Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjoiskarjalaisten mielestä päihteiden käyttöön tulisi puuttua nykyistä enemmän
01.06.2022

Pohjoiskarjalaisten mielestä päihteiden käyttöön tulisi puuttua nykyistä enemmän

Pohjoiskarjalaisten mielestä rahapelaamiseen sekä nuorten päihteiden käyttöön tulisi puuttua kunnissa aiempaa enemmän. Asia selviää päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalassa alkuvuodesta 2022.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakan ja rahapelien käytöstä sekä mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Kyselyyn vastasi 1852 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Eniten kyselyyn vastasivat naiset ja alle 18-vuotiaat nuoret.

Päihteiden välittäminen alaikäisille siirtynyt someen

Eri ikäryhmien näkemykset alaikäisten alkoholin, nikotiinituotteiden ja huumausaineiden käytöstä olivat hyvin samansuuntaiset. Vastaajista reilusti yli puolet oli havainnut alaikäisten päihteiden käyttöä omassa kunnassaan viimeisen kuluneen vuoden aikana. Niin nuoret itse kuin vanhemmat ikäluokatkin toivoivat kunnalta enemmän puuttumista alaikäisten päihteiden käyttöön.

Nuoremmat ikäluokat olivat havainneet päihteiden laitonta välittämistä alaikäisille suhteessa enemmän kuin vanhemmat vastaajat. Ikärajavalvonta vähittäismyyntipisteissä sai kiitosta, mutta samalla vastaajat kertoivat alaikäisten saavan tuotteita haltuunsa useimmiten kavereilta tai lähisukulaisilta.

- Alkoholi- ja nikotiinituotteiden välittäminen alaikäisille on myös siirtynyt entistä enemmän sosiaaliseen mediaan, jossa valvonta on vaikeampaa. Tämän takia päihteiden välittämisen sosiaaliseen luonteeseen olisi tärkeä puuttua, pohtii terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksesta.

- Tietoisuutta päihteiden välittämiseen liittyvistä haitoista, vastuusta ja välittämisen seurauksista tarvitaan lisää, Vlasoff jatkaa.

Läheisten päihteiden käyttö huolettaa enemmän kuin oma tilanne

Vastaajat olivat yleisesti huolissaan siitä, että omalla asuinalueella käytetään liikaa päihteitä ja pelataan rahapelejä. Erityisesti vanhemmat vastaajat kantoivat huolta asiasta.

Tyypillisesti vastaajat olivat myös enemmän huolissaan läheisistä kuin itsestään: vastaajista 20 % oli huolissaan läheisen päihteiden käytöstä ja 5 % omasta käytöstään.

- Haitallinen päihteiden käyttö ei ole koskaan vain päihteitä käyttävän ongelma, vaan se koskettaa aina myös läheisiä, muistuttaa Vlasoff.

Mielipiteet rahapeleistä olivat samansuuntaisia kuin päihteitä koskevissa kysymyksissä. Neljännes vastaajista oli havainnut rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana ja myös pelaamiseen toivotaan aiempaa enemmän puuttumista.

Kyselyn tuloksista toimenpiteisiin

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien, Siun soten ja hyvinvointialueen ennaltaehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä. Pohjois-Karjalaan on perustettu kevään aikana muun muassa elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteinen työryhmä kehittämään alkoholin tarjonnan vastuullisuutta. Työryhmä alkaa kokoontua toukokuussa.

Siun soten hallinnoimassa Ennaltaehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hankkeessa puolestaan otetaan käyttöön kansallisen ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman mukaisia menetelmiä ja sisältöjä. Tavoitteena on lisätä valistusta päihteiden haitoista, sote-ammattilaisten osaamista varhaisessa tunnistamisessa sekä lisätä eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

- Päihteiden riskikäytön varhainen tunnistaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää päihteiden aiheuttamia haittoja. Tutkimusnäyttöä on esimerkiksi alkoholin riskikäyttäjille annetun lyhytneuvonnan vaikuttavuudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa, ja siksi päihteet ja rahapelaaminen tulisikin ottaa systemaattisemmin puheeksi kuin mitä nykyisin tehdään ja antaa vähentämiseen tai lopettamiseen liittyvää ohjausta ja tukea, toteaa ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Siun sotesta.

Päihdetilannekyselyn tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 32 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 42 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 60 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 77 % on havainnut alaikäisten nikotiini- ja tupakkatuotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 25 % havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 40 % altistunut passiiviselle tupakoinnille mm. julkisilla paikoilla ja kokenut siitä haittaa
  • 64 % oli sitä mieltä, että päihtyneille alkoholin myymiseen pitäisi suhtautua nykyistä tiukemmin
  • 31 % pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 20 % huolissaan läheisen päihteiden käytöstä
  • 5 % huolissaan omasta päihteiden käytöstään
  • 43 %:lta on kysytty alkoholinkäytöstä, 47 %:lta tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä, 27 %:lta huumausaineiden käytöstä ja 6 %:lta rahapelaamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon (lääkäri, terveyden- ja sairaanhoitaja) vastaanotolla
  • 10 %:lle on annettu neuvontaa alkoholinkäyttöön, 11 %:lle tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön, 6 %:lle huumausaineiden käyttöön ja 3 %:lle rahapelaamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon vastaanotolla viimeisen vuoden aikana.
     

Päihdetilannekysely toteutettiin helmikuussa 2022 Siun soten, Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskuksen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen ja kuntien yhteistyönä. Yhteistyön taustalla on tammikuussa alkanut kaksivuotinen Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa-hanke, jota rahoittaa edellä mainittujen tahojen lisäksi Euroopan sosiaalirahasto.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)