Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotessa hyvä koronavalmius: alueella ei vielä todettuja tartuntoja
06.03.2020

Siun sotessa hyvä koronavalmius: alueella ei vielä todettuja tartuntoja

Siun soten alueella ei ole perjantaihin 6.3.2020 mennessä todettu koronavirustartuntoja. Koronavirusnäytteet on otettu tähän mennessä seitsemältä kriteerit täyttävältä henkilöltä. Neljän näyte on ollut negatiivinen, ja kolmen potilaan tutkimukset ovat vielä kesken.

Siun sote tulee noudattamaan koronavirustapauksia koskevassa viestinnässään sosiaali- ja terveysministeriön suositusta, eikä siten tiedota jatkossa pelkistä tartunnan epäilyistä, vaan ainoastaan mahdollisista varmistuneista tartunnoista.

Koronavirustilanteen kehittymistä seurataan parhaillaan tarkasti niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Siun sotessa on hyvä valmius sekä ehkäistä että tutkia ja hoitaa mahdollisia koronavirustartuntoja.

– Varaudumme laajoihin epidemioihin ja pandemioihin osana organisaation normaalia häiriötilannevarautumista. Tällainen varautumistyö on jatkuvaa ja siksi voimmekin toimia nopeasti ja tehokkaasti, jos koronavirustartuntoja todetaan, kertoo Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

– Tässä vaiheessa teemme toimintaamme varautumissuunnitelmamme mukaisia tarkistuksia ja tarkennuksia ollaksemme hyvässä valmiudessa. Teemme myös yhteistyötä kuntien kanssa ja panostamme infektioiden torjuntaan. Pandemiaa varten meillä on myös olemassa kriittisten lääke- ja hoitomateriaalien osalta valmiusvarastoja, Kaipiainen vakuuttaa.

Tietoa koronaviruksesta

Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita, jotka muistuttavat influenssaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan virus leviää pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta löytyy kattava tietopaketti koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19. THL:n sivu sisältää ajantasaiset tiedot koronvirustilanteesta ja hyviä ohjeita matkailijoille.

Valtakunnallinen "koronapuhelin" lanseerattiin 4.3.2020. Neuvontanumero 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvontanumero on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa verkosta. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos herää epäilys koronavirustartunnasta

Jos henkilö on matkustanut epidemia-alueella (epidemia-alueet löytyvät THL:n verkkosivuilta) ja hänelle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, hänen tulee toimia näin:

  • Ensimmäiseksi tulee soittaa omalle terveysasemalle tai Päivystysavun numeroon 116 117. Puhelimessa annetaan ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Terveysasemalle tai yhteispäivystykseen ei tule hakeutua hoitoon ennen soittamista.
  • Suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla yskiessä ja aivastaessa. Käytetty nenäliina tulee laittaa välittömästi roskiin.
  • Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, tulee yskiä ja aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin.
  • Kädet tulee pestä säännöllisesti ja huolellisesti vedellä ja saippualla. Myös alkoholipohjaisia käsihuuhteita voi käyttää.

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)