Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiteen terveysasema edelläkävijänä Siun sotessa: terveysaseman vastaanotolla siirrytään työskentelemään moniammatillisessa tiimissä 13.1.2020 alkaen
10.01.2020

Kiteen terveysasema edelläkävijänä Siun sotessa: terveysaseman vastaanotolla siirrytään työskentelemään moniammatillisessa tiimissä 13.1.2020 alkaen

Kiteen terveysaseman vastaanottotoimintaa kehitetään hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi sekä hoidon laadun ja jatkuvuuden parantamiseksi. Tavoitteena on myös tiivistää eri alojen ammattilaisten yhteistyötä. Uuden tiimityöskentelyyn perustuvan toimintamallin pilotointi alkaa 13.1.2020, ja muutos koskee terveysaseman hoitajien, lääkäreiden sekä osittain fysioterapeuttien vastaanottoja. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon toimintaan uudistus ei olennaisesti vaikuta.

Uudessa toimintamallissa asiakkaan asian hoito pyritään aloittamaan heti ja viemään loppuun pääsääntöisesti saman päivän aikana. Kun asiakas soittaa Kiteen terveysasemalle varatakseen ajan, moniammatillinen tiimi pyrkii ratkaisemaan hänen ongelmansa ensikontaktissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka aina tarvittaessa konsultoi lääkäriä, joka puolestaan päättää, antaako hän neuvoja hoitajalle, soittaako itse asiakkaalle vai pyytääkö asiakkaan käymään omalla vastaanotollaan. Sairaanhoitajalla on lisäksi mahdollisuus konsultoida tiimiin kuuluvaa fysioterapeuttia. Myöhemmin keväällä tiimiin on tarkoitus ottaa mukaan myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaisia.

Uuteen toimintamalliin kuuluu myös jokaiselle asiakkaalle nimettävä oma yhteyshenkilö, johon asiakas on jatkossa suoraan yhteydessä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Asiakas saa oman yhteyshenkilönsä nimen ja suoran puhelinnumeron siinä vaiheessa, kun hän soittaa apua tarvitessaan terveysaseman ajanvaraukseen ensimmäisen kerran 13.1. tapahtuvan muutoksen jälkeen. Erityisesti pitkäaikaissairaat hyötyvät tällaisesta mallista, sillä hoito on pitkäjänteisempää ja kokonaisvaltaisempaa, kun asioita koordinoi keskitetysti yksi henkilö.

– Muualla Suomessa on käytössä samankaltaisia toimintamalleja, ja niistä saatujen hyvien kokemusten perusteella rohkaistuimme kokeilemaan uutta mallia myös meillä. Muutos tulee olemaan iso niin asiakkaille kuin työntekijöillekin, kertoo Kiteen terveysaseman vs. ylilääkäri Juho Kähäri.

– Jatkossa asiakkaiden ei tarvitse odottaa hoitajalle tai lääkärille pääsyä montaa viikkoa, vaan asioiden ratkaisu nopeutuu huomattavasti. Uusi toimintamalli haastaa myös työntekijät ajattelemaan uudella tavalla, sillä pyrimme asiakkaiden kannalta aiempaa joustavampaan palveluun, Kähäri jatkaa.

Myös Siun soten vastaanottopalvelujen ja kuntoutuksen palvelujohtaja Jussi Malinen odottaa mielenkiinnolla asiakkaiden kokemuksia ja tuloksia uudesta toimintamallista:

– Tämä voi olla yksi mahdollinen ratkaisu vaikeaan palveluiden saatavuustilanteeseen terveysasemillamme, jota haluamme nyt kokeilla. Kiteellä alkava pilotti ei ole suora kopio mistään muualla käytössä olevasta mallista, vaan pyrimme luomaan meille Siun soteen oman, asukkaitamme mahdollisimman hyvin palvelevan toimintamallin, Malinen selittää.

– Kehittämistyötä jatketaan päivittäin yhdessä henkilöstön kanssa toiminnasta saatujen kokemusten ja palautteen perusteella. Jos kokemukset pilotista ovat positiivisia, uusi toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön muillakin Siun soten terveysasemilla, Malinen lisää.

 

Näin toimit Kiteellä 13.1.2020 alkaen:

  • Kun sinulla on tarve asioida terveysasemalla ensimmäisen kerran muutoksen jälkeen, soita Kiteen terveysaseman yleiseen palvelunumeroon, puh. 013 330 2241 (ma–pe klo 8–16). Kesälahtelaiset voivat soittaa Kesälahden terveysaseman yleiseen palvelunumeroon, puh. 013 330 2265 (ma–pe klo 8–16). Uuden toimintamallin käynnistyessä puhelut voivat ruuhkaantua, mutta tilanne korjaantuu toiminnan käynnistyttyä kunnolla. Jätä takaisinsoittopyyntö, niin soitamme sinulle vielä saman päivän aikana takaisin. Alkuvaiheessa takaisinsoittojono voi kasvaa niin, että puhelumme voi tulla poikkeuksellisesti vasta klo 16 jälkeen. Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina suoraan yleiseen hätänumeroon 112.
  • Jokainen vastaanoton asiakas saa oman yhteyshenkilön siinä vaiheessa, kun soittaa apua tarvitessaan terveysaseman ajanvaraukseen ensimmäisen kerran muutoksen jälkeen. Yhteyshenkilösi on terveyden- tai sairaanhoitaja, johon olet jatkossa suoraan yhteydessä kaikissa terveyteesi liittyvissä asioissa puhelimitse ja hyödyntämällä sähköistä Omakanta-palvelua esimerkiksi laboratoriovastausten saamiseksi. Yhteyshenkilölläsi on oma suora puhelinnumero, johon voit jättää takaisinsoittopyynnön arkisin klo 8–15.30, ja yhteyshenkilösi soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveysasemalle vain saadaksesi oman yhteyshenkilösi tiedot, sillä ne annetaan sinulle ensimmäisellä kerralla, kun asioinnille on tarvetta.
  • Tarvitessasi neuvoja tai apua soita aina ensin terveysasemalle tai omalle yhteyshenkilöllesi ennen kuin menet asemalle paikan päälle.
  • Neuvoloiden, kouluterveydenhuollon, mielenterveys- ja päihdepalvelujen, fysioterapian sekä apuvälinepalvelujen puhelinnumerot säilyvät ennallaan.

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelut)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

 

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.