Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotessa myös ympäristöterveydenhuolto siirtymässä hyvinvointialueelle
Kuntalaiset tuntevat parhaiten ympäristöterveydenhuollon järjestämän eläinlääkintähuollon päivystyksineen.
Kuntalaiset tuntevat parhaiten ympäristöterveydenhuollon järjestämän eläinlääkintähuollon päivystyksineen.
23.11.2021

Siun sotessa myös ympäristöterveydenhuolto siirtymässä hyvinvointialueelle

Ympäristöterveydenhuolto palvelee kuntalaisia ja toiminnanharjoittajia muun muassa elintarvikevalvonnan, terveydensuojelun sekä eläinlääkintähuollon asioissa Siun soten alueella.

Pohjois-Karjalassa valmistellaan ympäristöterveydenhuollon siirtymistä osaksi hyvinvointialuetta sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen tavoin vuonna 2023. Yhteisestä tavoitteesta on jo linjattu poliittisen seurantaryhmän ja kuntien kesken.

Heinäveden ympäristöterveydenhuollon palveluista vastaa tällä hetkellä Keski-Savon Ympäristötoimi, mutta Heinäveden kunnanvaltuusto on jo päättänyt, että kunta siirtää ympäristöterveydenhuollon järjestämisen Siun sote -kuntayhtymän tehtäväksi viimeistään 31.12.2022.

Tehtävien siirtämiseksi hyvinvointialue ja kaikki alueen kunnat tekevät sopimuksen ympäristöterveydenhuollon tehtävien hoitamisesta hyvinvointialueella. Sopimus tulee käsittelyyn kevään aikana ja se tulee hyväksyä hyvinvointialueella ja kaikissa kunnissa 30.6.2022 mennessä.

- Ympäristöterveydenhuolto ei siirry kaikkialla Suomessa vielä tässä vaiheessa hyvinvointialueille, mutta siitä voidaan sopia, muutosjohtaja Elina Felin taustoittaa.

Ympäristöterveydenhuolto on kovin tuntematon asia, vaikka se meidän arjessamme koko ajan näkyykin, Siun soten ympäristöterveydenhuollon johtajaa sijaistava Kirsi Hiltunen sanoo.

- Elintarvikevalvonta käsittelee toimijoiden ilmoituksia ja hakemuksia ja tekee kohteisiin tarkastuksia. Nykyään neuvonnallista roolia painotetaan yhä enemmän, ja ympäristöterveydenhuolto antaakin ohjeita ja neuvoja toimijoille lainsäädännön noudattamisesta, Hiltunen valottaa.

Terveydensuojelu puolestaan sisältää laajan kirjon ennaltaehkäiseviä toimia väestön terveyden suojelemiseksi. Terveyttä suojellaan muun muassa valvomalla ja tutkimalla talous- ja uimaveden laatua, asumisen, yhteisten oleskelutilojen terveydellisiä haittavaikutuksia sekä vaikuttamalla alueiden käyttöön terveyshaittoja ehkäisevästi.

- Seuraamme talous- ja uimavesin näytetuloksia säännöllisesti ja varmistamme näin osaltamme, että ne eivät aiheuta käyttäjille terveyshaittaa. Paljon on myös yleisten tilojen valvontaa: kouluja, päiväkoteja, hotelleja, kauneushoitoloita, liikuntapaikkoja ynnä muita julkisia tiloja valvotaan terveydensuojelulain perusteella, että ne olisivat terveellisiä ja soveltuisivat siihen, mihin ne on tarkoitettu. Tilat eivät saa aiheuttaa terveyshaittaa, se on terveydensuojelun tavoite.

Sisäilmaan liittyvät seikat ovat Hiltusen mukaan tärkeä osa terveydensuojelua.

Myös esimerkiksi tupakan vähittäismyynnin luvanvaraisuuden käsittely kuuluu ympäristöterveydenhuollon moninaiseen toimintakenttään.

Kuntalaiset tuntevat parhaiten ympäristöterveydenhuollon järjestämän eläinlääkintähuollon, joka muun muassa sisältää ympärivuorokautisen kunnallisen eläinlääkäripalvelun. Sen lisäksi toimiala sisältää eläinsuojeluun ja eläintautivalvontaan liittyviä tehtäviä.

- Valvontaeläinlääkärit suorittavat säännöllisiä valvontoja ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin, vaikkei ole epäilyä eläinten kaltoinkohtelusta. Mutta ihmiset voivat myös ilmoittaa meille, mikäli epäilevät eläinten asioiden olevan huonosti. Silloin valvontaeläinlääkärimme käyvät tekemässä tarkastuksen, Kirsi Hiltunen kertoo.

Ympäristöterveydenhuolto on ollut vuodesta 2017 lähtien osa Siun sotea yhdessä sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen kanssa.

- Se on toimiva kokonaisuus, jolla kannattaa jatkaa. Ympäristönterveydenhuollollahan tulee vastaan arjen häiriötilanteita - esimerkiksi jos talousvesi saastuu tai ilmenee ruokamyrkytyksiä. Näissä on paljon yhteisiä asioita hoidettavana pelan ja sotenkin kanssa.

- Toivon, että toimijoille ja kuntalaisille hyvinvointialueelle siirtyminen ei näkyisi millään lailla. Siihen tässä tähdätään, että palvelut säilyvät ennallaan ja hyväksi todettu toimintamalli osana Siun sotea jatkuu, Kirsi Hiltunen päättää.

 

Lisätiedot: Vs. ympäristöterveydenhuollon johtaja Kirsi Hiltunen, p. 013 330 8206, kirsi.hiltunen@siunsote.fi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)