Pohjoiskarjalaiset osallistuivat seulontoihin yhtä aktiivisesti kuin muualla Suomessa, ainoastaan kohdunkaulan syövän seulonnoissa käynnit vähenivät - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Pohjoiskarjalaiset osallistuivat seulontoihin yhtä aktiivisesti kuin muualla Suomessa, ainoastaan kohdunkaulan syövän seulonnoissa käynnit vähenivät
Viime vuonna pohjoiskarjalaiset osallistuivat vapaaehtoisiin ja maksuttomiin seulontoihin pääosin yhtä aktiivisesti kuin muualla maassa. Suolistosyövän ja rintasyövän seulonnoissa osallistuminen oli valtakunnan tasolla. Sen sijaan kohdunkaulan syövän seulontoihin maakunnassa osallistuttiin muuta maata harvemmin. Raskaana olevat hyödynsivät raskauden ajan seulonnat aktiivisesti.
Seulontojen tavoitteena on löytää ja hoitaa sairaudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa järjestetään valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisesti rintasyövän, suolistosyövän ja kohdunkaulan syövän seulonnat sekä raskauden aikaiset seulonnat.
Kohdunkaulan syövän seulonnoissa käyminen on vähentynyt
Kohdunkaulan syövän seulonnat toteutuivat Pohjois-Karjalassa vuonna 2022 heikommin kuin edellisenä vuonna. Kutsutuista asukkaista 65 prosenttia käytti viime vuonna seulontamahdollisuutta, kun edellisvuonna seulontoihin osallistui 78 prosenttia kutsun saaneista. Kansallisesti osallistumisprosentti on 70.
Seulontoihin kutsumista on uudistettu, eikä asukkaille enää lähetetä valmiita aikoja vaan ohjeet ajan varaamiseen itse. Muutoksen on osaltaan arvioitu vaikuttaneen osallistumisaktiivisuuteen.
Toisaalta asiakkaat tulevat nyt paikalle, kun ovat itse varanneet sopivan ajan. Seulontakäynnille saapumatta jättäneiden asiakkaiden määrä väheni, eikä ammattilaisen työpanosta jäänyt käyttämättä, neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vs. palvelupäällikkö Anita Lindevall kertoo.
Tänä vuonna kutsuttavia on enemmän kuin viime vuonna, ja kutsuttavien listalla ovat vuosina 1993, 1988, 1983, 1978, 1973, 1968, 1963 ja 1958 syntyneet. Näinä vuosina syntyneet voivat varata seulontaan ajan, vaikka eivät olisi vielä kirjettä saaneet. Aikoja on osalla paikkakunnista tarjolla myös kesällä.
Kannustamme hyödyntämään tämän maksuttoman etuuden ja osallistumaan seulontaan. Solumuutokset eivät välttämättä pitkään aikaan aiheuta mitään oireita, joten näytteen avulla löydämme pienetkin solumuutokset ja voimme hoitaa ne ajoissa, Lindevall muistuttaa.
Naiset osallistuvat miehiä innokkaammin suolistosyövän seulontoihin
Seulonta-asetuksen muutoksen myötä suolistosyövän seulonta käynnistyi viime vuonna. Seulontoihin kutsutut ovat saaneet kotiinsa näytteenotto-ohjeen, näytteenottovälineet, palautuskuoren ja esitietolomakkeen.
Tähän mennessä 77 prosenttia seulontoihin kutsutuista pohjoiskarjalaisista on palauttanut ulostenäytteen analysoitavaksi, mikä vastaa täsmälleen kansallista keskiarvoa. Suolistosyövän seulontoihin on osallistunut kutsutuista naisista 81 prosenttia ja miehistä 72 prosenttia.
Suolistosyöpä on miehillä liki kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla, joten on harmillista, että miehet osallistuvat seulontoihin naisia vähemmän. Ennuste on sitä parempi, mitä aiemmin syöpä löytyy, vatsakeskuksen ylilääkäri Mikko Heikura muistuttaa.
Vuoden 2022 seulontoihin kutsuttavien listoilla ovat olleet 60–68-vuotiaat eli vuosina 1954, 1956, 1958, 1960, 1962 syntyneet. Kuluvan vuoden aikana kutsun seulontoihin tulevat saamaan 60–70-vuotiaat eli vuosina 1953, 1955, 1957, 1959, 1961 ja 1963 syntyneet. Seuraavat kutsukirjeet lähetetään elokuussa.
Kotona tehtävällä testillä etsitään piilevää verta ulosteesta. Jos seulontaan osallistuneen ulostenäytteestä ei löydy verta, hän saa kutsun uuteen seulontaan kahden vuoden kuluttua. Jos näytteestä löytyy verta, henkilö ohjataan jatkotutkimuksiin eli ensisijaisesti paksusuolen tähystykseen. Tähän mennessä tähystys on tehty 250 henkilölle, joista 17:llä on todettu suolistosyöpä.
Suolistosyövän seulonta poikkeaa muista seulonnoista siinä, että sen yhteydessä voidaan tehdä syöpää ennaltaehkäisevä toimenpide.
Tähystyksen yhteydessä voidaan tehdä polyyppien eli limakalvomuutosten poisto. Se pienentää paksusuolensyövän riskiä 90 prosenttia, Heikura korostaa.
Rintasyöpäseulontoihin osallistui 84 prosenttia kutsutuista vuonna 2022
Vuonna 2022 kutsun saaneista pohjoiskarjalaisista 84 prosenttia osallistui rintasyöpäseulontaan eli mammografiatutkimukseen. Valtakunnallisesti seulontaan osallistuu yli 80 prosenttia kutsutuista. Muun maan aktiivisuustasosta jäätiin vain Juuassa, Outokummussa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä.
Seulontaan osallistuminen vähentää rintasyöpäkuolleisuutta:
Seulonta ei maksa asukkaalle muuta kuin vaivan saapua seulontamammografiaan. Seulonnan tärkein hyöty on rintasyövästä johtuvien kuolemien väheneminen. Seulonnan avulla pyritään havaitsemaan rintasyöpä mahdollisimman varhain, koska tällöin hoitoennuste on hyvä. Kun rintasyöpä todetaan varhain, se lisää myös mahdollisuuksia rinnan säästäviin leikkauksiin ja kevyempiin hoitoihin, kuvantamiskeskuksen palvelupäällikkö Satu Rantala kertoo.
Viime vuonna seulontatutkimukseen osallistui yhteensä 9414 pohjoiskarjalaista. Seulontaan osallistuneista hieman alle kolme prosenttia on kutsuttu jatkotutkimuksiin, ja heistä noin 20 prosentilla on löytynyt rintasyöpä – mikä on valtakunnallista tasoa.
Kutsuja rintasyöpäseulontoihin lähetetään pitkin vuotta. Kuluvan vuoden aikana kutsun tulevat saamaan asukkaat, jotka ovat syntyneet vuosina 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971 ja 1973.
Raskauden aikaiset seulonnat kiinnostavat laajasti
Hyvinvointialue tarjoaa raskaana oleville varhaisraskauden yleisen ultraäänitutkimuksen raskausviikoilla 11–14. Siihen on mahdollista liittää kromosomipoikkeavuuksien seulontaan liittyvä niskaturvotuksen mittaus ja raskaana olevalta otettava verinäyte. Lisäksi tarjolla on rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 18–22. Seulontatutkimusten perusteella odottajalle tarjotaan tarvittaessa mahdollisuutta osallistua jatkotutkimuksiin.
Raskaana olevat ovat osallistuneet tarjolla oleviin seulontoihin aktiivisesti. Viime vuonna Pohjois-Karjalassa 98 prosenttia odottajista osallistui rakenneultraäänitutkimukseen sekä yli 90 prosenttia sikiön niskaturvotuksen mittaukseen tai yhdistelmäseulontaan eli niskaturvotuksen mittauksen ja verikokeen perusteella tehtävään kromosomipoikkeavuuksien riskilaskentaan.
Ihmiset ovat erittäin kiinnostuneita, että kaikki on hyvin ja osallistuvat seulontoihin varsin hyvin, naistenkeskuksen ylilääkäri Kaisu Hara kertoo.
Raskauden aikaisen seulonnan tavoitteena on parantaa sikiön ja lapsen hoitomahdollisuuksia ja siten vähentää syntyvien lasten sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta. Maksuton ja vapaaehtoinen seulonta on tarjolla kaikille raskaana oleville. Seulonnoista kerrotaan äitiysneuvolan ensikäynnillä.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.