Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Perhehoitaja luo turvaa asiakkaan arkeen
Artikkelin kuva
21.09.2020

Perhehoitaja luo turvaa asiakkaan arkeen

Perhehoidon tarkoituksena on huolehtia kodinomaisesti asiakkaista joko ympärivuorokautisesti tai yksilöllisesti sovittujen ajanjaksojen aikana. Perhehoidon keskiössä on perhehoitajan ja hoidettavan välinen vastavuoroinen suhde, jossa hoidettavan tarpeet otetaan huomioon. Perhehoidon suurena vahvuutena on, että asiakas voi tulla aina saman ihmisen tai perheen luokse, jolloin asiakkaan tarpeita voidaan tukea ja seurata paremmin. Perhehoitoa pyritään tarjoamaan lapsille ja nuorille ensisijaisena hoitomuotona.

 

Mari Myller-Voutilainen on toiminut perhehoitajana Siun sotella jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä Marilla on yhteensä viisi asiakasta, mutta jokaisen tuen tarve on erilainen. Suurin osa Marin asiakkaista on lyhytaikaisessa perhehoidossa eli viettää viikonloppuja Marin luona.

- Vuosia sitten tein päätöksen, että perhehoito on sitä, mitä haluan tehdä. Ja päivääkään en ole katunut, Mari kertoo hymyillen.

Perhehoitajana toimiessa, yksikään päivä ei ole samanlainen. Arki voi olla hyvinkin hektistä ja arjen aikataulut ja nopeat muutokset vaativat perhehoitajalta valppautta ja joustavuutta. Viikonloppuisin tavoitteena on rauhoittua ja kerätä voimia yhdessä. Perhehoidossa normaalin arjen turvaaminen on keskiössä.

- Tarkoituksena on turvata, että asiakas saa ruoan, puhtaanapidon ja säännöllisen rytmin elämään. Eletään tavallista elämää turvallisessa kotiympäristössä, Sosiaalityöntekijä Viivi Turunen täydentää.

Lisäksi perhehoitajan arkea rytmittää asiakkaan asioiden hoitaminen ja yhteydenpito vanhempiin. Perhehoitaja on myös osana työryhmää edistämässä asiakkaan tavoitteiden saavuttamista ja kehittymistä. Tavoitteita on erilaisia ja ne on mietitty yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. Oppiminen motivoi asiakasta itseään, mutta palkitsee myös perhehoitajaa.

- On aivan ihanaa huomata, kun lapsi saavuttaa oppimistavoitteensa. Se on oikea juhlanpaikka, Mari kertoo. 

Perhehoitajuus sopii kaikille, joilla on lämmin sydän

Perhehoitajalla tulisi olla valmiudet antaa ohjausta, tukea ja hoivaa asiakkaalle. Perhehoitajan on ymmärrettävä asiakkaan erityistarpeita ja toimittava luotettavana aikuisena hänelle. Perheitä on erilaisia ja heidän tarpeisiinsa tulee sopeutua. Perhehoitajan työ elää jatkuvasti, joten joustavuus ja valmius sitoutua ovat avainasemassa. Perhehoitajana toimiminen vaatii avointa asennetta, ymmärtäväisyyttä sekä hyviä ihmissuhdetaitoja.

- Hyvä persoona täytyy olla. Suosittelen perhehoitajuutta kaikille, joilla on lämmin sydän, Mari kertoo hetkeäkään miettimättä.

- Täytyy olla avoimin mielin, hyväksyä erilaisuutta sekä kestää elämää ja keskeneräisyyttä ympärillä, Viivi täydentää.

Perhehoitosuhteista voi tulla läpi elämän kestäviä ihmissuhteita, jotka antavat iloa perhehoitajalle vielä pitkään. Yhteydenpito voi jatkua jo aikuistuneiden nuorten kanssa, vaikka heidän hoitosuhteensa olisikin jo päättynyt.

- Koen, että olen tehnyt asiat oikein, jos entinen asiakas haluaa tulla kahville tai kyselee kuulumisia. Se on mieletön palkinto tehdystä työstä, Mari kuvailee.

Perhehoitaja Mari Myller-Voutilainen suosittelee perhehoitajuutta lämmöllä. Kuvat: Antti Pitkäjärvi

 

Miten perhehoitajaksi?

Perhehoitajaksi voi ruveta henkilö, joka on ominaisuuksiensa, kokemustensa tai koulutuksensa valossa soveltuva toimimaan perhehoitajana ja valmis sitoutumaan tehtävään. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä perhehoidon sosiaalityöntekijään, jonka kanssa kartoitetaan soveltuvuus perhehoitajana toimimiseen. Perhehoitajaksi ryhtyminen edellyttää ennakkovalmennusta, minkä tarkoituksena on saada tietoa toiminnasta ja asiakkaista. Perhehoidon muotoja on monenlaisia ja perhehoitajana voi toimia itselleen sopivimmalla tavalla joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa.

- Perhehoitajaksi ryhtymisessä on merkittävää prosessoida sitä, onko perhehoitajuus oma juttu, Viivi kuvailee.

Asiakkaan tarpeiden huomioimisen lisäksi, on tärkeää, että pidetään huolta myös perhehoitajan jaksamisesta. Tukea ja yhteydenpitoa on saatavilla myös alkutaipaleen jälkeen. Lisäksi Siun sote järjestää erilaisia työnohjausryhmiä perhehoitajille, missä voi saada tukea perhehoitajana toimimiseen. Tarvittaessa voidaan järjestää myös yksilöohjausta sekä mentorointia.

- Tukea on aina tarjolla, jos perheessä sitä tarvitaan. Perhehoitaja voi ottaa myös Siun soten puolelle yhteyttä, jos haluaa jutella tai tavata, Viivi kertoo.

Viivi ja Mari toivovat, että ihmiset lähestyisivät rohkeasti perhehoidon sosiaalityöntekijää, jos perhehoitajuus kiinnostaa. Siun sote tarvitsee joukkoonsa jatkuvasti uusia perhehoitajia turvaamaan kehitysvammaisten asiakkaiden arkea. Tällä hetkellä suurin tarve on lyhytaikaisista viikonloppuperheistä - perheistä, ketkä pystyisivät takaamaan turvallisen ja tavallisen perheenomaisen ympäristön lapsille ja nuorille viikonlopun ajaksi. Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä Sosiaalityöntekijä Viivi Turuseen, p. 013 330 5550 tai palveluohjaaja Taru Hänniseen, p. 013 330 5048.

- Tämä on kyllä ihan huikeaa työtä, jota voin suositella lämmöllä, Mari tiivistää lopuksi.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)