Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Influenssarokotukset käynnistyvät – rokotusaika on helppo varata verkossa (2020)
Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, joka voi aiheuttaa jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoon. Influenssaa esiintyy joka talvi, ja tartuntoja ehkäistään rokotuksilla.
Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, joka voi aiheuttaa jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoon. Influenssaa esiintyy joka talvi, ja tartuntoja ehkäistään rokotuksilla.
15.10.2020

Influenssarokotukset käynnistyvät – rokotusaika on helppo varata verkossa (2020)

Influenssarokotukset käynnistyvät Siun soten terveysasemilla viikolla 43. Koronavirusepidemian takia rokotuksia ei tänä vuonna järjestetä joukkorokotuksina, vaan ajanvarauksella.

– Influenssarokotuksia oli jo viime vuonna tarjolla ajanvarauksella, ja ne olivat hyvin suosittuja. Tänä vuonna toimitaan viime vuoden hyvien kokemusten pohjalta ja kaikki aikuisten rokotukset järjestetään ajanvarauksella. Ajan voi varata verkossa tai puhelimitse, kertoo ylihoitaja Katja Ahonen Siun soten terveysasemilta.

Siun soten verkkoajanvaraus on uudistunut alkuvuonna ja sen käyttäminen on entistä helpompaa. Terveysasemien verkkoajanvaraus löytyy sivulta www.siunsote.fi/ajanvaraus. Verkkoajanvarauksessa valitaan kunta, jonka toimipisteeseen ajanvaraus halutaan tehdä, ja valikosta haetaan palveluksi influenssarokotusaika. Verkkoajanvarauksen kautta löytyvät myös neuvolaikäisten lasten sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rokotusajat.

Verkkoajanvarausta suositellaan ensisijaisena tapana varata aika influenssarokotukseen, mutta puhelimitsekin se onnistuu. Ajan voi varata soittamalla terveysaseman ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. Tiimimalliin siirtyneiden terveysasemien asiakkaat voivat soittaa myös omalle yhteyshenkilölleen.

– Koronatilanteen takia terveysasemien puhelinpalveluissa on aika ajoin ruuhkaa, ja tyypillisesti puhelinpalvelut ovat ruuhkaisimmillaan aamupäivisin. Jos ajanvarausta ei ole mahdollista tehdä verkossa, rokotusajasta kannattaa soittaa mieluummin iltapäivällä ja jättää takaisinsoittopyyntö, toivoo Ahonen.

Lasten ja nuorten influenssarokotukset järjestetään entiseen tapaan neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Neuvolaikäisten lasten influenssarokotuksiin ajan voi varata verkossa tai neuvoloiden puhelinpalvelusta (puh. 013 330 2841). Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset alkavat loka–marraskuun vaihteessa ja niistä tiedotetaan tarkemmin koulun kautta.

Siun soten palvelujen piiriin kuuluville ikäihmisille rokotukset tarjotaan kotihoidossa, hoivakodeissa ja terveyskeskussairaaloissa.

Neuvolaikäisten lasten rokotuksia myös päiväkodeissa

Päiväkoti-ikäisten lasten influenssarokotuksia annetaan jälleen tänä syksynä myös päiväkodeissa. Viime vuonna pilotoitu käytäntö sai paljon positiivista palautetta niin perheiltä kuin neuvoloiden terveydenhoitajiltakin.

– 2–6-vuotiaat lapset käyvät neuvolassa pääsääntöisesti vain kerran vuodessa syntymäpäivänsä aikaan, joten rokotteen hakeminen on yleensä tarkoittanut ylimääräistä neuvolakäyntiä. Haluamme tehdä rokotteen ottamisen mahdollisimman helpoksi. Lapselle voi ottaa rokotteen samalla, kun hakee hänet päiväkodista, kertoo ylihoitaja Anita Lindevall Siun soten neuvolapalveluista.

Tarkemmin päiväkotien rokotusajankohdista tiedotetaan perheille päiväkotien kautta. Rokotukset alkavat marraskuun alussa.

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Pohjois-Karjalassa lasten rokotuskattavuus on ollut hieman koko maata parempi, mutta parannettavaa on edelleen. Viime influenssakaudella alle 3-vuotiaiden lasten rokotuskattavuus oli maakunnassa noin 50 prosenttia. Influenssalle alttiista ryhmistä 3–6-vuotiaiden rokotuskattavuus oli noin 35 prosenttia.

Influenssan seurauksena lapsi voi sairastua jälkitautiin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

– Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen vauva. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, muistuttaa ylilääkäri Sanni Penttilä Siun soten neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluista.

Koronaepidemian aikana entistäkin tärkeämpää

Koronaepidemian aikana on entistäkin tärkeämpää suojautua kausi-influenssalta, johon on jo tarjolla tautia ehkäisevä rokote. Rokotus paitsi vähentää influenssaan sairastumisen riskiä myös vähentää terveydenhoidon kuormitusta koronaepidemian aikana.

Kauden 2020–2021 influenssarokotteena käytetään pistettävää VaxigripTetra -rokotetta kaikille ikäryhmille. 2–6-vuotiaille voidaan valita myös FluenzTetra-nenäsumuterokote. Molemmat rokotteet antavat suojan kahta A- ja kahta B-influenssaviruskantaa vastaan.

Maksuttoman rokotuksen saavat henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Kausi-influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös omakustanteinen rokote pneumokokkia vastaan. Kaikki rokotuskäynnit ovat maksuttomia.

Lisätietoja:

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

 

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Vuoden 2021 uutiskirjeet