Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan keskussairaalassa voi jatkossa synnyttää myös veteen
Artikkelin kuva
15.03.2019

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa voi jatkossa synnyttää myös veteen

 

Keskussairaalaan synnyttämään saapuvilla äideillä on nyt mahdollisuus valita synnytys veteen, joka on lääkkeetön ja luonnonmukainen tapa saattaa vauva maailmaan. Aiemmin ammetta on voinut käyttää vain synnytyksen avautumisvaiheessa.

Tutkimusten mukaan veteen synnyttämiseen liittyy monia hyötyjä erityisesti äidille. Vesi rentouttaa ja vähentää stressin kokemista, jolloin myös supistuskivun sieto on parempaa. Ammeessa asennon vaihtaminen on helpompaa ja moni kokeekin hallitsevansa synnytystään paremmin vedessä. Vauvalle puolestaan vedestä veteen syntyminen on lempeä ja lääkkeellisen kivunlievityksen vauvaan kohdistuvat haittavaikutukset jäävät pois. Kun synnytys käynnistyy ja etenee omaan tahtiinsa, syntyvä vauva on usein parempivointinen ja imetys lähtee paremmin käyntiin.

Vesisynnytys on mahdollinen, jos sekä äiti että vauva voivat hyvin, raskaus on ollut ongelmaton ja odotettavissa on normaali alatiesynnytys. Tilanne arvioidaan kuitenkin jokaisen äidin kohdalla yksilöllisesti synnytyssaliin saavuttaessa. Toiveen veteen synnyttämisestä esittää ja lopullisen päätöksen tekee aina äiti, jos vesisynnytykselle ei ole mitään terveydellistä estettä.

Veteen synnyttämisestä kiinnostuneen äidin kannattaa tutustua synnytystapaan etukäteen, ja pohtia synnytykseen liittyviä toiveitaan sekä omia voimavarojaan. Synnytysammeessa voi käyttää ilokaasua, mutta sinne ei voi mennä selkäpuudutettuna (epiduraali- tai spinaalipuudutus) eikä kohdunkaulan puudutteen saamisen jälkeen.

– Mahdollisuutta synnyttää veteen toivoo yleensä äiti, joka haluaa luonnollisen ja lääkkeettömän synnytyksen. Vesi elementtinä tuo synnytykseen rauhaa ja voimaannuttaa äitejä luottamaan itseensä ja omaan kehoonsa. Äidin on hyvä tietää, että mielensä synnytystavasta saa aina muuttaa ja ammeesta tulla pois missä tahansa vaiheessa, mikäli kokee tarvitsevansa esimerkiksi lääkkeellistä kivunlievitystä tai jos vesi ei tunnukaan hyvälle, kertoo kätilö Maarit Lötjönen keskussairaalan 3E-synnytyssalista.

Synnytysammeen vesi pidetään 35–37 asteessa, jotta äidille ei tule kuuma eikä kylmä. Näin myös syntyvän vauvan vointi pysyy hyvänä. Yleensä ammeeseen mennään vasta, kun synnytys on hyvin käynnissä eli kohdunsuun avautuminen on alkanut, ja siellä voidaan viettää aina muutamia tunteja kerrallaan välillä jaloitellen.

– Veteen synnyttämisessä käytetään usein niin sanottua hands off –tekniikkaa, jossa kätilö seuraa ja havainnoi synnytyksen etenemistä, ohjaa äitiä sanallisesti ja on tämän tukena, mutta ei välttämättä koske vauvaan lainkaan sen syntyessä veteen. Tilanteen salliessa ja vanhempien niin halutessa vauvan voi ottaa vastaan myös äiti tai isä, Lötjönen selittää.

Synnyttäminen veteen yleistyi laajassa osassa Suomea viime vuoden puolella. Siun soten alueella vesisynnytyksen mahdollisuutta ovat toivoneet niin odottavat äidit kuin keskussairaalan kätilötkin, joista jokainen on juuri saanut vesisynnytyskoulutuksen. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa jäädäänkin nyt innolla odottamaan, milloin juuri hankittuun uuteen synnytysammeeseen saadaan ensimmäinen veteen syntynyt vauva.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)