Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Influenssan ja pneumokokin ehkäisemiseen tähtäävä kampanja alkaa Siun sotessa (2017)
23.10.2017

Influenssan ja pneumokokin ehkäisemiseen tähtäävä kampanja alkaa Siun sotessa (2017)

Siun sote käynnistää terveystiedotuskampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta influenssasta ja pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista sekä niiltä suojautumisesta. Terveystiedotteet aiheesta postitetaan 50 vuotta täyttäneille Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä tällä viikolla (2017).

Influenssa ja pneumokokkitaudit ovat suhteellisen yleisiä ja pahimmissa tapauksissa vakavia. Tartuntoja voidaan ehkäistä rokotuksilla.

Influenssa on huomattavasti ärhäkämpi kuin tavallinen flunssa

Influenssa on nimenä tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

Riski sairastua influenssaan on korkea 65 vuotta täyttäneillä, pienillä lapsilla ja raskaana olevilla, vaikka he olisivatkin terveitä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien riski sairastua vakaviin jälkitauteihin on korkea. Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Pneumokokki on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa

Pneumokokki on monelle vieras taudinaiheuttaja. Kyseessä on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja, kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

– Vakavien pneumokokkitautien riski on suuri 65 vuotta täyttäneillä tai aikuisilla, joilla sairautensa tai lääkityksensä vuoksi on erityisen suuri riski pneumokokki-infektiolle. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, krooninen keuhkosairaus, krooninen sydänsairaus, maksan vajaatoiminta, immuunipuutos ja alkoholismi, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Marjo Papinniemi Siun sotesta.

Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Riskiä voi pienentää lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, hyvällä käsihygienialla, perussairauksien hyvällä hoidolla sekä rokottautumalla.

Influenssaa ja pneumokokkitauteja ehkäistään rokotuksilla

Rokottaminen on yksi parhaista keinoista torjua vakavia infektioita. Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmenien ajan. Influenssarokotus uusitaan joka vuosi. Pneumokokkirokotteita on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia.

Kausi-influenssarokote on maksuton henkilöille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Muut tarvitsevat influenssarokotteeseen reseptin. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti. Reseptipyynnön voi jättää verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla omalle terveysasemalle. Lääkäri arvioi rokotteen tarpeen ja tekee tarvittaessa reseptin, jolla asiakas ostaa rokotteen apteekista.

Influenssa- ja pneumokokkirokotteen ottamiseen voi varata ajan omalta terveysasemalta. Rokotteen saa myös ilman ajanvarausta yleisinä rokotusaikoina, jotka on julkaistu verkkosivulla www.siunsote.fi/influenssarokotukset.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)