Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirustartuntojen määrä on reilussa kasvussa – ohjeiden noudattaminen estäisi useimmat tartunnat
Artikkelin kuva
15.07.2021

Koronavirustartuntojen määrä on reilussa kasvussa – ohjeiden noudattaminen estäisi useimmat tartunnat

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa on jatkanut kasvuaan jo useamman viikon ajan. Tartuntojen määrässä näkyy erityisesti matkailun lisääntyminen niin valtakunnan rajojen yli kuin kotimaassakin. Tartunnat ovat levinneet myös perhe- ja ystäväpiirissä, festareilla sekä muissa kohtaamisissa. Koronavirustautiin ovat viime viikkoina sairastuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui 15.7.2021 arvioimaan koronatilannetta sekä suositusten riittävyyttä. Suositukset alueella pidetään entisellään, mutta työryhmä painottaa jokaisen pohjoiskarjalaisen vastuuta tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä:

– Moni sairastumisista ja karanteeneista olisi voitu välttää käyttämällä kasvomaskia, pitämällä huolta turvaväleistä ja huolehtimalla käsihygieniasta. Lisäksi yleisötilaisuuksien järjestäjillä on suuri vastuu tapahtumien turvallisuudesta, toteaa Pohjois-Karjalan alueellisen koronaviruksen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

– Epidemiatilanne ei ole enää rauhallinen ja riittävän hyvä rokotesuoja väestöllä on vasta syksyllä. Kesän toiminta ja rokotteiden ottaminen ratkaisee sen, millaisessa tilanteessa palaamme lomien jälkeen kouluihin ja työpaikoille.

Koronavirusrokotukset ovat edenneet Pohjois-Karjalassa hyvin. Maakunnan väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on noin 66 %, mikä on neljänneksi korkein osuus koko Suomessa. Tehosterokotukset ovat käynnissä ja molemmat rokotusannokset on saanut jo noin neljännes pohjoiskarjalaisista.

– Pohjoiskarjalaiset ovat ottaneet rokotteita hyvin ja vanhimmissa ikäluokissa rokotekattavuus on jo erinomainen. Nuoremmissakin ikäluokissa rokotuskattavuus nousee hyvää tahtia, kertoo Kaipiainen.

Rokotuksen saaneiden on tärkeää edelleen noudattaa turvallisuusohjeita, sillä rokotteen saanut voi edelleen sairastua ja tartuttaa muita.

– Meilläkin sairastuneiden joukossa on jopa kahteen kertaan rokotettuja. Rokote näyttää suojaavan hyvin vakavia tautimuotoja vastaan, mutta vastuu pitää kantaa siitä, ettei tartuta tautia eteenpäin, muistuttaa Kaipiainen.

Viikolla 27 uusia tartuntoja todettiin Pohjois-Karjalassa 38, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 28. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 31 ja seitsemän tartunnoista kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle koti- tai oleskelukunnan mukaisesti. Tartuntoja todettiin Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Outokummussa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Tartunnoista seitsemän oli peräisin ulkomailta ja jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. 20 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaikkien tartuntojen alkuperä on pystytty jäljittämään.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 20, joista kahdeksan pohjoiskarjalaisilla ja 12 kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on lähes 200 henkilöä. Mahdollisia altistumispaikkoja tulee tietoon lähes päivittäin ja ne on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen https://www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 27 (5.–11.7.2021)

Luvuissa ovat mukana kaikki Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.

  • Koronavirustartuntojen määrä: 38, muutos edellisviikkoon +10
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 100 %
  • 7 vrk ilmaantuvuus (5.-11.7.2021): 19,16, muutos +3,82
  • 14 vrk ilmaantuvuus (28.6.-11.7.2021): 34,49, muutos +1,63
  • Koronanäytteitä: 2480, muutos -240
  • Positiivisten koronanäytteiden osuus: 1,83 %

Katso myös:

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi: www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)