Kuvakaruselli blogit

Blogit

Siun soten blogit

Sisältöjulkaisija

angle-left Mielen hyvinvointia omahoidolla

Mielen hyvinvointia omahoidolla

Oletko kuullut Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelusta, joka on kehitetty niin kansalaisten kuin ammattilaistenkin käyttöön?

Mielenterveystalon vahvuus on siinä, että sieltä löytyvät omahoito-ohjelmat ja oirekyselyt ovat ihan niitä samoja juttuja, joita ammattilaisen kanssa vastaanotolla käydään läpi. Eli siis kuinka esimerkiksi saat ahdistusta paremmin hallintaasi tai kuinka voit vaikuttaa omalla toiminnalla mielialaasi. Myös se, että palvelua on ollut kehittämässä kokemusasiantuntija eikä pelkästään asiantuntijat, antaa palvelulle minusta hieman enemmän käytännönläheisyyttä.

Jokainen tarvitsee elämän varrellaan jonkinlaista tukea hankaliin tilanteisiin. Allekirjoittanut käyttää, ei ehkä päivittäin, mutta viikoittain muutamia hyväksi todettuja keinoja oman mielen hyvinvointiin (practice what you preach, vai mitä?). Aivan samalla tavalla, kun pidämme huolta kehostamme, niin pidetään huolta mielestämme. Kokonaisuuksiahan me kaikki olemme.

Omahoidolle ja mielen hyvinvoinnin ylläpitämiselle on meillä jokaisella omat tarpeemme. Mielenterveystalon omahoito-ohjelmista löytynee juuri sinulle sopiva ohjelma tai ohjelman osa. Nämä ovat tutkitun tiedon pohjalta luotuja ohjelmia, joten mitä todennäköisimmin saat niillä positiivista vaikutusta aikaan elämässäsi.

Varmaan on itsestään selvää, että tämä vaatii juuri sinulta työtä oman hyvinvointisi eteen, mutta eikös joku sanonut, että kaikki tekemisen arvoinen on vaikeaa? Ei se tekeminen oikeastaan vaikeaa ole, vaan aloittaminen. Omahoito-ohjelmat ovat hyviä, koska voit käyttää niitä, milloin itse niin päätät ja eritoten missä.

Minä olen pyrkinyt sisällyttämään pieniä hetkiä omaan arkeeni, joissa teen esimerkiksi jonkin lyhyen hengitysharjoituksen. Ei siihen mene kymmentä sekuntia pidempään, mutta huomaan heti sykkeeni laskevan ja olevan enemmän läsnä hetkessä. Sellainen riittää minulle. 37 erilaisen omahoito-ohjelman joukosta löydät sinäkin varmasti juuri sinulle sopivia ohjelmia, joita voit toteuttaa lähes missä vain, vaikka bussimatkalla.

Minä olen huomannut, että minulle hankalinta on muistaa tehdä omahoito-ohjelmien harjoituksia ja yhtä äkkiä huomaan olon olevan hiukan hankala. Työstämistä siis ennakointiin tarvitaan ja pyrin tekemään tiettyjä harjoituksia omahoito-ohjelmista, vaikka oloni olisi varsin hyvä. Myös omille asiakkailleni suosittelen näitä varsinaisen hoidon ohella, ne tukevat sitä hyvin. En tiedä miksi näitä ei jaeta laajemminkin ihmisille, sillä kaikki näistä hyötyvät varmasti ainakin jollain tasolla. Tai no, tässähän näitä suosittelen.

Pääset tutustumaa Mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin osoitteessa https://www.mielenterveystalo.fi/omahoito. Sivun lopussa on esittelyvideo omahoito-ohjelmista.

Käykää katsomassa ja tutustukaa!


Mielenterveystalo on verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa sekä kansalaisille että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Mielenterveystalo.fi-verkkosivuston ylläpidosta vastaa HUS.

Kirjoittaja toimii projektisuunnittelijana Siun soten Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa mielenterveys- ja päihdepalvelujen tiimissä.

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)

somejako