Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote kartoittaa toimijoita etsivän vanhustyön kokeiluun -osallistu kyselyyn
"Toivottavasti kokeilun kautta onnistumme tuomaan mielekästä toimintaa laajasti koko ikäluokalle. Tuki voi olla myös jotain pientä ja arkista, esimerkiksi lähteä yhdessä lenkille", projektisuunnittelija Tarja Hirvonen sanoo. Kuva: Antti Pitkäjärvi
18.01.2022

Siun sote kartoittaa toimijoita etsivän vanhustyön kokeiluun -osallistu kyselyyn

Siun sote valmistelee etsivän vanhustyön kokeilua. Kokeilun ideana on löytää matalan kynnyksen tapoja auttaa ikääntyneitä ihmisiä oikea-aikaisesti ja iäkkään ihmisen omilla ehdoilla. Toiminta on vahvasti ennaltaehkäisevää ja tavoitteena on ikäihmisen tukeminen ennakoivasti varhaisen vaiheen keveillä tukitoimilla, ennen isompien tukitoimien tarvetta. Kokeilua valmistellaan yhteistyössä mm. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kanssa. Kolmannen sektorin rooli kokeilussa on merkittävä.

Tulevia pilottialueita kartoitetaan parhaillaan Nurmeksessa, Outokummussa, Tohmajärvellä, Eno–Uimaharju-alueella ja Hammaslahti–Rääkkylä-alueella. Alueilla järjestetään kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa kerrotaan tarkemmin tulevasta kokeilusta. Erityisesti tilaisuudet on suunnattu ikäihmisten toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille, julkisille toimijoille, yrityksille, järjestöille, yhdistyksille ja seuroille.

Ensimmäiset keskustelutilaisuudet Nurmeksessa ja Juuassa pidettiin joulukuussa. Muilla alueilla tilaisuudet järjestetään koronatilanteesta johtuen verkkotilaisuuksina seuraavina aikoina:

  • Eno-Uimaharju alue ti 18.1.2022 klo 17.30–18.30. Osallistumislinkki tässä.
  • Hammaslahti-Rääkkylä alue ti 25.1.2022 klo 17–18. Osallistumislinkki tässä.
  • Tohmajärvi ke 26.1.2022 klo 17–18. Osallistumislinkki tässä.
  • Outokumpu to 27.1.2022 klo 17–18. Osallistumislinkki tässä.

Tilaisuuksien lisäksi Siun sote on avannut sähköisen kyselyn, jolla kartoitetaan yllä mainittujen alueiden julkisten toimijoiden, järjestöjen, yhdistysten ja seurojen toimintaa, palveluja ja ideoita toiminnasta, johon ikäihminen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä. Myös yksityishenkilöt voivat lähteä mukaan toiminnan kehittämiseen. Kyselyyn voi vastata 15.2.2022 saakka osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/C3A885BF009E7BE0.

Uudet ideat tervetulleita 

Etsivän vanhustyön kokeilussa pyritään löytämään perinteisten palvelujen lisäksi myös uudenlaisia tapoja olla ikääntyvien ihmisten tukena. Aina taustalla ei tarvitse olla suurta toimijaa, kuka vain voi halutessaan toimia ikääntyneen tukena.

- Toiminta voi olla esimerkiksi erilaista ryhmätoimintaa, matalan kynnyksen kokoontumispaikkoja, vapaaehtoista ystävänpalvelua tai erilaisia tilaisuuksia. Tarkoituksena ei ole pidättäytyä vain perinteisesti ikäihmisille suunnatuissa tai sote-alan järjestötoiminnassa, vaan tavoitteena on löytää ja ideoida myös uudenlaisia toimintamalleja, projektisuunnittelija Tarja Hirvonen Siun sotesta kertoo.

- Ikääntyneiden ikäluokkaan katsotaan kuuluvan 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Joukossa on näin ollen hyvin monen ikäisiä ihmisiä, joiden kiinnostuksen kohteet voivat olla hyvin erilaisia. Tässä ryhmässä on varmasti sekä heitä, jotka voivat olla toisten tukena ja heitä, jotka tarvitsevat tukea. Tuki voi olla myös jotain pientä ja arkista, esimerkiksi lähteä yhdessä lenkille. Toivottavasti kokeilun kautta onnistumme tuomaan mielekästä toimintaa laajasti koko ikäluokalle, Hirvonen toivoo.

Kirjekampanjalla ikääntyneiden toiveet ja tarpeet esille

Keskustelutilaisuuksien ja kyselyn perusteella valitaan lopulliset pilottialueet ja luodaan niin sanottu etsivän vanhustyön verkosto. Tavoitteena on lähettää kirje kevään aikana kaikille pilottialueiden 77–88-vuotiaille asukkaille, jotka eivät ole Siun soten säännöllisten palvelujen piirissä. Kirjeessä kysyttäisiin ikääntyneen ihmisen kuulumisia ja, että toivoisiko hän yhteydenottoa esimerkiksi Siun sotelta tai seurakunnalta. 

Ideana on, että kyselyn voi palauttaa Seniorineuvonta Ankkuriin valmiiksi maksetussa kirjekuoressa ja kirjeen lähettäneeseen ikäihmiseen otetaan yhteyttä noin kahden viikon kuluessa kirjeen palautumisesta. Yhteydenotolla kartoitetaan ikäihmisen huolenaihe ja toimitaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti hyödyntäen alueen etsivän vanhustyön verkostoa.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)