Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Elämän alkutaival on se kaikkein tärkein - Pohjois-Karjalan keskussairaalan Vauvaperheyksikkö juhlii 20 toimintavuottaan
Artikkelin kuva
27.09.2019

Elämän alkutaival on se kaikkein tärkein - Pohjois-Karjalan keskussairaalan Vauvaperheyksikkö juhlii 20 toimintavuottaan

Vauvaperheyksikössä tutkitaan, hoidetaan ja tuetaan vanhemman ja lapsen yhdessäoloa ja varhaista vuorovaikutusta, sillä elämän ensimmäisten vuosien kokemukset ovat merkityksellisiä vielä aikuisuudessakin.

Vauvaperhetyön historiaa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa

Pohjois-Karjalan keskussairaalan lastenpsykiatrian poliklinikalla on tehty tärkeää vauvaperhetyötä jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin hoitoon alkoi tulla yhä nuorempia, jopa vauvaikäisiä lapsia, joiden vanhemmat olivat huolissaan muun muassa lastensa syömisvaikeuksista, itkuisuudesta ja selittämättömistä raivokohtauksista. Pienempien lasten ja vauvaperheiden tulo lastenpsykiatrian piiriin nosti esiin tarpeen kehittää uusia työmuotoja, sillä aiemmin käytetyt lasten tutkimus- ja hoitomenetelmät eivät antaneet vastauksia vanhempien kysymyksiin.

Vauvaperhetyöstä kiinnostuneille työntekijöille järjestettiin varhaisen vuorovaikutuksen ongelmien tutkimisen ja hoitamisen koulutus, ja lastenpsykiatrian poliklinikalle perustettiin ensimmäisten sairaanhoitopiirien joukossa moniammatillinen pikkulapsipsykiatrinen työryhmä, Vauvaperheyksikkö. Vuonna 1999 Vauvaperheyksikkö sai Tikkamäeltä omat tilat, ja potilasmäärien kasvettua vauvaperhetyötä muiden tehtäviensä ohella tehneet työntekijät alkoivat keskittyä siihen kokopäiväisesti.

Vauvaperheyksikön toiminta tänä päivänä

Vauvaperheyksikkö on erikoistunut vauvaa odottavien perheiden sekä 0–3-vuotiaiden lasten ja heidän vanhempiensa auttamiseen. Yksikössä tutkitaan, hoidetaan ja tuetaan vanhemman ja lapsen yhdessäoloa ja varhaista vuorovaikutusta.

Vauvaa odottavien vanhempien kanssa työskennellään esimerkiksi silloin, kun raskaus tai synnytys ahdistaa tai pelottaa odottavaa äitiä erityisen paljon, harkitaan raskauden keskeytystä tai edellinen synnytys on ollut traumaattinen. Vauvan syntymän jälkeen tukea voidaan hakea esimerkiksi tilanteissa, joissa vauva itkee paljon ja vauvalla on pitkittyneitä univaikeuksia tai vaikeuksia syödä. Vauvaperheyksikkö auttaa myös tilanteissa, joissa vanhemmilla on huoli omasta jaksamisestaan esimerkiksi yksinhuoltajuuden, vanhemmuuden tuen puuttumisen, psyykkisten ongelmien tai vauvan ja vanhemman kiintymyssuhteen ongelmien vuoksi.

Keskussairaalan Vauvaperheyksiköstä tehdään tarvittaessa kotikäyntejä, ja perheet voivat tulla vastaanotolle yksikön kodinomaisiin tiloihin. Näiden lisäksi yksikkö tarjoaa ongelmatilanteissa hyödylliseksi havaittua puhelinneuvontaa. Hoitomuodot räätälöidään aina kunkin perheen tarpeiden mukaan ja ne voivat sisältää äidin ja lapsen tapaamisia, koko perheen käyntejä sekä vanhempien yksilökäyntejä.

Vauvaperheyksikössä on tehty pioneerityötä erityisesti vauvojen yöaikaisten ongelmien, kuten yöitkujen ja univaikeuksien, hoidossa. Yksikössä kehitettiin tähän tarkoitukseen oma hoitomalli, niin kutsuttu vanhemman ja vauvan yöaikainen vuorovaikutushoito. Tätä vierihoitona toteutettavaa yöhoitoa on tarjottu vauvaperheille jo vuodesta 2008.

Vauvaperheyksikössä työtä tehdään suurella sydämellä, vahvalla osaamisella ja pitkällä kokemuksella. Yksiköllä onkin takanaan jo 20 toimintavuotta, joiden aikana lukemattomat odottavat vanhemmat ja pikkulapsiperheet ovat saaneet yksiköstä monipuolista apua erilaisissa ongelmatilanteissa. Vauvaperheyksikkö juhlii 20-vuotista taivaltaan syyskuun 2019 lopussa.

Vauvaperheyksikössä työskentelevät (vasemmalta oikealle) psykologi Riitta Laaninen, sairaanhoitaja Mari Viinikainen, toimintaterapeutti Riitta Onkalo-Okkonen sekä konsultoivana lääkärinä lastenpsykiatri Riitta Karhu-Toropainen.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)