Kehittäjäsosionomit tukevat asiakkaita ja ammattilaisia terveysasemilla sosiaalihuollon kysymyksissä - Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Kehittäjäsosionomit tukevat asiakkaita ja ammattilaisia terveysasemilla sosiaalihuollon kysymyksissä
Siun soten kuudella terveysasemalla käynnistyi kehittäjäsosionomikokeilu kesäkuun alussa. Kehittäjäsosionomit ovat täydentäneet terveysasemien moniammatillisia tiimejä Polvijärvellä, Outokummussa, Tohmajärvellä, Kiteellä, Rantakylässä ja Niinivaaralla.
Kehittäjäsosionomi on sosiaalihuollon ammattilainen, joka on asiakkaan tukena arkeen liittyvissä asioissa, antaa neuvontaa ja ohjausta sekä ohjaa asiakasta hänen tilannettaan parhaiten tukevien toimijoiden luokse. Kehittäjäsosionomilta voi saada tukea esimerkiksi asumiseen, työhön, toimeentuloon, ihmissuhteisiin ja elämäntilanteen muutoksiin liittyvissä asioissa. Kehittäjäsosionomit tekevät tiivistä yhteistyötä terveysasemien muiden työntekijöiden kanssa ja toimivat terveydenhuollon ammattilaisten apuna sosiaalihuollon kysymyksissä.
– Kehittäjäsosionomin työnkuva on rakentunut hyvin moninaiseksi. Eniten tukea kaivataan lausunto- ja etuusasioissa. Kehittäjäsosionomeilla on myös hyvä palveluverkoston tuntemus. Osaamme ohjata tarvittaessa oikean palvelun tai tuen äärelle, mikäli meidän antama ohjaus ja neuvonta ei ole riittävää, Polvijärvellä ja Outokummussa kehittäjäsosionomina työskentelevä Riikka Päivinen kertoo.
Terveysaseman ammattilaiset voivat konsultoida kehittäjäsosionomia sosiaalihuollon asioissa, ohjata asiakkaan kehittäjäsosionomille jo ensikontaktissa tai myöhemmässä vaiheessa tarpeen noustessa esiin. Asiakas voi myös itse pyytää ohjausta kehittäjäsosionomin vastaanotolle.
Asiakas voi asioida kehittäjäsosionomin kanssa vastaanotolla, puhelimitse, etäyhteydellä tai kehittäjäsosionomi voi tulla asiakkaan luokse kotikäynnille.
– Tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen tukea. Tapaan asiakkaita usein kotiympäristössä, jossa arjen haasteet nousevat herkemmin esiin. Autamme asioissa, jotka tavalla tai toisella haastaa asiakkaan arkea tai kotona pärjäämistä. Tällaisia asioita voi olla esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen, yksinäisyys tai digiosattomuus, Päivinen kertoo.
Polvijärvellä myönteiset kokemukset pilotoinnista – ”Kehittäjäsosionomi on kuin linkki kahden maailman välillä”
Kehittäjäsosionomitoiminta on saanut hyvän vastaanoton Polvijärven terveysasemalla. Kokeilu on helpottanut ja tukenut terveydenhuollon ammattilaisten arkea.
– Polvijärvi ja Outokumpu ovat pieniä kuntia, joissa sosiaalisen avun tarve on melko suurta. Olemme vasta melko alussa pilotoinnin polulla, ja kysyntä on jo nyt ollut suhteellisen suurta. Kehittäjäsosionomitoiminta on ollut ennen kaikkea asiakaslähtöistä, mutta tukenut myös terveysaseman henkilöstön päivittäistä työtä, Outokummun ja Polvijärven terveysasemien osastonhoitaja Leila Karttunen kertoo.
– Vaikka sosiaali ja terveyspalvelut ovat lähekkäin, niin ne ovat olleet aika omissa sektoreissaan. On hienoa, että olemme päässeet lähemmäksi sosiaalipuolta ja yhteistyö on tiivistynyt. Sosiaalihuollon kysymykset ovat terveydenhuollon ammattilaiselle vieraampia. Nyt meillä on terveysasemalla kehittäjäsosionomi, joka on sosiaalihuollon ammattilainen. Se säästää valtavasti terveydenhuollon ammattilaisten aikaa ja resurssia, sairaanhoitaja Maija Kaituri-Mutanen kuvailee.
Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon tiivis yhteistyö näyttäytyy sujuvana, kokonaisvaltaisena ja asiakaslähtöisenä palveluna. Asiakkaat voidaan ottaa kokonaisvaltaisemmin huomioon terveysasemalla, kun varhaista tukea on mahdollista tarjota myös sosiaalihuollon asioissa.
– Kukaan meistä ei tuijota vain omaa sektoriaan, vaan kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaan tuen tarpeita. Se voi olla se yksi kerta, kun asiakas kertoo huolestaan ja meidän tulee herkästi tarttua siihen kiinni. On tärkeää, että voimme ohjata asiakkaan kehittäjäsosionomin vastaanotolle silloin, kun asiakkaasta herää huoli, Kaituri-Mutanen kertoo.
Kehittäjäsosionomi työskentelee 1–2 päivänä viikossa osana terveysaseman moniammatillista tiimiä. Tiimityöskentely mahdollistaa ympärillä olevien ammattilaisten matalan kynnyksen konsultoinnin.
– Kehittäjäsosionomin läsnäolo terveysasemalla madaltaa kynnystä kysyä apua ja helpottaa arkeamme. Teemme saumatonta yhteistyötä asiakkaan tarve edellä, Kaituri-Mutanen kiittelee.
Kehittäjäsosionomitoimintaa pilotoidaan terveysasemilla vuoden 2023 toukokuun loppuun saakka. Pilotoinnilla pyritään vahvistamaan sosiaalihuollon ja terveydenhuollon yhteentoimivuutta sekä kehittämään sujuvampia palvelupolkuja asiakkaille. Kehittäjäsosionomikokeilua koordinoidaan Siun soten Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeesta.– Kehittäjäsosionomi on kuin linkki kahden maailman välillä. Opimme jatkuvasti puolin ja toisin uutta, minkä pohjalta pystymme kehittämään terveysasemiemme toimintaa jouhevammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi, Karttunen tiivistää.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2024 uutiskirje
- Marraskuun 2024 uutiskirje
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.