Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Lokakuusta alkaen 3. ja 4. koronarokotukset annetaan varianttirokotteella - koronarokotusten tehosterokotukset käynnistyvät marraskuussa
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
23.09.2022

Lokakuusta alkaen 3. ja 4. koronarokotukset annetaan varianttirokotteella - koronarokotusten tehosterokotukset käynnistyvät marraskuussa

Siun sotessa otetaan käyttöön Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttirokote 3. ja 4. koronarokoteannoksissa lokakuun alusta alkaen. 60 vuotta täyttäneet, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua 4. rokotetta, saavat lokakuun alusta alkaen puuttuvan rokotuksen varianttirokotteella. Neljännen rokoteannoksen voi ottaa, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Sama koskee myös perusterveitä yli 18-vuotiaita, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltuja kolmea koronarokoteannosta. Tähän ryhmään kuuluvat saavat puuttuvan 3. koronarokotteen lokakuusta alkaen varianttirokotteella. Rokoteannoksen voi ottaa, kun toisesta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaille, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua 4. tai 5. rokoteannosta, puuttuva rokote annetaan lokakuusta alkaen varianttirokotteella.

Jos yli 65-vuotias, riskiryhmään kuuluva yli 18-vuotias tai voimakkaasti immuunipuutteinen yli 12-vuotias ottaa 3., 4. tai 5. rokoteannoksen varianttirokotteella, ei hän tarvitse enää influenssarokotusten yhteydessä annettavaa tehosterokotetta.

Koronarokotusten perussarjaan kuuluvat kaksi ensimmäistä rokoteannosta ja voimakkaasti immuunipuutteisilla kolme ensimmäistä rokoteannosta annetaan jatkossakin tällä hetkellä käytössä olevilla koronarokotteilla.

Ajanvaraus 3. ja 4. koronarokotukseen tehdään normaaliin tapaan verkko- tai puhelinajanvarauksen kautta. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat varata ajan puhelimitse. Ohjeet ajanvaraukseen löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Toisin kuin marras-joulukuun tehosterokotteissa, sairastettu tauti vaikuttaa vielä 1., 2., 3., 4. ja 5. koronarokotuksiin. Sairastettu koronavirustauti vastaa yhtä rokotetta, kun sairastetun taudin ja rokotteen väli on ollut vähintään 6 viikkoa. Näin ollen esimerkiksi henkilö, joka on saanut kolme koronarokotetta ja sairastanut koronavirustaudin, ei tarvitse 4. koronarokotetta.

Tehosterokotukset käyntiin marraskuussa

Yli 65-vuotiaiden, lääketieteellisiin riskiryhmään kuuluvien yli 18-vuotiaiden ja voimakkaasti immuunipuutteisten yli 12-vuotiaiden koronarokotusten tehosterokotukset käynnistyvät Siun sotessa marraskuussa. Rokotteena on Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttitehosterokote. Tehosterokote on nimensä mukaisesti koronavirusrokotteiden tehoste, jota tarjotaan ainoastaan edellä mainituille ryhmille. THL:n mukaan alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan, eikä marras-joulukuussa annettavalle tehosterokotteelle ole tarvetta.

Siun sotessa koronarokotusten tehosterokotteiden antaminen käynnistetään influenssarokotusten yhteydessä eli marraskuun alussa. THL:n mukaan tehosteannos on suositeltavaa ottaa vasta loppusyksystä, jotta tehosteesta saatava lisäsuoja pysyy mahdollisimman hyvänä talven ajan. Tehosterokotuksissa annetaan varianttiräätälöityä rokotevalmistetta.

Tehosterokotusten ajanvarausta järjestellään parhaillaan ja asiasta tiedotetaan erikseen, kun käytännön järjestelyt on saatu valmiiksi.

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosterokotteen marras-joulukuussa voivat ottaa rokotusryhmään kuuluvat riippumatta siitä, kuinka monta koronarokoteannosta henkilö on aiemmin saanut tai onko henkilö sairastanut koronavirustaudin.

 

Lisätietoja:

Tietoa Siun soten koronarokotuksista, rokotusryhmistä, ajanvarauksesta ja rokotusväleistä: www.siunsote.fi/koronarokotukset

THL: Koronan tehosterokotukset syystalvella 2022

THL: Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet