Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirustilanteessa tasaantumisen merkkejä
Artikkelin kuva
03.02.2022

Koronavirustilanteessa tasaantumisen merkkejä

– Koronavirusta on edelleen liikkeellä paljon, mutta varovaisia merkkejä tilanteen tasaantumisesta on näkyvissä, toteaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Tartuntamääristä kertovat tilastot eivät enää kerro koko totuutta epidemiatilanteesta, sillä tällä hetkellä valtaosa sairastaa koronataudin kotona. Kotitesteillä todetut tartunnat eivät virallisiin tartuntamääriin tilastoidu. Joensuun Kuhasalon jätevesiseurannassa koronaviruksen ilmaantuvuus on kuitenkin viimeisimmän seurannan perusteella kääntynyt laskuun. Myös erikoissairaanhoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on ainakin hetkellisesti tasaantunut.

– Rokotukset suojaavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan, ja pohjoiskarjalaiset ovat kiitettävästi pitäneet huolta rokotussuojastaan. Vastikään muuttuneet, kotitestejä ja oireisena kotiin jäämistä painottavat ohjeet on myös sisäistetty nopeasti, Heikkinen arvioi.

Terveydenhuollossa koronavirusepidemia näkyy tällä hetkellä eniten yhteydenotoissa päivystykseen ja perusterveydenhuoltoon. Lisäksi terveydenhuollon kuormitukseen vaikuttaa Siun soten henkilökunnan omat sairaspoissaolot sekä näiden aiheuttamat työvoimahaasteet.

Suositukset linjassa rajoituksiin

Tilaisuuksia, tapahtumia ja kokoontumisia koskevat rajoitukset ovat keventyneet, samoin valtioneuvoston asettamat ravintoloita koskevat rajoitukset. Pohjois-Karjalassa voimassa olevia suosituksia on täsmennetty vastaamaan alueella voimassa olevia rajoituksia. Suosituksista on poistettu ravintoloille suunnattu suositus koronapassin käytöstä, koska koronapassi ei toistaiseksi ole vaihtoehtona rajoituksille. Yksityistilaisuuksien välttämistä koskeva suositus on niin ikään poistettu, mikä on linjassa kokoontumisrajoitusten kanssa. Yleisten hyvien hygieniakäytäntöjen muistaminen on edelleen tärkeää niin yksityistilaisuuksissa kuin muutoinkin.

Maakunnassa suositellaan edelleen etätyön tekemistä. Myös kasvomaskin käyttämistä suositellaan laajasti niin rokotetuille kuin rokottamattomille. Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan vierailurajoitukset päättyvät 4.2. Siun sote toivoo edelleen, että vierailuista sovittaisiin etukäteen ja että vastaanotoille tultaisiin korkeintaan yhden saattajan kanssa.

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä ei kokoontunut 3.2. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.2.2022.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 4 (24.–30.1.2022)

Pohjois-Karjalan alueellinen testausstrategia painottaa kotitestejä, eikä kaikkia oireisia ohjata terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin. Kotitesteillä todetut koronatartunnat eivät näy tilastoiduissa tartuntamäärissä eivätkä ilmaantuvuusluvuissa.

  • Koronavirustartuntojen määrä: 729, muutos edellisviikkoon -347
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 33 %, 1. rokotuksen saaneita 12,6 %, 2–3 rokotetta saaneilla 50,6 %. Rokotustieto puuttuu 3,8 %.
  • 14 vrk ilmaantuvuus (17. -30.1.2022): 972, muutos -174,31
    Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 2226, täysin rokotetuilla 795.
    Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: vaikea*
    Keskussairaalassa ja terveysasemien vuodeosastoilla hoidossa olevia potilaita yhteensä 7 (3.2.2022). Erikoissairaanhoidossa 2, perusterveydenhuollossa 5.

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: