NEPSY- eli neuropsykiatrinentietous lisääntyy koko ajan ja osaamista siihen kasvatetaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sotessakin jatkuvasti.
Joukko siunsotelaisia kuten kouluterveydenhoitaja Sari Mehtonen ja lastenpsykiatrialla työskentelevä sairaanhoitaja Tatu Härkönen ovat osallistuneet Riveria kesäyliopiston järjestämään NEPSY-valmentajaksi tähtäävään oppisopimuskoulutukseen. Ryhmä valmistuu 28.11.2024.
Koulutus täynnä rautaisia ammattilaisia
Neuropsykiatrinen valmennus on ohjauksellinen kuntoutuksen muoto, jossa asiakasta ohjataan ja tuetaan kehittämään ja vahvistamaan arjen- ja elämänhallintataitoja. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa tietoa neuropsykiatrisista oireyhtymistä, kuten ADHD, autismikirjon häiriö ja tourette.
"Rautaisia sotealan ammattilaisia on todella ihana kouluttaa, koska minähän opin samalla ihan hirveästi itsekin. Ryhmä on melkoinen tiedon aarrearkku. Opiskelijoista on kuoriutunut loistavia valmentajia", kiittelee kouluttajana toiminut neuropsykiatrinen valmentaja, nepsy-ohjaaja ja toimintaterapeutti Yamk, Master of Arts in Business Tuija Kinnunen.
Hän mainitsee myös, että koulutuksen järjestävä taho Riveria kesäyliopisto on tarjonnut loistavat puitteet koulutukselle.
Oivalluksia ja työkaluja
Koulutus on avannut soteammattilaisten silmiä NEPSY-tietouteen sekä antanut konkreettisia työkaluja omaan työhön. NEPSY-piirteisillä ihmisillä voi olla monenlaisia haasteita esimerkiksi koulussa, sen tietää kouluterveydenhoitaja Sari Mehtonen, joka kohta NEPSY-piirteisiä koululaisia työssään paljon.
"Koulutus on ollut paljon enemmän kuin mitä minä ajattelin. Se on tuonut paljon ymmärrystä itselle neuropsykiatrista piirteistä", Sari kommentoi.
"Tutkittua tietoa on nykypäivänä niin paljon. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tietää. Pitää havainnoida mikä se on se olennainen juuri siinä omassa asiakastyössä", jatkaa kouluttaja Tuija Kinnunen.
Sari kertoo hienoimman oivalluksen koulutuksessa olleen sen, että NEPSY-tietoa ja -taitoa voi hyödyntää kaikissa asiakaskohtaamisissa, ei pelkästään NEPSY-piirteisten kanssa.
"Esimerkiksi koulutuksessa opittu voimavara- ja ratkaisukeskeinen ajattelutapa toimii ihan oikeasti kaikilla", Sari kertoo.
Myös sairaanhoitaja Tatu Härkönen on ollut tyytyväinen koulutuksen antiin.
"Olen saanut koulutuksesta työkaluja työskentelyyni, missä lapsen äänen esille tuominen on keskiössä. Vaikka en tekisikään suoraan nepsy-valmennusta, niin pystyn silti hyödyntämään paljon koulutuksesta saamiani työkaluja. Esimerkiksi haasteet ja hankaluudet voidaan voimavara- ja ratkaisukeskeisellä ajattelutavalla muuttaa lapsen kanssa 'supervoimiksi' eli vahvuuksiksi", hän sanoo.
Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto ammattilaisellekin
Sekä Sari että Tatu suosittelevat oppisopimusta koulutusmuotona sotealan ammattilaisille. NEPSY-valmentajan oppisopimuskoulutuksen laajuus on 30 opintopistettä eli mistään läpihuutojutusta ei ole kyse. 14 pakollista lähiopiskelupäivää he pystyvät suorittamaan työajalla. Kirjallisten tehtävien tekeminen tapahtuu omalla ajalla.
"Totta kai tämä vie paljon myös omaa vapaa-aikaa, mutta ei voi puhua kuormituksesta kuitenkaan. Kun opiskelu on kivaa ja hyödyllistä omassa työssä, sitä haluaa tehdä", Sari kommentoi.
"Osastonhoitaja vinkkasi minulle koulutuksesta. Oppisopimusopiskelu on ollut hyvä järjestely, koska sitä on voinut tehdä työn ohella. Ja kun opiskelu on ollut mielenkiintoista, niin siihen käyttää ihan mielellään aikaa. Opintoihin kuuluvat kirjallisuuden lukeminen, tehtävät ja ryhmätyöt ovat antaneet syventävää tietoa omaan työskentelyyn. Opiskeluryhmä on myös hienosti tsempannut toisiaan opinnoissa", Tatu mainitsee.
Sekä Sari että Tatu kehuvat myös kouluttaja Tuija Kinnusta vuolaasti.
"Hänellä on tietoa eri asiakasryhmistä. Ammattimaisuus näkyy hänen koulutuksessaan", Tatu sanoo.
Ammatillinen verkosto kasvaa
Opiskeluryhmässä sotealan moninaisuus ja eri tahot erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon sekä sosiaalipalvelujen osalta ovat hyvin edustettuina. Sari ja Tatu ovat kokeneet eri sotealan ammattilaisten kohtaamisen koulutuksessa varsin hedelmälliseksi, koska koulutuksessa käsiteltyjä asioita on pohdittu hyvin monelta eri kantilta.
"Koulutusryhmä on auttanut myös ammatillisen verkoston luomisessa. Nyt tiedämme paremmin mitä mikäkin ammattilainen tekee ja miten voimme kehittää yhteistyötämme. Kaikki johtaa siihen, että asiakas saa parhaimman mahdollisen palvelun", Tatu toteaa.