Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten henkilöstö toi arkirealismia hyvinvointialuestrategiaan
Aluevaltuutetut Anna Karjula ja Anna-Helena Kosela kävivät läpi henkilöstön palautteet ja kokivat niiden vaikuttavan hyvinvointialuestrategiaan. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Aluevaltuutetut Anna Karjula ja Anna-Helena Kosela kävivät läpi henkilöstön palautteet ja kokivat niiden vaikuttavan hyvinvointialuestrategiaan. Kuva: Antti Pitkäjärvi
22.06.2022

Siun soten henkilöstö toi arkirealismia hyvinvointialuestrategiaan

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue teetti Siun soten henkilöstölle kyselyn, jossa tiedusteltiin mielipiteitä valmisteilla olevasta hyvinvointialuestrategiasta. Aluevaltuusto kokoontui strategiaseminaariin toukokuun puolivälissä ja perusti työryhmät jalostamaan viittä osa-aluetta: arvoja, missiota, visiota, strategisia tavoitteita ja palvelulupausta. Strategiatyöryhmien puheenjohtajat esittelivät varhaisen vaiheen ajatukset suoraan henkilöstölle erityisessä strategiainfossa 3. kesäkuuta, jonka jälkeen henkilöstökysely avautui vastattavaksi.

Henkilöstökyselyyn vastanneita oli yhteensä 552. Aluevaltuusto käsitteli henkilöstön näkemyksiä toisessa strategiaseminaarissaan 15. kesäkuuta.

Pohjaesityksessä arvoiksi ehdotettiin asiakaslähtöisyyttä, vastuullisuutta, turvallisuutta, luotettavuutta, yhdenvertaisuutta ja avarakatseisuutta.

– 95 prosenttia vastaajista piti ehdotusta arvoiksi hyvänä. Jatkotyöskentelyssä tuli esiin selvemmin toive henkilöstön arvostamisen kirjaamisesta, ja mietimme, että se menisi strategisten tavoitteiden puolelle, Arvot-ryhmän puheenjohtaja Anna Karjula kertoi.

Palvelulupausta käsitelleen ryhmän puheenjohtaja Tarja Kärkkäinen kiitti vastaajia arkirealismin tuomisesta strategiakäsittelyyn.

– Minun mielestäni henkilöstö oli ottanut tosi paljon kantaa - ja vielä mietitysti. Hyvin ymmärrettiin esimerkiksi se, ettei palvelulupauksessa voi halata maailmoja. Sen täytyy olla konkreettinen, jonka pystyy pitämään. Lisäksi nostettiin esiin riittävä henkilöstö ja se, että välineiden täytyy olla kunnossa, Kärkkäinen listasi tuloksia.

Hänen mukaansa digitaalisten välineiden tarpeen korostamisella henkilöstö katsoo tulevaan ja siihen, että palvelulupaus pystytään täyttämään.

– Nämä vaateet näkyvät varmasti strategiassa, koska koko ajan on puhuttu, että henkilöstö on voimavara ja mietitty, miten se saadaan sitoutettua.

Vastaajista 91 prosenttia oli tyytyväinen esiteltyyn palvelulupaukseen, ja yhdeksällä prosentilla oli siihen kehitysehdotuksia.

Hyvinvointi kiilasi missioon

Missio-työryhmä oli koostanut ydinlauseeseen käsitteet turvaa, toimintakykyä ja terveyttä. Moni vastaajista halusi korvata terveys-sanan hyvinvoinniksi.

"Terveyden sijaan toivoisin käytettävän termiä hyvinvointi. Se sisällyttää paremmin sosiaali -ja terveydenhuollon yhteisen tavoitteen ja toisaalta on sanana laajempi kuin terveys”, kommenteissa toistui.

Ryhmän puheenjohtaja Kari Kulmala vahvisti, että termi muutettiin lausuntokierrokselle lähtevään versioon henkilöstön esittämän toiveen mukaisesti.

Vision ensiversioon kaivattiin napakkuutta ja selkeyttä, minkä tarpeen myös ryhmän puheenjohtaja Alia Dannenberg auliisti myönsi.

– Henkilöstön kommenttien perusteella tajusin, että roolini on olla sanskriittilainen runoilija eli yrittää tiivistää mahdollisimman tiiviisti mahdollisimman hyviä asioita. Vastaukset avasivat silmiä ilmaisemaan asiat visioon ymmärrettävästi, hän pohti.

Henkilöstöllä ymmärrys haasteista

Strategiset tavoitteet -ryhmän puheenjohtaja Anna-Helena Kosela kiitti kentän mukanaan tuomaa erityisasiantuntijuutta.

– Vastauksissa nousi arkirealismi hyvin esiin. Rahoitustilanne on haastava ja henkilöstö selvästi ymmärtää sen. Johtamisen haasteet oli myös nostettu esiin.

90 prosenttia vastaajista piti aluevaltuuston pohjaesityksestä strategisista tavoitteista, mutta 10 prosenttia antoi evästyksiä muun muassa henkilöstön saatavuuden huomioimiseen sekä johtamisen kehittämiseen avoimeksi ja osallistavaksi.

Lähtölaukaus lausuntokierrokselle

Aluehallitus käsitteli henkilöstön ja toimielinten kommenttien perusteella ryyditetyn strategialuonnoksen kokouksessaan 21. kesäkuuta. Se teki strategisiin tavoitteisiin lisäyksen, jonka mukaan päätösten vaikutukset lasten ja vammaisten asioihin huomioidaan kaikessa päätöksenteossa.

Strategialuonnos lähtee nyt kirjalliselle lausuntokierrokselle alueen sidosryhmille sekä asukkaille 15. elokuuta saakka. Siun soten henkilöstölle on tulossa vielä jatkokysely, jossa pureudutaan paremmin muun muassa henkilöstöpolitiikkaan.

– Hyvinvointialuestrategiaa muokataan vielä lausuntokierrosten jälkeen, mutta uskallan jo nyt sanoa, että kyllä tästä syksyllä valmista tulee, aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen sanoi selvästi tyytyväisenä strategiaprosessiin.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet