Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2018, 2017, 2016, 2015

Helle ruuhkauttaa päivystystä

Artikkelin kuva

Helle ruuhkauttaa päivystystä

Pitkään jatkunut hellekeli on näkynyt päivystyksessä runsaina potilasmäärinä. Etenkin erityisryhmät, kuten vanhukset ja monisairaat, ovat helteellä riskissä. Hyvä nesteytys ja ihon suojaaminen on tärkeää myös nuoremmille.

Juo pieniä määriä pitkin päivää, muista myös suolat

Helteellä olennaista on muistaa juoda riittävästi. Janon tunteen iskiessä nesteytys on jo hieman myöhässä: pienet määrät säännöllisesti pitävät parhaiten nestehukan poissa.

Olut, kahvi, tee ovat diureetteja. Ne siis poistavat nestettä elimistöstä, joten nesteytykseen helteellä on parempi käyttää ennemmin miedompia juotavia. Vesi vanhin voitehista pätee tässäkin, mutta veden lisäksi on tärkeää pitää huolta myös suolan saannista: hikoilun mukana menetetään myös suolaa ja natriumin puute iskee helposti. Suolainen syötävä on siis paikallaan kesähelteellä.

Suojaudu aurinkovoiteen lisäksi vaatetuksella, huolehdi erityisesti lapsista

Moni oleskelee nyt pitkiä aikoja auringossa joko nauttiakseen tai töiden vuoksi. Päivystyksessä on nähty useita laajoja rakkuloille asti palaneita auringon aiheuttamia palovammoja. Työtehtävissä tai muuten tuntikausia auringossa oleskeltaessa iho on suojattava aurinkovoiteen lisäksi suojaavalla vaatetuksella: lierillinen tai lipallinen hattu ja pitkähihainen paita ovat kuumuudesta huolimatta nyt tarpeen.

Pienten lasten iho on herkempi auringonpolttamille, mutta suojaavasta vaatetuksesta huolimatta liian pitkiä helteessä oleskeluja tulee välttää myös siksi, että lapset sietävät kuumuutta huonommin ja nestevaje saattaa iskeä yllättäen. Paikallaan olevaan autoon ei helteellä jätetä ketään hetkeksikään.

Helteet lisäävät riskiä myös erilaisille tapaturmille. Uimarannalla on hyvä pitää silmällä oman seurueensa lisäksi myös ympäristöä. Pelleilevältä näyttävä nuori saattaakin olla hukkumassa.

Pidä huolta iäkkäästä omaisestasi tai läheisestäsi

Helle käy rankaksi etenkin erityisryhmille. Monisairaat ja vanhukset ovat helteillä vaarassa. Etenkin sydän- ja verenpainelääkitykset vaikuttavat neste- ja suolatasapainoon, joten näitä lääkkeitä käyttävillä riittävä nesteytys on erityisen tärkeää. Iän myötä normaali janontunne usein häviää eli elimistön oma muistutus riittävästä juomisesta ei toimi. Tällöin on erityisen tärkeää hörppiä pieniä määriä säännöllisesti. Iäkkäiden omaisten ja naapurien vointia on hyvä käydä tarkastamassa etenkin nyt helteillä.

Päivystys ja vuodeosastot ovat olleet viime päivinä kovalla kuormituksella helteiden aiheuttamien vaivojen vuoksi.  Pienikin infektio kaataa tällä helteellä vanhan ja monisairaan sänkyyn. Omaisten ja kotihoidon on hyvä tarkkailla vanhusten vointia nyt erityisen tarkasti ja lisätä nesteytystä hyvissä ajoin, ennen kuin ajaudutaan sairaalahoitoa vaativaan tilanteeseen.

MIlloin päivystykseen?

Jos pohdituttaa, vaatiiko vamma, nestevaje tai muu akuutti terveysvaiva päivystyskäyntiä, kannattaa aina soittaa ensin päivystyksen puhelinneuvontaan 013 330 2121.

Puhelinneuvonta auttaa ja neuvoo kaikkina viikonpäivinä klo 7–22. Yöaikaan soita mieluiten vain sellaisissa ongelmissa, jotka eivät voi odottaa aamuun. Yöaikaan puhelut ohjautuvat Yhteispäivystykseen.

Soita puhelinneuvontaan aina, ennen kuin päätät lähteä yhteispäivystykseen. Soittosi voi nopeuttaa käyntiä, kun tulotietosi on jo kirjattu valmiiksi.

Arkisin virka-aikana soita ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen ja hätätilanteissa soita aina hätäkeskukseen 112.


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue maaliskuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue huhtikuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)