Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin huolien kanssa
Yksin ei tarvitse selvitä. Chattiin voi tulla jakamaan niin ilot kuin surut.
Yksin ei tarvitse selvitä. Chattiin voi tulla jakamaan niin ilot kuin surut.
02.12.2020

Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin huolien kanssa

Onks tää normaalia -palvelu on lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu verkkosivusto, jossa voi nimettömänä pohtia elämään kuuluvia asioita, jakaa tarvittaessa huolenaiheita sekä saada niihin tukea koulutetuilta ammattilaisilta. Palvelussa voi tehdä huoliarvion, katsoa videotarinoita tyypillisimmistä mieltä painavista asioista ja keskustella Siun soten ammattilaisen kanssa. Chat-palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 16–18.

Huoliarvion myötä, sivusto tarjoaa kohdennetusti videoita erilaisiin huoliin. Lisäksi sivustolta löytyy kuukausittain vaihtuvia teemavideoita nuorten ajankohtaisiin kysymyksiin. Videotarinoiden avulla nuori voi saada työkaluja huoliensa käsittelyyn ja ratkaisuun. Nuoret voivat havaita videoilta, että myös muilla on samankaltaisia haasteita ja etteivät he ole yksin murheidensa kanssa. Videoiden tavoitteena on sanoittaa huolia ja näyttää, kuinka asian kanssa voisi toimia sekä millaista apua siihen olisi saatavilla.

Onks tää normaalia -chat on erittäin hyvä ja vaivaton kanava lapsille ja nuorille, missä he voivat lähestyä aikuista, minkä tahansa asian tiimoilta. Chatin toisessa päässä oleva aikuinen kuuntelee, keskustelee, auttaa ja antaa tarvittaessa ohjausta eteenpäin. Nuori voi asioida chatissa nimettömästi ja luottamuksellisesti, mikä madaltaa myös kynnystä ottaa yhteyttä. Tärkeintä on se, että nuori kokee tulleensa kuulluksi.

- Nuori kokee, että aikuinen on pysähtynyt kuuntelemaan hänen asiansa. Jokin tietty huoli on voinut saada suuret mittasuhteet, kun nuori on kantanut sitä yksin. Usein keskustelu aikuisen kanssa auttaa nuorta jäsentämään ajatuksiaan ja toimii rohkaisuna, kun nuori kokee epävarmuutta. Nuoren huoli on aina huoli, oli se sitten pieni tai suuri aikuisen näkökulmasta, chat-työntekijä Taina Lahtinen kuvailee.

- Onks tää normaalia -chatissa on helpompi avata myös niitä asioita, joista kasvokkain puhuminen tuntuu epämukavalta. Työntekijän näkökulmasta ajateltuna, chat on äärimmäisen hieno paikka päästä sukeltamaan nuorten ajatusmaailmaan, chat-työntekijä Elina Kiiskinen kertoo.

Tyypillisimpiä teemoja, missä yhteyttä otetaan, ovat kaverisuhteet, seurustelu, kehonmuutokset, alakuloisuus, mielialanvaihtelut, syöminen, yksinäisyys, vuorovaikutus vanhempien kanssa sekä päihdeasiat. Chat-työntekijät kannustavat nuoria rohkeasti tulemaan juttelemaan chattiin, mikäli joku asia tuntuu painavan mieltä, muodostuu huoleksi tai kun on jokin asia, minkä haluaa jakaa toisen ihmisen kanssa.

- Välttämättä ei tarvitse olla edes huolta. Riittää, kun on halu jakaa jotakin toisen ihmisen kanssa. Yhtä lailla iloisista asioista voi tulla juttelemaan, Lahtinen muistuttaa.

Onks tää normaalia -chat toimii myös tietynlaisena ensiaskeleena huolista ja mieltä askarruttavista asioista puhumiseen. Kun nuori on pystynyt kertomaan asiansa chatissa, nuoren voi olla helpompi ottaa asia puheeksi jatkossa myös muiden kanssa. Nuorten palaute palvelusta on ollut hyvää sekä nuoret löytävät sivustolle uudestaankin.

- Nuoret, ketkä ovat käyneet chatissa juttelemassa, ovat kokeneet, että heitä ei tuomita siellä. Kukaan ei vähättele heidän huoliaan ja kaikenlaiset asiat kuunnellaan ja keskustellaan. Monesti nuori myös palaa juttelemaan sekä kertoo saaneensa chatista kuunteluapua aikaisemminkin, Kiiskinen kertoo.

Pohjois-Karjalassa välimatkat ovat pitkiä, jolloin Onks tää normaalia -palvelun merkitys korostuu entisestään. Palvelu toimi nuorten omassa ympäristössä: yhteys ammattilaiseen saadaan helposti esimerkiksi puhelimen välityksellä. Tämä mahdollistaa sen, että nuori saa tukea oikea-aikaisesti ja tasavertaisesti sijainnista riippumatta. Lisäksi oman alueen ammattilaiset tietävät, mitkä voivat olla alueellisesti niitä asioita ja ilmiöitä, jotka saattavat kuohuttaa nuoren mieltä. Onks tää normaalia -chat palvelee myös venäjänkielisenä. Venäjänkielinen chat toimii yhteydenottopyynnön kautta, missä sovitaan chat-aika venäjänkieliselle alustalle.

Huoliarvio ja videotarinat ovat saatavilla ympäri vuorokauden Onks tää normaalia? -verkkosivulla ja chattiin pääsee keskustelemaan arkisin klo 16–18. Apua on saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin huolien kanssa.


Siun soten Onks tää normaalia? -chatin toiminta päättyi 31.12.2021.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)