Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten yhtymähallitus päättää Aster-hankkeen jatkosta ensi viikolla
20.08.2021

Siun soten yhtymähallitus päättää Aster-hankkeen jatkosta ensi viikolla

Siun soten yhtymähallitus päättää uuden asiakas- ja potilastietojärjestämän Asterin toimitusprojektiin siirtymisestä 26.8.2021. Siun sote on mukana tietojärjestelmän yhteishankinnassa Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien sekä Etelä-Savon Essoten kanssa. Hankinnan suunnitteluvaihe on päättymässä ja jokainen mukana oleva organisaatio tekee syksyn aikana päätöksen toimitusprojektiin siirtymisestä.

Siun soten hallintosäännön mukaisesti Siun sotessa Aster-hankkeen toimitusprojektiin jatkamisesta päättää Siun soten yhtymähallitus. Hallitus kokoontuu 26.8.2021. Pohjaesityksenä on, että Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän toimitus- ja palvelusopimus hyväksytään ja hankkeen toimitusprojekti voi alkaa.

– Siun soten nykyiset tietojärjestelmät niin terveydenhuollossa kuin sosiaalipalveluissa ovat käyttöikänsä päässä. Järjestelmien uusimistarve on väistämätön. Tavoitteena on saada moderni ja helppokäyttöinen järjestelmä, joka palvelee meitä pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle saakka, toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen toteaa.

– Asiakas- ja potilastietojärjestelmä on perusedellytys toimiville palveluille ja kyseessä on todella tärkeä hankinta niin sosiaalipalveluille kuin terveydenhuollollekin, Pirskanen jatkaa.

Tavoitteet ja kustannukset

Sairaanhoitopiirien yhteishankintaa on valmisteltu usean vuoden ajan ja tietojärjestelmätoimittajaksi valittiin kilpailutuksen (2017–2020) perusteella Cerner. Hankinnan tavoitteena on tehokas, teknisesti ja toiminnallisesti moderni sekä niin ammattilaisille kuin asiakkaillekin helppokäyttöinen järjestelmä, joka tukee sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja palvelujen integraatiota. Järjestelmän uudistamisella tavoitellaan ammattilaisten työnteon sujuvoittamista, hoito- ja asiakasprosessien tehostumista sekä nykyistä selkeämpiä ja monipuolisempia asiointikanavia myös asiakkaille.

Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto vaatii ammattilaisten osaamista ja työpanosta, jotta järjestelmästä saadaan paras mahdollinen. Mikäli kaikki mukana olevat organisaatiot päättävät jatkaa toimitusprojektiin, on Asterin käyttöönoton arvoitu toteutuvan Siun sotessa syyskuussa 2026. Järjestelmäkokonaisuuden elinkaaren arvioidaan olevan vähintään 15 vuotta.

Laskelmien mukaan neljän organisaation tietojärjestelmän yhteiset ulkoiset kustannukset ovat noin 348,9 miljoonaa euroa, mistä Siun soten osuus on 78,6 miljoonaa euroa.

Siun sotelle järjestelmän elinkaaren ajalla kustannukset ovat noin 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestelmäkustannukset nousevat nykyisiin kustannuksiin verrattuna vuositasolla vajaa 6 miljoonaa euroa. Kustannukset eivät ole täysin vertailukelpoisia nykyhetkeen, koska nykyisten järjestelmien poistot on kirjattu jo aiemmin eivätkä toiminnallisuudet täysin vastaa uutta järjestelmää. Oletettu nettohyöty järjestelmän elinkaaren ajalta on Siun soten osalta noin 11,8 miljoonaa vuodessa.

Tarkemmat tiedot ja kustannuslaskelmat löytyvät Siun soten yhtymähallituksen esityslistalta.

Lisätietoa Aster-hankkeesta löytyy osoitteesta: https://www.asteraptj.fi/

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)