Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hoivakodissa vieraileva: ilmoita vierailusta ennakkoon ja tule vain terveenä
Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi. Kuva: Antti Pitkäjärvi
20.01.2021

Hoivakodissa vieraileva: ilmoita vierailusta ennakkoon ja tule vain terveenä

Siun soten alueen hoivakodeissa on kiinnitetty erityistä huomiota ikäihmisten turvallisuuteen koko koronapandemian ajan. Tämän vuoksi myös hoivakotien vierailuja varten on laadittu erityisiä ohjeita. 

Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Valtaosa hoivakotien asukkaista ja henkilökunnasta saa ensimmäisen rokotteen lähiviikkojen aikana. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi ja noudatetaan muutoinkin Siun soten alueella voimassa olevia suosituksia.

Vierailut ovat monelle hoivakodin asukkaalle ja heidän läheisilleen erittäin tärkeitä. Vierailut ovat paikoin jopa lisääntyneet koronapandemian myötä. Esimerkiksi Nurmeksen Kyrölän hoivakodissa käy päivittäin muutamia vierailijoita. Vierailut onnistuvat korona-aikanakin, kunhan jokainen huolehtii tarkasti vierailuohjeista.

- Hoivakotiin saa tulla vain terveenä. Vierailusta tulee ilmoittaa osastolle etukäteen, koska vain kaksi vierailijaa voi olla kerrallaan paikalla. Joskus vierailijat ovat joutuneet odottamaan, kun vierailusta ei ole ilmoitettu ennakkoon. Koko vierailun aikana on noudatettava tarkasti hygieniaohjeita. Sekä hoitohenkilökunta että vierailijat käyttävät sisätiloissa aina maskeja. Myös turvavälit tulee muistaa pitää koko vierailun ajan, palveluesimies Anne Nurmikanta muistuttaa.

Vierailuohjeita noudattamalla estetään koronavirustartunnan leviäminen riskiryhmään kuuluviin asukkaisiin. Kyrölän hoivakodissa vierailuohjeita on noudatettu pääosin hyvin. Joitakin mahdollisia riskejä on kuitenkin huomattu.

- Välillä on tilanteita, että vierailusta ei ole ilmoitettu etukäteen ja asukkaan huoneeseen mennään suoraan ilman, että asiasta ilmoitetaan henkilökunnalle. Toinen riski on siinä, että maskit otetaan pois asukkaan huoneessa ja unohdetaan turvavälit. Tällöin riski tartunnalle on olemassa. Myös syömisten ja juomisten vienti huoneeseen voi aiheuttaa tartuntariskiä, Nurmikanta kertoo.

Koska vierailuja yksikössä on jouduttu rajoittamaan, on Kyrölässä etsitty uusia tapoja tapaamisten mahdollistamiseksi.

- Vierailut on pyritty mahdollistamaan kaikin keinoin. Syksyn aikana vierailuja toteutettiin ulkoillen ja terasseja hyödyntäen. Puheluja soitettiin terassilta, jolloin henkilöt näkivät toisensa ikkunan läpi. Myös videopuheluiden kautta järjestettiin tapaamisia. Osaston puhelimiin on asennettu WhatsApp, jolla videopuheluita on voinut soittaa. Jokunen asukas on ostanut myös oman puhelimen mahdollistaakseen rauhalliset puheluhetket, koska osastojen puhelimet ovat ahkerassa käytössä.

Erikoinen aika on vaatinut erityisiä järjestelyjä sekä joustavuutta sekä asukkailta ja heidän läheisiltään, että henkilökunnalta. Nurmikanta kertoo, että yhteisiä pelisääntöjä noudattaen asiat saadaan toimimaan kaikkien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

- Pääosin rajoituksiin suhtaudutaan hyvin. Jonkin verran on tullut kiitollista palautetta siitä, että huolehdimme asiakkaiden turvallisuudesta rajoituksin. Osa on kritisoinut suojainten käyttöä vierailuilla.

- Hoivakodin toiminnan kannalta olisi hyvä, jos asiakkaiden aamutoimiin annettaisiin rauha. Monet asukkaat käyvät aamupäivällä saunomassa. Puhelut ja vierailut toivotaan tapahtuvaksi klo 11 jälkeen, ellei ole esim. kriittinen tilanne tai saattohoito. Etukäteisilmoitus osastolle on tärkeä muistaa aina, Nurmikanta sanoo.

Kyrölän hoivakoti on Siun soten alueen suurin ikäihmisten asumispalveluyksikkö. Kyrölässä on 92 asukasta. Yksikössä noudatetaan yleisiä suosituksia, joiden mukaan yli 20 henkilön kokoontumiset ovat kiellettyjä. Muutoin asukkaat voivat viettää aikaa yhdessä, myös yhteistä ohjelmaa pienryhmille on järjestetty. Esimerkiksi joulukuussa alkanut Koti TV -etäkuntoutusohjelma on otettu Kyrölässä aktiiviseen käyttöön

- Koti TV:n jumpat on saaneet innostuneen vastaanotot. Jumppaan on mahdollista osallistua arkisin klo 11–13 television välityksellä. Netin kautta olemme saaneet näytettyä myös erilaisia esityksiä asukkaiden iloksi, Nurmikanta iloitsee.

Hoivakotien vierailuohjeistus:

  • vierailuista sovitaan etukäteen puhelimitse yksikön kanssa. Puhelimessa vierailijalta varmistetaan, ettei hänellä ole hengitystieinfektion oireita
  • suositellaan vierailuja enintään kahden hengen ryhmissä
  • vierailijat otetaan vastaan yksikön/osaston ovella ja saatetaan pois yksiköstä
  • vierailija ei turhaan liiku/oleskele yhteisissä tiloissa
  • vierailijoita muistutetaan suojaetäisyyden säilyttämisestä ja yskimishygienian toteuttamisesta  
  • vierailijoiden huolellinen käsien pesu ja/tai desinfektio varmistetaan yksikköön/osastolle saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa
  • Siun soten yksikössä suositellaan suu-nenäsuojaa vierailijoille

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)