Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten yhteistoimintaneuvottelut päättyivät
24.01.2020

Siun soten yhteistoimintaneuvottelut päättyivät

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaavan Siun sote -kuntayhtymän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tavoitteena oli sopia toimenpiteistä, joilla kuntayhtymässä saavutetaan tavoitteena olleet noin 20 miljoonaan pysyvät säästöt kuluvan vuoden aikana. Asetettu neuvottelutavoite saavutettiin.

Marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat kuntayhtymän koko noin 8 000 hengen henkilöstöä, pelastuslaitos mukaan lukien. Neuvottelutuloksen hyväksymisestä päättää kuntayhtymän hallitus kokouksessaan 31. tammikuuta.

Neuvottelutuloksessa 37 prosenttia esitetyistä säästötoimista kohdistuu henkilöstökuluihin, mikä vastaa 150 henkilötyövuotta. Neuvottelujen tuloksena noin 60 henkilön työ- tai virkasuhde on päättymässä irtisanomiseen. Näistä henkilöistä parillekymmenelle on jo nyt tiedossa toinen tehtävä kuntayhtymän palveluksessa. Lisäksi noin 50 tehtävää tai virkaa poistuu eläköitymisen myötä ja määräaikaisen työvoiman käyttö vähenee 40 työntekijällä. Irtisanomiset kohdistuvat pääosin muuhun kuin välitöntä asiakas- ja potilastyötä tekevään henkilöstöön.

- Yhteistoimintaneuvottelut ovat raskas prosessi ja aina toivoisi, ettei irtisanomisiin tarvitsisi lähteä.  Tyytyväinen olen siihen, että lomautuksilta vältyttiin ja henkilöstösäästöjen tarve jäi arvioitua pienemmäksi, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Neuvotteluissa sovitut toimenpiteet edellyttävät laajoja muutoksia toiminnan järjestämiseen. Yhteistoimintaneuvottelujen taustalla oli omistajakuntien Siun sotelle määrittelemä tämän vuoden talousraami, joka edellyttää käytännössä kulujen kasvun pysäyttämistä.

- Juustohöylääminen tai kustannusten siirtäminen tuleville vuosille eivät ratkaise sote-kustannusten rahoitusongelman ydintä. Siksi neuvottelujen lopputulos tarkoittaa myös rakenteellisia muutoksia, esimerkiksi toimitilojen käytön tehostamista, organisaation keventämistä sekä valtuustossa hyväksytyn palvelutuotantosuunnitelman ripeää toteuttamista, kertoo Pirskanen.

Neuvotteluosapuolet ovat tyytyväisiä siihen, että lomautuksilta vältytään. Järjestöt vastustivat neuvotteluissa irtisanomisia, ja pitävät valitettavana, että niiltä ei voitu välttyä. Neuvottelujen päätöspöytäkirjassa järjestöt korostavat myös sitä, että työnantajan tulee varmistaa, ettei eläkkeelle jäävien työntekijöiden tehtävien täyttämättä jättäminen johda asiakastyytyväisyyden heikkenemiseen, potilasturvallisuuden vaarantumiseen tai jäljelle jäävän henkilöstön työhyvinvoinnin huononemiseen. Työnantaja on sitoutunut etsimään aktiivisesti uusia työtehtäviä irtisanottaville henkilöille. Neuvottelutulos hyväksyttiin yksimielisesti.

- Uskallan sanoa myös työntekijäjärjestöjen puolesta, että neuvottelut on käyty hyvässä vuoropuhelussa ja hengessä. Kipeääkin on tehnyt, puolin ja toisin. Keinoista päästiin sopuun, ja päätöksen jälkeen ratkaisevaa on sovittujen toimenpiteiden toteuttaminen, summaa Pirskanen.

Neuvotteluissa sovittuja toimenpiteitä ryhdytään toteuttamaan ja tarkentamaan helmikuun alusta lukien, jos yhtymähallitus hyväksyy neuvottelutuloksen.

Neuvottelujen keskeiset tulokset pähkinänkuoressa:

  • Tavoitteena ollut 20 miljoonan euron säästötavoite saavutettiin.
  • Säästöistä 37 % tulee henkilöstökulujen vähenemisestä ja 63 % muista kustannuseristä tai tulojen lisäämisestä.
  • 60 palvelussuhdetta päättyy irtisanomiseen. Osalle pystytään tarjoamaan muuta työtä kuntayhtymässä.

Esitys yhteistoimintaneuvottelujen keskeisistä tuloksista: Siunsote_ytneuvottelutulos_tiedotustilaisuus_24012020.pdf

Yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksen hyväksymisestä päättää Siun soten yhtymähallitus kokouksessaan 31. tammikuuta. Kokousasiakirjat löytyvät netistä täältä: http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/SiunSote/kokous/TELIN-25379.HTM

Siun sote kertoi yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisen perusteista tiedotteessa 31.10.2019: Siun sotessa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut toiminnan ja talouden sopeuttamiseksi kestävälle tasolle

Lisätietoja medialle:
Toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen, ilkka.pirskanen@siunsote.fi, puh. 013 330 4500

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)