ja haasteet, mitä sairauspoissaolot ja henkilöstövaje aiheuttavat myös siellä, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen toteaa.

– Olemme hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Sairaala on toiminut maksimikuormituksella jo pitkään ja koronaepidemia on vaikeampi kuin koskaan. Joudumme tekemään nyt nopeita ratkaisuja koko palveluketjussa, jotta saamme erikoissairaanhoidon toiminnan turvattua, Kukkonen jatkaa.

Keskeisimpänä toimenpiteenä on Joensuuhun juuri valmistuneen Noljakkakodin käyttöönoton nopeuttaminen. Noljakkakoti pyritään ottamaan täydellä kapasiteetilla käyttöön ensi viikon loppuun mennessä, jolloin sinne saadaan siirrettyä asumispaikkaa odottavia joensuulaisia asiakkaita muun muassa Siilaisen kuntoutumissairaalasta sekä terveyskeskussairaaloista. Viime viikolla toimintansa aloittaneessa Noljakkakodissa on kaikkiaan 60 asumispaikkaa, joista 19 on tällä hetkellä täytetty.

Terveyskeskussairaaloihin eri puolille maakuntaa pyritään järjestelemään eri keinoin lisäpaikkoja, jotta sairaalasta saadaan jatkohoitopotilaita eteenpäin. Väliaikaisesti voi olla välttämätöntä ottaa potilaita myös ylipaikoille, kunnes sairaalan pahin ruuhka on saatu purettua.

Enon terveyskeskussairaalaan ei ole viime viikkoina voitu siirtää uusia potilaita osastolla levinneiden koronavirustartuntojen takia. Koronavirustilanne osastolla on nyt helpottunut, jolloin siellä olevat asiakkaat pystytään siirtämään Noljakkakotiin ja muihin alueen hoivakoteihin, joissa on vapaita paikkoja. Enon terveyskeskussairaalaan saadaan tällä tavoin vapautettua 20 vuodepaikkaa. Myös Lieksan terveyskeskussairaalan koronapotilaiden osaston paikkamäärää pyritään lisäämään.

– Joudumme tekemään väliaikaisesti myös sellaisia ratkaisuja, jotka eivät ole normaalisti laatutavoitteidemme mukaisia. Järjestelyt ja siirrot ovat kuormittavia myös asiakkaille, ja toivon pohjoiskarjalaisilta ymmärrystä tähän tilanteeseen, ikäihmisten toimialuejohtaja Eija Rieppo sanoo.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: