Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin – toimintaohjeet Siun soten alueella
14.03.2020

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin – toimintaohjeet Siun soten alueella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uudisti valtakunnalliset koronavirusepäilyjä koskevat toimintaohjeet ja näytteenottokriteerit aiemmin tällä viikolla. Koska Siun soten alueella on edelleen vain yksi varmennettu koronavirustartunta, jatketaan Pohjois-Karjalassa toistaiseksi myös lieväoireisten koronaepäilyjen testaamista. Terveydenhuolto pyytää alueen asukkailta malttia sekä henkilökunnan ja muiden huomioimista omassa toiminnassaan.

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä pyritään edelleen hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä testaamalla terveydenhuollon harkinnan mukaan myös lieväoireisia henkilöitä, jotka ovat matkailleet 14 vuorokauden sisällä ulkomailla tai olleet lähikontaktissa henkilöön, jolla on varmistettu koronavirustartunta.

Jos epäily koronavirustartunnasta herää, tulee aina soittaa ensin Päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemalle. Hengitystieoireita potevien ei pidä hakeutua hoitoon terveysasemille tai yhteispäivystykseen ennen soittamista.

Jos ei ole matkaillut ulkomailla tai ollut kontaktissa koronapotilaaseen ja hengitystieoireet ovat vain lieviä, ei terveydenhuoltoon tarvitse olla yhteyksissä, vaan normaali kotihoito riittää. Terveydenhuoltoon tulee olla puhelimitse yhteydessä, jos hengitystieoireet muuttuvat vakaviksi tai yleiskunto laskee. Omaolo-nettipalvelussa voi myös itse arvioida oireiden vakavuutta ja saada omaan tilanteeseen sopivia kotihoito-ohjeita.

Ajankohtainen tieto ja Siun soten toimintaohjeet on koottu verkkosivulle www.siunsote.fi/korona.

Puhelinpalvelut kuormittuneita

Siun soten puhelinpalvelut ovat tällä hetkellä hyvin kuormittuneita koronavirukseen liittyvistä puheluista. Puhelinpalveluihin lisätään henkilöstöä, mutta alueen asukkailta pyydetään nyt erityistä malttia ja harkintaa. Jokaisen on syytä harkita, edellyttääkö oma vaiva yhteydenottoa juuri nyt, vai voiko asia odottaa.

Oman tai lapsen sairaslomatodistuksiin liittyviä puheluja ei pidä soittaa Päivystysapuun, sillä yhteispäivystyksessä ei kirjoiteta hoitoon liittymättömiä sairaslomatodistuksia. Päivystys on tarkoitettu päivystyspotilaille, eikä sinne pidä tulla kiireettömissä asioissa tai pelkän sairasloman takia. Siun sote suosittelee alueen työnantajia muuttamaan omaa ohjeistustaan siten, että lyhyisiin sairaslomiin (esimerkiksi seitsemän päivää) riittäisi ilmoitus esimiehelle, eikä lääkärintodistusta tarvittaisi.

Terveysasemien palvelunumerossa vastaa maanantaista 16.3. alkaen aina ensin nauhoite, jossa ohjeistetaan jättämään takaisinsoittopyyntö. On tärkeää kuunnella takaisinsoitto-ohje loppuun saakka ja toimia siinä kerrottujen ohjeiden mukaan. Jos ei halua jättää takaisinsoittopyyntöä, pitää odottaa nauhoite loppuun ja jäädä linjalle odottamaan, että puhelu yhdistyy.

Flunssassa jäädään kotiin

Hammashoitoon, fysioterapeutin vastaanotolle tai muuhun kiireettömään hoitoon ei pidä tulla, jos sairastaa infektiotautia. Myös lievässä flunssassa tai yskässä olevien henkilöiden on nyt syytä siirtää muut terveydenhuollon vastaanottoaikansa myöhemmäksi, jottei tartuta terveydenhuollon henkilökuntaa tai muita asiakkaita.

Jos hengitystieinfektion oireet ovat lievät ja kotihoidolla pärjää, on syytä sairastaa ja levätä kotona. Töihin, kouluun tai harrastuksiin ei pidä mennä, ennen kuin takana on yksi oireeton päivä. Hengitystieinfektioiden kotihoidossa lepo on usein paras lääke. Lämpimät juomat ja kuumetta alentava lääkitys voivat myös helpottaa oloa.

Tietoa ja keskusteluapua koronavirukseen liittyen

Yleistietoa koronaviruksesta löytyy kootusti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi. Henkilöt, jotka eivät voi käyttää verkkosivuja tiedonhakuun, voivat soittaa valtakunnalliseen koronaneuvontapuhelimeen 0295 535 535.

Koronavirus pelottaa ja ahdistaa monia. Jos kokee tarvitsevansa keskusteluapua ammattilaisen kanssa voi Siun soten alueella olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (klo 8–21). Myös valtakunnalliset kriisipuhelimet tarjoavat keskusteluapua.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)