Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Sepelvaltimotautiin sairastuneiden osallisuutta ja kuntoutusta kehitetään 
14.05.2024

Sepelvaltimotautiin sairastuneiden osallisuutta ja kuntoutusta kehitetään 

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa kehitetään sepelvaltimotautia sairastavien osallisuutta ja kuntoutusta. Vuoden 2023 aikana otettiin käyttöön sepelvaltimotautipotilaan digitaalinen hoitopolku sekä käynnistettiin uudestaan Tulppa-ryhmäkuntoutus. Uusien toimintamallien avulla sepelvaltimotautiin sairastuneille voidaan tarjota erilaisia vaihtoehtoja osallistua omaan hoitoonsa ja kuntoutukseen.

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton kehittämä ja terveydenhuollon toteuttama toimintamalli henkilölle, jolla on sepelvaltimotauti, muu valtimosairaus tai useita riskitekijöitä. Siun soten Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa järjestettiin viime vuonna yhteistyössä Sydänliiton kanssa Tulppa-ohjaajakoulutus, johon osallistui yhteensä 30 terveysasemien ammattilaista.

- Pohjois-Karjalassa on vahvat perinteet Tulppa-kuntoutuksessa, onhan malli luotu ja käynnistetty nimenomaan Pohjois-Karjalan maakunnan alueella vuosituhannen vaihteessa, josta se levisi valtakunnalliseksi malliksi. Terveysasemien ryhmätoiminnot jäivät tauolle muun muassa koronan vuoksi. Nyt niitä on saatu uudelleen käyntiin alueella, kertoo Siun soten sydänkeskuksen asiantuntijahoitaja Jaana Kuittinen.

”Yhteishenki on hyvä ja keskusteleva”

Tulppa-kuntoutus on ryhmäkuntoutusta pienryhmissä omalla terveysasemalla. Ryhmien vetäjinä toimii sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja. Mukana ovat myös fysioterapeutti ja Sydänliiton koulutettu vertaistukihenkilö. Ensimmäinen Tulppa-ryhmä sai aikanaan alkunsa vuonna 1999 Ilomantsissa. Siun soten terveysasemista juuri Ilomantsissa käynnistyi ensimmäisenä Tulppa-kuntoutusryhmän uudestaan viime syksynä.

- Ilomantsissa Tulppa-kuntoutus käynnistyi pienimuotoisesti koronavuosien jälkeen. Kokemus ryhmätoiminnasta on ollut positiivista, yhteishenki on hyvä ja keskusteleva. Kiinnostusta on ollut etenkin liikunnan lisäämiseen ja terveelliseen ruokavalioon on kaivattu tietoa ja vinkkejä. Omahoidon tukeminen on ollut myös keskiössä tapaamiskerroilla, toteavat ryhmänohjaajana toimiva sairaanhoitaja Emma Eskelinen ja työfysioterapeutti Kimmo Hoskonen

Ryhmäkuntoutuksessa Tulppa-vertaisohjaajalla on tärkeä rooli ammattilaisohjaajien lisänä. Vertaisohjaajana voi toimia Sydänliiton kouluttama vertaistukihenkilö. 

Ilomantsin Tulppa-ryhmässä on tehty yhteistyötä myös Ilomantsin kunnan liikuntapalveluiden kanssa. Liikuntapalvelut järjestivät ryhmäläisille ryhmän toiveiden mukaisesti matalan kynnyksen liikuntakokeilun Ilomantsin kunnan liikunnanohjaaja Minna Kettusen ohjaamana. Yhteistyötä terveysaseman ja liikuntapalveluiden kanssa jatketaan myös tulevaisuudessa.

Uusia Tulppa-ryhmiä on alkanut myös Siilaisen, Niinivaaran ja Valtimon terveysasemilla kevään 2024 aikana. Ilomantsin ryhmän kokemuksia on voitu hyödyntää alkavissa ryhmissä. Eskelinen ja Hoskonen ovat luottavaisia Tulppa-toiminnan jatkoon myös Ilomantsissa, sillä uusia tulokkaita seuraavaan ryhmään on jo jonossa.

Pohjois-Karjalassa maan korkeimmat sepelvaltimotautiluvut

Pohjois-Karjalassa akuuttien sepelvaltimotautitapahtumien määrä 35–79-vuotiailla oli maan korkeimpia suhteessa koko maan tasoon nähden vuonna 2021 (THL, Sotkanet: sepelvaltimotauti-indeksi, ikävakioitu). Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus ja se edellyttää koko eliniän kestävää kuntoutusta, johon kuuluu lääkehoito sekä elintapojen ja riskitekijöiden hallinta. Näillä keinoilla voidaan tehokkaasti vähentää uusien sydäntapahtumien riskiä ja myös terveydenhuollon kustannuksia.

Tutkimusnäyttö osoittaa, että sydänkuntoutus vähentää sairastavuutta ja kuolleisuutta sydäninfarktin jälkeen, parantaa elämänlaatua, suorituskykyä ja psykososiaalista hyvinvointia sekä lieventää riskitekijöitä. Eurooppalaisessa tutkimuksessa todettiin, että kuntoutuksen tavoitteet toteutuvat huonosti. Suomessa vain joka viides sairastunut on ohjautunut sydänkuntoutukseen. Tuore THL:n Sydänrekisteridata osoittaa, että Suomessa keskimäärin vain 22 % ja Pohjois-Karjalassa 28 % sepelvaltimotautia sairastavista saavuttaa LDL-kolesterolitavoitteen alle 1.4 mmol/l ja kolmasosalla potilaista ei ole LDL-kolesterolia mitattua viimeisen vuoden aikana.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)