Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote hakee mukaan valinnanvapauspilotteihin
06.06.2017

Siun sote hakee mukaan valinnanvapauspilotteihin

Siun sote on päättänyt hakea mukaan sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamiin valinnanvapauspilotteihin. Jos laki asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa hyväksytään eduskunnassa ja hankehakemus menee läpi, pilotit alkaisivat viimeistään kesällä 2018. Piloteissa kokeiltaisiin sote-keskustoiminnan aloittamista ja henkilökohtaisen budjetin käyttöönottoa vaiheittain.

- Hakemuksen jättäminen ei vielä tarkoita pilottien alkamista. Katsoimme järkeväksi hakea mukaan pilotteihin, sillä nämä asiat ovat meillä edessä joka tapauksessa, jos lakiesitys hyväksytään eduskunnassa. Pilotteihin osallistuvat saavat myös pidemmän siirtymäajan sote-keskusten rakentamiseen, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Valtion kokonaisrahoitus valinnanvapauspilotteihin on 100 miljoonaa euroa vuosien 2018–2019 aikana. Pilotteihin osallistuminen ei edellytä omarahoitusosuutta ja valtionavustusta voitaisiin käyttää myös perustettavien yhtiöiden pääomittamiseen. Siun soten hakeman rahoituksen määrä täsmentyy hankehakemuksen laatimisen myötä. Hakemus on jätettävä heinäkuun alussa.

Pilotit laajentavat asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa

Piloteista säädetään hallituksen esityksessä laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Esitys jätettiin eduskunnalle toukokuun alussa. Valinnanvapauslain olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa.

Sote-keskukset tarkoittavat tulevaisuuden terveysasemia, joista saisi myös perustason sosiaalipalveluja. Siun soten tulisi yhtiöittää omasta toiminnastaan ne palvelut, joita sote-keskukset tarjoavat. Sote-keskuksia voisivat perustaa myös yksityiset yritykset ja kolmas sektori. Asiakas voisi valita asiointipaikakseen haluamansa sote-keskuksen. Pilotissa kokeiltaisiin ensin rajattua palveluvalikoimaa, jota voisi laajentaa pilotin aikana.

Henkilökohtainen budjetti koskisi erityisesti ikäihmisiä sekä vammaispalvelujen asiakkaita. Näissä asiakas voisi saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin, jonka avulla asiakas voi valita yksilölliseen tilanteeseensa soveltuvia palveluja. Käytännössä henkilökohtaista budjettia voisi käyttää esimerkiksi kotiapuun tai henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseen asiakassuunnitelman mukaisesti. Asiakkaan tilille rahaa ei siirtyisi, vaan korvaukset maksettaisiin suoraan palveluntuottajalle.

Lisätietoja:

Tietopaketti valinnanvapaudesta alueuudistus.fi-sivustolla: http://alueuudistus.fi/soteuudistus/asiakkaan-valinnanvapaus

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)