Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa
26.02.2020

Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa

Yrjönhovin hoivakodissa Lieksassa on alettu selvittää mahdollista legionellabakteerin esiintymistä kiinteistön vesijärjestelmissä. Epäily legionellabakteerin esiintymisestä Yrjönhovin tiloissa heräsi, kun kahdella hoivakodin asiakkaalla todettiin bakteerin aiheuttama tartunta.

Yrjönhovi on ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonka toiminnasta vastaa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote. Hoivakodissa on noin 23 vakituista asukasta, lisäksi siellä on seitsemän vuorohoitopaikkaa.

Uusin tartunta hoivakodin asiakkaalla varmistui legionelloosiksi maanantaina 24.2. Tilannetta seurataan tehostetusti, eikä muita tartuntoja ole tiedossa. Tartunnan lähde ei ole vielä selvinnyt, vaan sitä tutkitaan paraikaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan ympäristöterveydenhuollon, paikallisten toimijoiden, infektioiden torjuntayksikön sekä THL:n kesken. Todennäköisin tartunnan lähde on kiinteistön lämminvesijärjestelmä. Järjestelmästä otetut ensimmäiset näytteet on lähetetty THL:n vesilaboratorioon ja alustavia tuloksia odotetaan saapuvaksi ensi viikon lopulla. Tuloksista tiedotetaan heti kun ne valmistuvat.

Varotoimenpiteenä Yrjönhovin lämpimän veden lämpötilaa on nostettu, mikä tavallisesti riittää pienentämään legionellapitoisuudet haitattomalle tasolle. Legionellabakteeri ei leviä ihmisestä toiseen, eikä vettä juomalla, vaan se tarttuu vesiaerosoleina hengitysteitse.

Samassa kiinteistössä Yrjönhovin kanssa toimivat myös Lieksan terveysasema, hammashoitola ja neuvola, mutta niissä on erillinen lämpimän käyttöveden järjestelmä.

Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnonvesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä, jos veden lämpötila on 20–45 astetta. Siksi kiinteistön lämpimän veden lämpötilan pitäisi uusissa kiinteistöissä olla aina vähintään 55–65 astetta.

Legionellabakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumeita, joita kutsutaan Legioonalaistaudeiksi. Vaikka legionellat ovat suhteellisen yleisiä mikrobeja elinympäristössämme, useimmat legionelloille altistuvista eivät koskaan sairastu legionelloosiin. Legionelloosiin sairastuu eniten jo ennestään heikkokuntoisia.

Lisätietoja legionellabakteereista THL:n sivuilta:

Mikä on legionella? https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/legionella
Legionellabakteerit vesijärjestelmissä: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/legionellabakteerit-vesijarjestelmissa

Lisätietoja:

Ympäristöterveydenhuollon johtaja Elina Felin, elina.felin@siunsote.fi, puh. 013 330 8206

Omaisten tiedustelut:
Yrjönhovin palveluesimies Jonna Schadewitz-Laakkonen, jonna.schadewitz-laakkonen@siunsote.fi, puh. 013 330 6569

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Yhteydenotot toistaiseksi viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi