Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen
Lapset palaavat varhaiskasvatukseen ja peruskoulujen lähiopetukseen hallituksen päätöksen mukaisesti ensi viikolla 14.5.2020.
Koulujen avautumisen myötä kouluterveydenhuollon palvelut palaavat kouluille toukokuun aikana. Kouluterveydenhoitajan tavoittaa puhelimitse ja Wilman kautta ja yhteydenottopyynnön voi jättää myös verkkoajanvarauksen kautta.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto palvelee edelleen myös keskitetyn puhelinpalvelun kautta arkisin ma-pe klo 7.30 - 15.00 numerossa 013 330 2841. Puhelinpalveluun voivat olla yhteydessä koululaisten ja vanhempien ohella myös opettajat ja muut lasten ja nuorten kanssa toimivat tahot.
- Tämä poikkeustilanne on vaativa kaikille, joten huolten ja pelkojen kanssa ei kannata perheiden jäädä yksin. Lapsen asiat on hyvä ottaa puheeksi heti kun huolia ilmenee, yhteistyössä voimme varhaisessa vaiheessa auttaa parhaiten. Puhelinpalvelussa terveydenhoitajamme auttavat eteenpäin, muistuttaa ylilääkäri Sanni Penttilä Siun soten koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.
Touko-kesäkuun aikana tehdään ensisijaisesti 9.-luokkalaisten terveystarkastuksia ja aloitetaan tulevien 1. ja 7.-luokkalaisten määräaikaistarkastukset. Kevään aikana peruuntuneet tarkastukset pyritään huomioimaan tulevien tarkastusten aikataulutuksessa.
- Keväältä peruuntuneiden tarkastusaikojen tilalle ei heti pystytä tarjoamaan uusia aikoja. Perheen yhteydenoton perusteella voidaan aika tarvittaessa järjestää jo aiemmin, kertoo Sanni Penttilä.
Koulukuraattorit ja -psykologit ovat tavoitettavissa Wilma-viesteillä, puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät koulujen verkkosivuilta tai Wilmasta. Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti puhelimitse tai etäkäynnillä. Koulupsykologin oppimistutkimukset järjestetään kasvotusten huoltajan tai opiskelijan niin halutessa.
Huolestuttaako kouluun palaaminen?
Päivähoitoon ja kouluun palattaessa on tärkeää noudattaa yleisiä hygieniaohjeita ja muistaa, että kotiin jäädä heti, jos lieviäkään infektiotaudin oireita ilmenee. Koronavirustartuntaa epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117: Jos epäilet koronvirustartuntaa.
Lapsilla koronainfektio on harvinaisempi kuin aikuisilla, ja sairastuneiden lasten taudinkuva on lievempi. Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia varhaiskasvatuksen tai lähiopetuksen suhteen influenssa- tai RSV-kaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.
- Päivähoitoon ja kouluun voivat osallistua terveet lapset ja nuoret sekä he, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa ja diabeetikot, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia. Myös reumaa tai tulehduksellista suolistosairautta sairastavat lapset voivat osallistua. Edellä mainituilla vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt, kertoo Pohjois-Karjalan keskussairaalan lastenkeskuksen ylilääkäri Tiina Reijonen.
Vain pieni osa lapsipotilaista kuuluu riskiryhmään, mutta riskiryhmään voi kuulua muukin perheenjäsen. Tarvittaessa lääkärintodistuksen lapsen kotiin jäämisestä kirjoittaa riskiryhmäläistä hoitava lääkäri.
Kouluun menoa ei suositella lapsille ja nuorille, joilla on harvinaisia, vaikea-asteisia sairauksia tai jotka tarvitsevat vahvempaa lääkitystä esimerkiksi syövän tai elinsiirron vuoksi. THL ja yliopistosairaaloiden lastenklinikat ovat määritelleet nämä lasten riskisairaudet: Yliopistosairaalat: Lasten koronavirus (COVID-19) -riskiryhmiä koskeva ohje 4.5.2020.
Jos lapsi tai nuori kuuluu johonkin edellä mainituista riskiryhmistä tai siihen kuuluminen on epäselvää, voi ottaa yhteyttä keskussairaalan lasten ja nuorten poliklinikan puhelinpalveluun 013 330 2117 arkisin ma-pe klo 7.30 – 15.30. Puhelinpalvelu kokoaa tiedot lääkäreille poissaolotodistusten kirjoittamista varten. Hoitava lääkäri tekee yksilöllisen arvion mukaan päätöksen riskiryhmäläisen kotiin jäämisestä. Tarvittaessa päätös tehdään myös sisaruksille.
Jos vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluva on samassa taloudessa asuva aikuinen, arvion tekee aikuisen hoitava lääkäri. Tällöin yhteyttä voi ottaa häntä hoitavaan terveydenhuollon yksikköön.
Koronavirustilanteeseen liittyvää erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa tietoa ja ohjeita löytyy kootusti THL:n sivuilta: Ohjeita lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyen koronavirustilanteessa.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.