Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kotihoito uudistuu kohti modernia aikaa
03.05.2018

Kotihoito uudistuu kohti modernia aikaa

Ikäihmisten kotihoitoa päivitetään Siun sotessa moderniin aikaan. Uudistuksille on tarvetta: Siun soten alueella on noin 2 200 ikäihmistä säännöllisen kotihoidon asiakkaina ja määrän arvioidaan kasvavan 3000:een vuoteen 2030 mennessä.

- Nykyiset iäkkäät ovat myös aiempaa valmiimpia puolustamaan oikeuksiaan ja vaatimaan palveluja ja laatua. Hyvä niin, toteaa projektipäällikkö Soile Syrjäläinen Siun soten AVOT-hankkeesta.

Siun sote on määrätietoisesti panostanut iäkkäiden ihmisten kotiinvietävien palvelujen monipuolistamiseen. Kehitystyötä on tehty AVOT-hankkeessa, joka saa rahoituksensa sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kotihoito on saanut rinnalleen suuhygienistin, ravitsemusterapeutin ja proviisorin. Suuhygienistejä nähdään myös kotikäynneillä. Ikäihmisen kotiin voi tarvittaessa hurauttaa myös hammaslääkärin minivastaanotto.

Kotihoidon asiakkaan ravitsemustilanteen arvioiminen edellyttää kotihoidolta osaamista ja valppautta. Siun soten ravitsemusterapeutti valmentaa työntekijöitä tunnistamaan ravitsemuksen vajeet. Tiedon siirtymistä arkiseksi toiminnaksi tuetaan kotihoitoyksiköiden yhdyshenkilöverkostolla, joka tekee yhteistyötä ravitsemusalan asiantuntijan kanssa.

Proviisoria tarvitaan kotihoitoihin arvioimaan lääkityksen kokonaisuutta. Ikäihmisellä voi olla käytössä lääkkeitä monen vuoden takaa eikä lääkkeiden yhteisvaikutuksia ole aina katsottu. Seurauksena voi olla huimausta, kaatumisia ja sekavuutta. Proviisori arvioi asiakkaan lääkehoidon kokonaisuuden, ja lääkäri purkaa pois turhat ja vanhentuneet lääkemääräykset.

Digitaaliset palvelut ovat mukana arjessa. Kotihoidon työntekijä voi mobiilisovelluksen avulla tarkistaa esimerkiksi asiakkaansa palveluhistorian. Perhekodit ovat kotihoitoon yhteyksissä kuvapuhelimilla. Käytössä on myös lääkeautomaatteja.

Tehostettu kotihoito ja Joensuussa kotisairaalatoiminta ovat lyhentäneet asiakkaan vuodeosastojaksoja ja mahdollistaneet siirtymisiä erikoissairaanhoidosta suoraan kotioloihin. Tulokset ovat lupaavia:

- Esimerkiksi antibioottitiputukset ja toistuvat haavahoidot mahdollistuvat jopa viikonloppuisin ja juhlapyhinä kotioloissa. Myös saattohoitoa toteutetaan kotona. Asiakas saa olla omassa tutussa ympäristössään eikä tarvitse vuodeosastopaikkaa, kertoo Syrjäläinen.

Kotihoidon työtä tukeva ensihoidon yhden hoitajan yksikkö on toiminut maakunnassa muutaman kuukauden ajan. Toiminnan tarpeellisuus on osoitettu. Yhteydenottoja yksikköön on tullut jo viitisensataa, joista suurin osa kotihoidosta. Erikoisvarustellussa autossa on tutkimusvälineistöä, jolla sairaanhoitaja ottaa näytteitä asiakkaan kotona. Etäyhteyden päässä oleva lääkäri voi tehdä heti päätökset jatkohoidosta. Yhteistyöllä on vähennetty turhia ja asiakkaalle raskaita päivystyskäyntejä.

Tärkeä hyvinvointia tukeva toiminta on kotikuntoutus, Miun aktiivinen arki -toimintatapa. Se ei vaadi poppakonsteja. Lähtökohtana on oma koti ja oman näköinen elämä. Ikäihminen ja kotihoidon työntekijä sopivat yhdessä tavoitteista, joilla päivään tulee lisää toimintaa. Käydään vaikka yhdessä työntekijän kanssa postilaatikolla. Mieli virkistyy ja kunto paranee.

- Kotihoito on murrosvaiheessa. Uusia toimintatapoja on nyt otettu käyttöön koko maakunnan alueella ja hankkeen päätyttyä ne jäävät pysyväksi osaksi toimintaa. Uusille urille pyöräytystä tarvitaan ikäihmisten toiveita arvostaen ja kuunnellen, toteaa Syrjäläinen.

Lisätietoja:
Soile Syrjäläinen, projektipäällikkö, Siun soten AVOT-hanke (Arvokasta Vanhenemista Omatoimisuutta Tukemalla). puh. 013 330 4278, soile.syrjalainen(at)siunsote.fi

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)