Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Etäkuntoutuskanava Koti TV:n jatkoa selvitetään
Kuva: Antti Pitkäjärvi
Kuva: Antti Pitkäjärvi
28.10.2021

Etäkuntoutuskanava Koti TV:n jatkoa selvitetään

Siun sote aloitti joulukuussa 2020 kokeilun television välityksellä toteutettavasta etäkuntoutusohjelmasta Pohjois-Karjalassa. Ohjelmasta tehtiin aluksi puolen vuoden sopimus. Kesäkuussa sopimusta jatkettiin vuoden 2021 loppuun saakka.

‒ Toiveenamme on ollut, että Koti TV:n tuo iloa ja hyvinvointia etenkin ikäihmisten arkeen. Koti TV:n etuna on helppokäyttöisyys ja se, että ohjelmaa voi seurata kuka vain -ei vain ikääntyneet. Taukojumppa keskellä päivää on hyväksi kenelle tahansa. Televisio vain auki ja kaikki mukaan jumppaamaan, Siun soten ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Eija Rieppo kannustaa.

Koti TV:n ohjelmasisällöstä vastaa Kuntopaikka HH Oy. Siun sote kustantaa palvelun näkymisen Pohjois-Karjalan alueella. Parhaillaan Siun sotessa selvitetään ohjelman jatkoa.

- Koti TV:n ohjelma on otettu maakunnassa erittäin hyvin vastaan. Televisio on mainio väline ikääntyneiden tavoittamiseksi. Kaikilla ei ole internetiä, mutta hyvin monesta kodista löytyy televisio. Koti TV näkyy jo liki kaikissa maakunnan kotitalouksissa. Omassa toiminnassamme hyödynnämme ohjelmaa aktiivisesti ikäihmisten asumispalveluissa ja kotihoidossa, Rieppo kertoo.

Pohjois-Karjalassa Koti TV rahoitetaan Siun soten STM :n hankerahoituksella. Hankerahoitus on päättymässä, joten on aika miettiä, pystytäänkö palvelua jatkamaan Siun soten pysyvänä toimintona tai löytyisikö palvelulle hankerahoitusta myös ensi vuodelle.

- Koti TV on koettu hyväksi ja tarpeelliseksi palveluksi. Koti TV ei ole kuitenkaan lakisääteistä toimintaamme ja tällaisten ei-lakisääteisten palvelujen toteuttaminen on harkittava Siun sotessa tarkkaan. Ehkä Koti TV:n jatkon suhteen olisi hyvä tehdä yhteistyötä maakunnan eri toimijoiden kesken, Rieppo vinkkaa.

Koti TV tarjoaa monenlaista kuntouttavaa ohjelmaa

Koti TV:ssä television kautta lähetetään kuntouttavaa ohjelmaa joka arkipäivä klo 11–13. Kanava löytyy antennitalouksissa kanavapaikalta 33 ja kaapelitalouksissa (DNA, Elisa, Telia) kanavapaikalta 66. Television lisäksi Koti TV näkyy myös verkossa osoitteessa kotitv.fi.

Ohjelmassa on istuen ja seisoen tehtäviä liikkeitä sekä muistiharjoitteita. Lisäksi tarjolla on myös vaihtuvaa sisältöä. Kuluvalla viikolla ohjelmassa on ollut mm. sirkusjumppaa ja vaativaa venyttelyä.

- Harjoittelu soveltuu erinomaisesti kotiympäristössä tehtäväksi ja sen voi ottaa helposti osaksi omaa arkea. Omat mahdolliset rajoitteet on hyvä tiedostaa, harjoitukset tulee tehdä oman voinnin mukaan. Säännöllisesti toteutettuna Koti TV:n jumpat ovat todella hyödyllisiä toimintakyvyn kannalta, Siun soten terapiapalveluiden palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen toteaa.

Liikunnallisen ohjelman lisäksi Koti TV:ssä lähetetään myös mm. kulttuuripainotteista sisältöä. Marraskuun alussa kanavalla käynnistyy ikäihmisten oma keskusteluohjelma. Tulkaas Kahville! -ohjelmassa ikäihmiset keskustelevat kahvipöydän ääressä. Aiheet liikkuvat päivänpolttavista kysymyksistä menneiden vuosien muistoihin. Viikkokohtaiset ohjelmat löytyvät Koti TV:n verkkosivuilta osoitteessa kotitv.fi.

- Harmillisesti maakunnan rajoilla näkyvyydessä on ollut joitakin ongelmia, joita palveluntuottaja selvittää parhaillaan. Jos maakunnan rajalla antenni on suunnattu naapurimaakunnan puolelle, ei Koti TV välttämättä näy, koska kaikki maakunnat eivät ole mukana Koti TV:ssä. Kanavan näkyvyys on kuitenkin jo nyt yli 95 prosenttia Pohjois-Karjalan talouksista, Rieppo sanoo.

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen palkitsivat tänä vuonna Vuoden vanhusteko -tunnustuksella Kuntopaikka HH Oy:n KotiTV:n. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se myönnetään hyvälle vanhustyön teolle tai hankkeelle. Palkinto jaettiin nyt neljännentoista kerran.

 

Aiemmat tiedotteet Koti TV:stä Siun sotessa:

Siun sote tarjoa kuntoutusta ikäihmisille television välityksellä - Ajankohtaista - siunsote.fi

Koti TV saa jatkoa Pohjois-Karjalassa - myös kanavan näkyvyys paranee - Ajankohtaista - siunsote.fi

Koti TV:n näkyvyys laajenee – kanava näkyy lähes joka kodissa  - Ajankohtaista - siunsote.fi

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)