Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Omaisviestinnän kokeilu saa kiitosta
Onerva-omaisviestintäsovellusta voi käyttää puhelimella. Ahti Ellosen mielestä sovelluksella on helppoa pitää yhteyttä. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Onerva-omaisviestintäsovellusta voi käyttää puhelimella. Ahti Ellosen mielestä sovelluksella on helppoa pitää yhteyttä. Kuva: Antti Pitkäjärvi
01.10.2021

Omaisviestinnän kokeilu saa kiitosta

Siun sotessa käynnistettiin kesäkuussa kokeilu omaisviestinnän parantamiseksi ikäihmisten palveluissa. Kokeilussa on hyödynnetty Onerva-omaisviestinnän sovellusta, jonka kautta esimerkiksi kauempana asuville omaisille on voitu välittää tunnelmia hoivakodin arjesta. Sovellus on ollut käytössä tähän mennessä Lieksan kotihoidossa ja Rantapihan hoivayksikössä Kiteellä. Kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä.

- Onervan avulla kerromme asukkaan voinnista ja päivänkulusta sekä jaamme arkipäivän asioita. Valokuvia lähetetään puolin ja toisin. Onerva on tuonut iloa arkeen, kuvat koskettavat ja kertovat usein enemmän kuin sanat. Omaiset ovat ottaneet Onervan innokkaasti ja aktiivisesti käyttöön. Omaisiin ollaan yhteydessä viikoittain, lähihoitaja Sanna Tiittanen Rantapihan hoivayksiköstä kertoo.

Omaisviestintäsovellus toimii mobiililaitteilla, esimerkiksi puhelimella. Viestejä lähetetään samaan tapaan kuin tekstiviestejä. Viestiyhteys on suojattu niin, että sovelluksen kautta voidaan välittää valokuvia. Terveystiedot vaativat sovellusta tiukemman tietosuojauksen, joten nämä tiedot hoidetaan edelleen puhelimitse tai kasvotusten.

- Terveystiedot hoituvat paremmin ja varmemmin soittamalla tai kasvotusten keskustelemalla. Näin toimimalla vältytään myös mahdollisilta väärinkäsityksiltä, Tiittanen sanoo.

Helppo tapa pitää yhteyttä

Uudenlainen tapa pitää yhteyttä hoivakodissa oleviin läheisiin kiinnosti myös kontiolahtelaista Ahti Ellosta. Tähän mennessä nelisen kuukautta kestänyt kokeilu saa kiitosta.

- Olen kyllä tykännyt tästä. Mukavaa, kun laittavat valokuvia esimerkiksi, kun ovat olleet ulkoilemassa. Iäkäs äitini ei pystyisi itse viestejä ja kuvia lähettämään, niin nyt saamme näitä hoitajan välittäminä.

Vastaavasti myös omaiset voivat lähettää kuulumisiaan hoivakodissa asuvalle läheiselleen. Terveisiä voi välittää tekstien ja kuvien avulla hoivakodissa olevalle läheiselleen tai kysyä vaikka mieltä askarruttavista asioita hoivakodin työntekijöiltä.

- Tätä kautta on helppo olla yhteydessä hoivakotiin. Ainakin minusta on helpompi kysyä asioita tätä kautta kuin ruveta soittamaan. Pienemmällä kynnyksellä saa pidettyä yhteyttä. Voi laittaa viestiä silloin kuin siihen on sopiva aika. Sovelluksen kautta voi lähettää hyvin myös terveisiä omalle läheiselleen, Ellonen kertoo.

Omaisviestinnän pilotti kestää vuoden 2021 loppupuolelle ja sitä koordinoi Tulevaisuuden sote-keskushanke. Pilotti rahoitetaan Rakenneuudistushankkeesta. Toivetta jatkolle on.

- Kyllä haluisimme tätä jatkaa pysyvämminkin. Sovellus on ollut oikein toimiva, Ellonen sanoo.

- Onerva on tuonut mukanaan paljon iloisia hetkiä asukkaiden, omaisten ja hoitohenkilökunnan välille. Toivomme Onervan jäävän pysyvään käyttöön, Tiittanen toivoo.

Siun sote laajentaa Onerva-omaisviestinnän kokeilua uusiin yksiköihin. Sovellus otetaan käyttöön ikäihmisten palveluissa lähiaikoina myös Kiteen Harjulan ryhmäkodeissa ja Lieksassa hoivakoti Eerikissä. Kokeilua laajennetaan myös vammaispalveluihin. Sovellus otetaan käyttöön Juuassa Poikolanpihassa, Touhulan työ- ja päivätoiminnassa sekä tuetussa asumisessa.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)