Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan hyvinvointialue hakee yli 10 miljoonaa euroa ICT-muutoksiin
22.10.2021

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue hakee yli 10 miljoonaa euroa ICT-muutoksiin

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on jättänyt sosiaali- ja terveysministeriölle valtionavustushakemuksen ICT-muutoshankkeeseen. Hakemuksen kokonaissumma yltää 10,8 miljoonaan euroon. Rahoitusta haetaan välttämättömiin muutoksiin, joita Siun soten muuttuminen hyvinvointialueeksi vaatii.

Suurimpia kustannuseriä tulevat olemaan kansalaisen digitaalisten palvelujen yhtenäistäminen ja uudistaminen (1,8 miljoonaa euroa), hyvinvointialueen tiedolla johtamisen järjestelmät (1,9 miljoonaa) sekä nykyisten asiakas- ja potilastietojärjestelmän muutokset Siun sotelta hyvinvointialueelle (n. 1 miljoona).

Nykyisin käytössä olevat kansalaisille tarjottavat digitaaliset palvelut rakentuvat usean eri järjestelmän ja palveluntarjoajan varaan, eivätkä ne sellaisenaan vastaa tulevan hyvinvointialueen tarpeita.

Myös pelastustoimen järjestelmiin ja ICT-infraan tehdään runsaasti muutoksia, jotka liittyvät TUVE-viranomaisverkon käyttöönottoon. TUVE on julkisen hallinnon turvallisuusverkko, johon on tulossa kansallinen käyttövelvoite.

Perjantaina ministeriöön toimitetulla hakemuksella ei haeta rahoitusta asiakas- ja potilastietojärjestelmän uusimiseen. Vaikka Aster-järjestelmän hankinta kaatui lokakuun alussa, nykyaikaisen APT-järjestelmän tarve on digijohtaja Samu Kuosmasen mukaan yhä olemassa.

- Nyt haetulla rahoituksella ja sen myötä tehtävillä välttämättömillä muutoksilla ei vielä vastata kasvavaan palvelutarpeeseen. Seuraava askel Siun soten osalta on käydä keskusteluja sekä henkilöstön että päättäjien kanssa siitä, minkälaisella asiakas- ja potilastietojärjestelmällä voimme vastata 2030-luvun haasteisiin. Päätökset tästä jäänevät hyvinvointialueen myöhemmin tehtäväksi, Kuosmanen paaluttaa.

Siun sotessa on valmisteltu syyskuun alusta asti ICT-muutossuunnitelmaa, jota käytetään tukena avustushauissa. Siihen on haastateltu Siun soten asiantuntijoita eri toimialueilta ja yhteisistä palveluista sekä valmistelutiimiä ja väliaikaista valmistelutoimielintä.

- Nykyisiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin joudutaan tekemään lukuisia teknisiä muutoksia, kun kuntayhtymä muuttuu hyvinvointialueeksi. Lisäksi joudumme varmistamaan tietojen siirtymisen uuden lainsäädännön mukaisesti valtakunnalliseen Kanta-arkistoon, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen muutosjohtaja Elina Felin taustoittaa.

Valtiontalouden kehyksen perusteella muutosten toimeenpanoon kohdistetaan ICT-valmistelurahoitusta noin 440 miljoonaa euroa.

Varsinaisessa haussa ensimmäisessä vaiheessa avustusta jaetaan noin 200 miljoonaa euroa. Haun toinen vaihe käynnistyy todennäköisesti vuoden 2022 aikana. Tämän hetkisen tiedon mukaan tuolloin tulisi haettavaksi toinen noin 200 miljoonan euron avustuskokonaisuus.

- Rahoitusta haetaan nyt niihin välttämättömiin toimenpiteisiin, joita kaikkiin käytössä oleviin tietojärjestelmiin on pakko tehdä, Felin toteaa.

Hyvinvointialueen toimintaa täytyy myös jatkossa seurata ja raportoida uusien kansallisten vaatimusten mukaisesti, mikä sekin aiheuttaa muutostarpeita

- Tämä on valtava työ tiukalla aikataululla, ja se vaatii riittävästi pääomaa. Potti jaetaan hyvinvointialueiden kesken ja kaikilla on suuret tarpeet, joten on todennäköisestä, että emme saa aivan koko hakemaamme summaa. Tällöin hankesuunnitelmaa joudutaan vielä muokkaamaan rahoituspäätöksen jälkeen, Elina Felin arvioi.

Muutossuunnitelma on julkaistu hyvinvointialueen verkkosivuilla 25.10. esityslistan liitteenä.

 

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)