Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirustautiin sairastuneiden eristyskäytännöt muuttuvat
25.01.2022

Koronavirustautiin sairastuneiden eristyskäytännöt muuttuvat

Koronavirustautiin sairastuneet ohjataan jatkossa eristäytymään omaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittamaan itse altistumisesta niille henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää jatkossa laadita.

Koronavirustartuntojen suuri määrä on ruuhkauttanut Siun soten tartunnanjäljityksen eikä tartuntatautilain mukaisia erityspäätöksiä yleensä ehditä laatia ennen kuin koronaan sairastuneiden oireet ovat jo päättyneet. Virallinen eristyspäätös ei enää tässä vaiheessa vastaa tarkoitustaan, sillä jälkikäteen tehdyllä erityspäätöksellä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Tartuntatautilain mukainen eristyspäätös on yksilön perusoikeuksia rajoittava päätös, jonka tulisi olla viimesijainen keino epidemian rajaamiseksi. Tartunnan saaneille annetaan jo tällä hetkellä ohjeet muulla tavoin kuin erityspäätöksen yhteydessä ja nämä ohjeet on koottu Siun soten verkkosivuille.

Tartunnan saaneiden tulee välttää kontakteja, kotitestit valtavirtaa

Koronavirustautiin sopivia oireita potevien tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos yleisvointi säilyy hyvänä, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kotitestin voi tehdä halutessaan.

Terveydenhuollon testaus kohdennetaan jatkossa riskiryhmiin, raskaana oleviin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskenteleviin henkilöihin. Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään ohjeet tekstiviestillä. Iäkkäisiin ja muihin kuin suomea äidinkielenään puhuviin ollaan yhteydessä puhelimitse.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarve korvata ansionmenetys ei ole peruste tartuntatautilain mukaiselle eristyspäätökselle. Sairaana ollaan poissa töistä normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti.

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja.

Altistuneet oireseurantaan viiden vuorokauden ajaksi

Koronavirukselle altistuneiden ohjeet ovat niin ikään muuttuneet. Koronavirukselle altistuneita kehotetaan seuraamaan oireitaan viiden vuorokauden ajan (aiemmin 10 vuorokautta) ja välttämään mahdollisuuksien mukaan kontakteja muihin ihmisiin. Etätyötä suositellaan, samoin kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten seurassa. Jos perheessä on todettu koronavirustartunta, suositellaan erityisesti rokottamattomille perheenjäsenille kaikkien perheen ulkopuolisten kontaktien välttämistä viiden vuorokauden ajan.

Katso ohjeet: www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: